
Amnesty: Pfizer antaa harhaanjohtavaa tietoa koronarokotteiden jakelusta
Lääkeyhtiö Pfizer on toistuvasti kertonut jakavansa tämän vuoden loppuun mennessä ainakin miljardi rokoteannosta matalan ja keskitulotason maihin. Ilmaisu on kuitenkin harhaanjohtava, koska Pfizer on yhdistänyt matalan tulotason, matalan keskitulotason ja ylemmän keskitulotason maat samaan kategoriaan. Todellisuudessa Pfizer on toimittanut rokotteita lähinnä ylemmän keskitulotason maihin, kuten Malesiaan, Meksikoon ja Thaimaahan.
Pfizer sanoo toimittaneensa kaikkiaan kaksi miljardia rokoteannosta syyskuun 2021 loppuun mennessä. Amnesty Internationalille marraskuussa osoitetussa kirjeessä yhtiö myönsi, että näistä rokoteannoksista vain 154 miljoonaa, eli alle 8 prosenttia, toimitettiin matalan tulotason ja matalan keskitulotason maihin. Näistä annoksista vain alle 10 prosenttia, eli noin 15,4 miljoonaa, yhtiö toimitti matalan tulotason maihin.
“Pfizer vääristelee totuutta kiillottaakseen imagoaan. Sen käyttämä kategoria on lavea ja kattaa yli 80 prosenttia maailman ihmisistä. Luvut kuitenkin paljastavat, ettei Pfizer vieläkään toimita rokotteita matalan tulotason maihin, vaikka se niin väittää”, sanoo taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien asiantuntija Mariko Sato Amnestyn Suomen osastosta.
Pfizer vastustaa myös patenttijoustoja
Pfizer väittää myös sitoutuneensa “tiedon ja teknologian” jakamiseen. Se ei kuitenkaan ole liittynyt C-TAP:iin (Covid-19 Technology Access Pool), jonka Maailman terveysjärjestö perusti pandemian alkuvaiheessa nimenomaan tiedon jakamista varten. Pfizer ei ole myöskään osallistunut Etelä-Afrikassa toimivaan, rokoteteknologiaa jakavaan mRNA Vaccine Technology Transfer Hub –ohjelmaan, mikä viivästyttää Afrikan mantereella tapahtuvaa rokotetuotantoa.
Pfizer on lobannut aktiivisesti Maailman kauppajärjestössä esitettyä immateriaalioikeuksien TRIPS-joustoa vastaan. Määräaikainen immateriaalioikeuksien jousto pandemian ajaksi mahdollistaisi koronarokotteiden ja muiden tarvittavien tuotteiden nykyistä laajemman tuotannon.
Pfizer ei ole vastustuksessaan yksin, sillä myös Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca ja BioNTech vastustavat joustoja immateriaalioikeuksissa, eivätkä osallistu rokoteteknologian jakamiseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vilma VuorioTiedottaja
Puh:+358 40 833 1532vilma.vuorio@amnesty.fiTietoja julkaisijasta
Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amnesty International
Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote
Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.
Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.
Sotaa paenneiden auttaminen on vapaaehtoisten harteilla Puolassa – viranomaisten passiivisuus altistaa paenneet väkivallalle ja ihmiskaupalle24.3.2022 09:44:44 EET | Tiedote
Tilanne Ukrainan ja Puolan rajalla on kaoottinen ja vaarallinen. Se altistaa sotaa paenneet ihmiset kärsimyksen jatkumiselle. Amnestyn tutkijat tarkkailivat olosuhteita rajalla kymmenen päivän ajan ja haastattelivat Ukrainasta paenneita ihmisiä.
Mielenilmaus vaatii fossiiliriippuvuuden katkaisua4.3.2022 14:05:44 EET | Tiedote
Lauantaina 5.3.2022 eduskuntatalon edustalle kokoontuva mielenilmaus muistuttaa pääministeri Sanna Marinin hallitukselle, että Ukrainan sota ja kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin tuore raportti osoittavat yhteiskuntamme fossiiliriippuvuuden tuhoisuuden. Mielenosoittajat vaativat hallitusta lunastamaan lupauksensa fossiilivapaasta hyvinvointiyhteiskunnasta.
Synkkä selvitys lääkeyhtiöiden toiminnasta: “Jos haluamme pandemian päättyvän, suunnan on muututtava”14.2.2022 09:26:41 EET | Tiedote
Lääkeyhtiöt valmistivat 10 miljardia koronarokoteannosta vuonna 2021. Määrällä olisi päästy vaivatta Maailman terveysjärjestön (WHO) tavoittelemaan 40 prosentin globaaliin rokotekattavuuteen. Silti vain neljä prosenttia matalan tulotason maiden asukkaista oli saanut kaksi rokotetta koronaa vastaan vuoden loppuun mennessä.