Tekoälyllä ohjattua tuotantoa Savonlinnassa ja Juvalla - Kaukolämmön tuotannon optimoinnista entistä tehokkaampi
Tekoälyllä tarkoitetaan tässä yhteydessä koneoppisen menetelmiä, jossa laskenta-algoritmi opetetaan historiadataa hyödyntämällä parantamaan ennustetta itse. Koneoppimisen avulla ennuste on itseään koko ajan parantava ja siten myös optimointi on tarkempi.
”Meillä Savonlinnassa älykäs tuotanto tarkoittaa data- ja algoritmiohjattua kaukolämpöveden optimointia", kuvailee kehitys- ja innovaatiopäällikkö Mika Laine.
Tekoälymallin on määrä toimia kaukolämpöoperaattorin tukena, muodostaen ennusteen tulevasta tuotannon tarpeesta, ja antamalla toimintasuosituksia.
Kaukolämmön kulutuksen arviointi on monimutkaista
Kaukolämmön säätelyä voi hahmottaa kuvittelemalla, että siitä vastuussa olevalla operaattorilla on edessään kaksi vipua. Toinen säätelee veden virtausnopeutta verkossa, toinen taas laskee ja nostaa veden lämpötilaa.
Menoveden lämpötila vaikuttaa suoraan kaukolämmön tehokkuuteen ja viime kädessä myös sen hintaan: Mitä matalampi lähtevän veden lämpötila on, sitä vähemmän häviöitä tulee esimerkiksi Savonlinnan 80 kilometriä pitkässä, 2000 kuutiota vettä vetävässä kaukolämpöverkostossa. Toisaalta on varmistettava, että tasalaatuista lämpöä riittää myös verkoston kaukaisimmissa kohteissa eli lämpöä ei saa laskea liiaksikaan.
”Koska pelataan varman päälle, saattaa perinteisesti ajetuissa kaukolämpöverkoissa menovesi olla välillä liiankin lämmintä tarpeeseen nähden. Silloin polttoainetta menee tavallaan hukkaan”, Laine toteaa.
Myös pumpattava vesimäärä vaikuttaa menoveden lämpötilaan, sillä lämmitykseen tarvittava energia lasketaan meno- ja paluulämpötilan erotuksen ja virtauksen perusteella. Lämpölaitoksen operaattorin on siis osattava kokemuksen pohjalta arvioida sopiva lämpötila ja virtausnopeus, jotta kaikille riittää lämmintä. Tässä haasteessa tekoäly pystyy tukemaan operaattoria.
Tekoäly antaa suosituksia
Lempeän tekoälyä on koulutettu tähän operaattoria tukevaan tehtäväänsä suurella määrällä historiadataa, joka on kerätty lämmöntuotannosta, -jakelusta ja -kulutuksesta sekä säätiloista. Säätiloista tekoälyalgoritmi huomioi useita muuttujia, sillä ulkoilman lämpötilan lisäksi huomioon on otettava myös tuulisuus, aurinkoisuus ja ilman kosteus. Oppimansa avulla algoritmi pystyy ennustamaan, paljonko lämpöä tarvitaan missäkin tilanteessa. Lisäksi algoritmin ennustustarkkuus paranee jatkuvasti, sillä historiadataa kertyy lisää ajan kuluessa.
– ”Vaikka algoritmi oppiikin jatkuvasti uutta, on operaattorin kokemus ja vankka asiantuntijuus aina tärkein. Lämpöverkon ohjaamisesta vastaava ammattilainen tekee kuitenkin aina lopulliset ratkaisut”, Laine muistuttaa.
Tekoälyn käyttö pienentää myös entisestään öljyn käyttöä
Liian kuuman kaukolämpöveden lisäksi on myös tilanteita, jolloin lämmön riittävyys edellyttää nopeaa reagointia. Tällöin on kyse kulutushuipusta. Tekoäly pystyy historiadatan avulla ennustamaan ihmistä tarkemmin kulutushuippujen ajankohdan ja koon.
”Esimerkiksi viikonpäivä ja kellonaika vaikuttavat kulutukseen. Arkiaamuina ja -iltoina on selvät kulutuspiikit, kuten myös lauantaisaunan aikoihin lämmintä vettä käytetään reilusti”, Laine luettelee.
Kulutushuipun aikana, esimerkiksi pakkasten aikaan ei lämpölaitoksen biokattilan teho yksistään riitä. Silloin joudutaan käynnistämään avuksi öljykäyttöisiä laitoksia. Öljyn polttamista minimoidaan käyttämällä kaukolämpöverkkoa lämpöakkuna. Toisin sanoen verkkoon ladataan ylimääräistä lämpöä etukäteen ennen kulutushuippua.
Tekoälyn ennusteiden avulla lämpöakun varaaminen voidaan aloittaa hyvissä ajoin. Näin optimoinnilla voidaan öljyn käyttöä vähentää entisestään, jolloin hiilidioksidipäästötkin pienenevät entisestään. Savonlinnassa on öljyn osuus polttoaineiden kulutuksesta tosin vain 3 prosenttia.
Kaksi suurinta laitosta jouluksi tekoälyn piiriin
Keväällä Savonlinnan lämpölaitoksen optimointiin kohdistunut pilotti oli menestys ja uusi tekoälyä hyödyntävä malli paransi pilottivaiheessa kaukolämmön käytön ennustamisen tarkkuutta yli 50 % verrattuna aiemmin käytössä olleeseen sääntöpohjaiseen menetelmään.
Savonlinnan Pääskylahden ja Juvan lämpölaitoksilla tullaan ottamaan tekoälyn ennusteet käyttöön vielä tämän syksyn aikana. Kyseiset laitokset ovat Lempeän suurimmat, joten niiden tuotannon optimoinnilla saavutetaan nopeasti suuria hyötyjä.
Yhteyshenkilöt
Mika Laine
Kehitys- ja innovaatiopäällikkö
p. 010 210 4531
Milla Ratia
Digitalisaatiojohtaja
p. 010 210 4320
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Lempeä Lämpö Oy toimittaa lämpöä kymmenen järvisuomalaisen kunnan alueella noin 1500 asiakkaalle. Tehtävämme on luoda alueen asukkaille ja yrityksille hyvät olosuhteet asumiseen ja työntekemiseen luotettavasti ja kestävästi. Kehittämämme älykkäät energiaratkaisut tähtäävät hiilineutraaliin ja kustannustehokkaaseen lämmitykseen. Lempeä Lämpö kuuluu tytäryhtiönä järvisuomalaiseen Suur-Savon Sähkö -konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lempeä
Lämmöstä sähköä - Juvan kaukolämpökeskuksella investoidaan uuteen teknologiaan11.6.2024 08:42:00 EEST | Tiedote
Lempeä Lämpö investoi uuteen ORC-teknologiaan (ORC= Organic Rankine Cycle), jonka avulla pystytään tuottamaan lämmöstä sähköä. Lämpökeskukset ovat riippuvaisia sähköverkon toiminnasta, koska toimiakseen laitokset tarvitsevat sähköä. ORC-laitteiston avulla pyritään tuottamaan Juvan lämpökeskuksen omakäyttösähkö. Investoinnilla parannetaan lämpölaitoksen energiatehokkuutta. ORC-laitteiston toimittaa ruotsalainen yhtiö Againity. Juvan lämpölaitoksen ORC-laitteisto tulee olemaan toinen Suomessa sijaitseva laitteisto. Ruotsissa laitteistoja on käytössä jo yli 50:ssä lämpö- ja teollisuuslaitoksessa.
Kangasniemen kaukolämpölaitosta modernisoidaan - teho kasvaa ja päästöt vähenevät30.5.2024 07:14:00 EEST | Tiedote
Kangasniemen kaukolämpölaitoksella on käynnistetty kattava KPA-kattilan (KPA=kiinteän polttoaineen kattila) peruskunnostus huhtikuun 2024 aikana. Lisäksi samalla asennetaan savukaasupesuri ja sähkökattila. Kangasniemen projekti tähtää päästöjen vähentämiseen ja käyttökustannusten pienentämiseen sekä öljyn käytöstä luopumiseen.
Tekoäly tehostaa kaukolämpöä – jopa kymmenien tuhansien eurojen säästöt18.8.2023 07:09:00 EEST | Tiedote
Lempeä Lämpö Oy on saavuttanut Savonlinnassa ja Juvalla hyviä tuloksia tekoälyn käytöstä kaukolämmön tuotannon tehostamisessa. Juvan lämpölaitoksella ja Savonlinnan Pääskylahden voimalaitoksella otettiin vuoden 2021 lopussa käyttöön järjestelmät, jotka auttavat optimoimaan kaukolämpöveden lämpötilaa tekoälyn tekemien ennusteiden perusteella. Optimoinnilla saavutettiin kymmenien tuhansien eurojen rahalliset hyödyt edellisvuoden aikana.
Lempeä Lämpö investoi puhtaaseen teknologiaan Rantasalmella8.8.2022 10:01:12 EEST | Tiedote
Rantasalmella käynnissä oleva 820 000 € investointi johdattaa seutua kohti hiilineutraaliutta. Rantasalmen lämpölaitokselle rakennetaan savukaasupesuri ja apulauhdutin, jotka parantavat laitoksen energiatehokkuutta ja vähentävät öljyn käyttöä merkittävästi.
Tekoäly tehostaa kaukolämmön tuotantoa Juvalla14.6.2022 11:25:10 EEST | Tiedote
Lempeä Lämpö on saavuttanut Juvalla hyviä tuloksia tekoälyn käytöstä kaukolämmön tuotannon tehostamisessa. Juvan lämpölaitoksella ja Savonlinnan Pääskylahden voimalaitoksella otettiin vuoden 2021 lopussa käyttöön järjestelmät, jotka auttavat optimoimaan kaukolämpöveden lämpötilaa tekoälyn tekemien ennusteiden perusteella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme