Kyberturvallisuuden tulisi kuulua jokaisen digitaaliseen lukutaitoon

Suurten yritysten verkkopalveluita skannataan useita kertoja päivässä, ja koko internet voidaan skannata 45 minuutissa, kun aikaisemmin siihen on mennyt viikkoja. Näin kyberturvallisuuden tilaa kuvaa Tivin (Kailio 2021) haastattelema asiantuntija.
Kuvaus hätkähdytti, vaikka olin jo yli vuosikymmen sitten hämmästellyt palvelunestohyökkäysten päivittäistä määrää maailmalla reaaliaikaisen datan kautta. Kymmenessä vuodessa haavoittuvuuksien skannauksen nopeus on kasvanut 1500-kertaiseksi.
Tietoverkosta on tullut modernin yhteiskunnan keskeinen moottori, joka on lisännyt työn tehokkuutta ja tuonut ajallisia säästöjä. Toisaalta se on myös muuttunut haavoittuvammaksi, kun kansainväliset rikolliset ovat alkaneet hyödyntää sitä yhä enemmän. Verkon kautta varastetut tai kiristetyt rahat on mahdollista muuttaa kryptovaluutoiksi, jolloin niiden jäljittäminen on tavallisten pankkien ja viranomaisten ulottumattomissa.
Verkko on myös yhä enemmän valtioiden pelikenttä sekä hyvässä että pahassa: ilmiöitä löytyy vaalivaikuttamisesta vakoiluun ja kybersotaan.
Kyberturvallisuus on eri asia kuin tietoturva
Verkon kautta tapahtuva rikollisuus luokitellaan kyberturvallisuuden piiriin kuuluvaksi. Hyvänä määrittelyn lähteenä toimii Turvallisuuskomitean (2018) kyberturvallisuussanasto, joka kuvaa tietoturvan ja kyberturvallisuuden eroja seuraavasti:
”Siinä missä tietoturvalla tarkoitetaan tiedon saatavuutta, eheyttä ja luottamuksellisuutta, kyberturvallisuus tarkoittaa digitaalisen ja verkottuneen yhteiskunnan tai organisaation turvallisuutta ja sen vaikutusta niiden toimintoihin.”
Vaara vaanii meitä kaikkia
Suomalaisista verkkopankeista on tänä vuonna varastettu miljoonia euroja. Pankkitunnusten kalastelun määrä on kasvanut vuodessa 65 prosenttia, ja sitä tehdään kaikkien pankkien nimissä (Kyberturvallisuuskeskus 2021). Kalastelu tapahtuu yleensä valesivustojen, sähköpostien tai tekstiviestien avulla (Yle 2021).
Asia koskettaa siten jollakin tavalla lähes kaikkia kansalaisia koululaisista eläkeläisiin. Kyberrikollisuus ei ole pelkästään viranomaisten, puolustusvoimien tai suuria liikesalaisuuksia käsittelevien firmojen ongelma. Siksi kyberturvallisuuteen liittyvät asiat pitäisi olla entistä vahvemmin osana kansalaisten digitaalista lukutaitoa.
Meistä tallentuu yhä enemmän tietoa verkkoon: asioimme verkon kautta ja jätämme sitä kautta sinne digitaalisia jalanjälkiä, ja useimmat jakavat itsestään tietoa sosiaalisen median kanavissa. Joillakin saattaa olla jopa tallentunut matkapuhelimeen vakoilua suorittava haittaohjelma, joka toimii käyttäjän tietämättä (ks. Yle 2021). Kaikki huijaukset eivät siis tapahdu luottokorttinumeroa väärin käyttämällä.
Halusimme helppokäyttöisyyttä – tulimme alttiiksi huijauksille
Petteri Järvinen (2021) peräänkuuluttaa osuvasti kolumnissaan sitä, onko verkkopalveluista tullut liian helppokäyttöisiä. Ihmiset ovat pitkään vaatineet entistä helpompia ja vaivattomampia digitaalisia palveluita. Näiden varjopuolena on se, että tarkkaavaisuus laskee ja käyttäjä haksahtaa helpommin huijaussivustolle, klikkaa outoa linkkiä tai lataa huomaamattaan haittaohjelman.
Kyberturvallisuuden riskien tunnistus osaksi digitaalista lukutaitoa
Kaikkia kyberrikollisuuden muotoja ei tehdä murtautumalla vaan esimerkiksi huijaamalla käyttäjä klikkaamaan väärennetylle sivustolle, jonne tämä ei haluaisi päätyä. Siksi kansalaisten digitaalinen lukutaito myös kyberturvallisuuden vaarojen tunnistamisessa on yhä tärkeämpää. Ehkä digitaalisen lukutaidon käsitteeseen tulisikin lisätä myös kyberturvallisuuden riskien tunnistaminen.
Lähteet
Järvinen, P. 2021. Liian helppoa. TIVI marraskuu 2021, 19.
Kyberturvallisuuskeskus 2021. Verkkopankkitunnuksien kalastelu jyrkässä nousussa – tällä viikolla kasvua yli 70 %.
Kailio, A. 2021. Kiristäjät kiittävät bitcoinia ja koronaa. TIVI marraskuu 2021, 20-24.
Turvallisuuskomitea 2018. Kyberturvallisuuden sanasto.
Kirjoittaja Ari Alamäki toimii tutkimusaluejohtajana Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ari AlamäkiTutkimusaluejohtaja
Puh:+358 294471514ari.alamaki@haaga-helia.fiAri NevalainenViestintäpäällikkö
Puh:040 4887 008ari.nevalainen@haaga-helia.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Is the future led by an algorithm? – Haaga-Helia studies the role of AI in working life4.4.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Haaga-Helia has received funding for two projects focusing on human-driven artificial intelligence. The projects will develop the AI skills of experts and explore the role of AI in leadership. It is a topic that will raise debate and shape the future of working life.
Johtaako tulevaisuudessa algoritmi? – Haaga-Helia tutkii tekoälyn roolia työelämässä3.4.2025 09:52:44 EEST | Tiedote
Haaga-Helian kaksi ihmislähtöiseen tekoälyyn keskittyvää hanketta on saanut rahoituksen. Hankkeissa kehitetään asiantuntijoiden tekoälytaitoja sekä tutkitaan tekoälyn roolia johtamisessa. Kyseessä on aihe, joka herättää keskustelua ja muokkaa työelämän tulevaisuutta.
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Kuortaneen Urheiluopisto ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu yhteistyössä edistämään liikunta-alan alueellista korkeakoulutusta Etelä-Pohjanmaalla31.3.2025 12:53:17 EEST | Tiedote
Haaga-Helian ja Seinäjoen ammattikorkeakoulut sekä Kuortaneen Urheiluopisto ovat allekirjoittaneet yhteistyön aloittamista ja kehittämistä koskevan sopimuksen.
Tutkimus: Jääkiekkoilijoiden hyvinvoinnissa on paljon parannettavaa25.3.2025 23:59:00 EET | Tiedote
Joka kolmas Liigan ja Mestiksen pelaaja kokee stressiä, joka heikentää heidän suorituskykyään. Auroraliigassa näin kokee jopa puolet pelaajista.
Tekoälyn yleistyminen luo uusia työpaikkoja20.3.2025 14:16:02 EET | Blogi
Tekoälyn sanotaan vähentävän työpaikkoja, mutta vähintään yhtä tärkeää on huomata, että tekoäly luo myös tarvetta uudenlaiselle osaamiselle. Tarjolle tulee uusia työpaikkoja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme