Yrittäjät: Kela-korvaukset tuplattava jonojen lyhentämiseksi, yhtiöittämisoperaatiot alueilla keskeytettävä

Suomen Yrittäjien esittää Kela-korvausten tuplaamista ratkaisuksi korona-ajan hoitovelan purkamiseksi ja hoitotakuuseen pääsemiseksi.
– Kaikille suomalaisilla on oikeus hoitoon, ei vain heillä, joilla on työterveys, vakuutus tai paksu lompakko. Sairaanhoidon Kela-korvauksia tarvitsevat suhteellisesti eniten ikääntyneet ja vähiten ansaitsevat, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoi Suomen Yrittäjien valtuuston kokouksessa.
– Tuplaamalla sairaanhoidon Kela-korvaukset voidaan lyhentää merkittävästi korona-aikana kasvaneita hoitojonoja ja parantaa hoidon saatavuutta. Samalla saadaan yksityisen sote-yritysten resurssit ja osaaminen suomalaisten käyttöön, Pentikäinen jatkaa.
Yhtiöittämisoperaatiot keskeytettävä
Alueilla ja kunnissa on menossa yhtiöittämisvimma hankintalain mukaisten kilpailutusten kiertämiseksi.
– Ei ole järkeä, että hyvinvointialueet yli-investoivat tukipalveluihin ja kiertävät yhtiöillään hankintalakia. Veronmaksajan ja asiakkaan etu on, että laatu ja hinta kilpailutetaan avoimesti. Eurot tarvitaan hoitoon, ei tehottomasti tuotettuihin tukipalveluihin, Yrittäjien valtuuston puheenjohtaja Jyrki Mäkynen totesi kokoukselle.
– Hyvinvointialueiden ja kuntien kannattaa ostaa palveluita avoimilta markkinoilta kilpailuttamalla aina, kun se on mahdollista, ei inhouse-kikkailulla kilpailutuksia kiertämällä omilta yhtiöiltä. Tästä tulevat aluepäättäjät linjaavat, Mäkynen painotti.
”Olisi sulaa hulluutta olla käyttämättä palveluseteliä”
Suomen Yrittäjät julkisti tiistaina Parempi hoito -vaaliohjelman, joka sisältää Suomen Yrittäjien ratkaisut hyvinvointialueille. Suomessa sote-alan yrityksiä on noin 18 200.
Yrittäjät esittää, että palvelusetelit otetaan laajalti käyttöön hyvinvointialueilla. Tämäkin asia on tulevien sote-päättäjien käsissä.
– Jyväskylässä on saavutettu palveluseteliä hyödyntämällä samaan aikaan sekä kustannussäästöjä että tyytyväisempiä asiakkaita. Palveluseteli on erinomainen työkalu lisätä asiakkaan valtaa ja valinnanvapautta sekä parantaa palveluiden laatua ja tehokkuutta, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sanoi.
– Olisi sulaa hulluutta olla käyttämättä palveluseteliä. Kun se on hinnoiteltu oikein, tarjontaa riittää, mikä jättää julkiselle sektorille tilaa panostaa alueille, joilla sitä tarvitaan eniten, Salminen jatkoi.
Yrittäjät esittää, että hyvinvointialueet ottavat käyttöön läpinäkyvän ja yhtenäisen julkisen ja yksityisen sektorin kustannuslaskentamallin. Näin julkisen ja yksityisen sote-palvelutuotantoa voitaisiin pätevästi vertailla keskenään.
Yrittäjillä vahva äänestysinto
Yrittäjät aikovat vahvasti vaikuttaa sote-vaaleissa. Tuore Yrittäjägallup kertoo, että peräti 75 prosenttia yrittäjistä aikoo äänestävänsä.
Tämä siitä huolimatta, että yrittäjät eivät usko palveluiden paranevan kotiseudullaan. Vain 14 prosenttia yrittäjistä pitää todennäköisenä, että sote-uudistus parantaa sosiaali- ja terveyspalveluja omalla alueellaan.
– Yrittäjille on tärkeää, miten sote-miljardit käytetään. Yrittäjät ovat turhautuneita siihen, että uudistusta on valmisteltu hallinto edellä ja uskoen siihen, että julkisella sektorilla asuisivat kaikki viisaus ja osaaminen. Tulevien aluepäättäjien on mahdollista tehdä tässä suunnanmuutos, Pentikäinen sanoo.
Fakta: Miksi aluevaalit ovat yrittäjille tärkeät?
- Sote-sektorille käytetään noin 21 miljardia euroa vuosittain.
- Alalla työskentelee 400 000 ammattilaista, joista 88 000 yksityisellä sektorilla.
- Sote-alan yrityksiä on noin 18 200.
- Neljä viidestä sote-alan yrityksestä on enintään neljän hengen yrityksiä.
- Henkilökunnan tarve sote-alalla on yli 200 000 henkilöä tulevina vuosina.
- Hyvinvointialueet ovat merkittäviä ostajia alueellaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jyrki Mäkynenvaltuuston puheenjohtaja
Puh:0400364791jyrki.makynen@yrittaja.fiMikael Pentikäinentoimitusjohtaja
Puh:040 504 1944mikael.pentikainen@yrittajat.fiPetri SalminenPuheenjohtaja
Petri Salminen on Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja. Kausi kestää lokakuuhun 2022.
Kuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI
09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Toimittaja, tarvitsetko tietoa puoliväliriihen vaikutuksista yrityksiin? Suomen Yrittäjät vastaa24.4.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Kuinka Orpon hallituksen puoliväliriihen ratkaisut vaikuttavat konkreettisesti yrittäjiin, yrityksiin ja työllisyyteen? Mitä tapahtuu verotukselle ja taloudelle? Sisältävätkö päätökset vaikuttavia uudistuksia? Suomen Yrittäjät on median käytettävissä ja tavoitettavissa.
Yrittäjät: Varsin tasapainoinen kasvupaketti23.4.2025 22:47:10 EEST | Tiedote
“Hallituksen kasvutoimet ovat merkittäviä. Kasvupaketti on varsin tasapainoinen. Yhteisöveron ja ansiotuloverotuksen kevennykset tukevat kasvua”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä arvioi. Hallitus linjasi YEL-uudistuksesta, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy jatkossa selkeämmin “todellisten tulojen mukaan”. “Tämä voi olla hyvin ongelmallinen linjaus, koska yrittäjän todelliset tulot on erittäin vaikea määrittää eri yhtiömuodoissa”, Pentikäinen sanoo.
Yrittäjägallup: Osinkoverotus yritysten kasvulle kriittisin vero19.4.2025 10:33:00 EEST | Tiedote
Lähes puolet (48 %) yrittäjistä sanoo, että osinkoverotuksen kiristys vähentäisi yrityksen kasvuhaluja. Osakeyhtiömuodossa toimivista yrittäjistä näin sanoo 64 prosenttia. ”Yrittäjien viesti puoliväliriiheen on selkeä: Ei pidä kiristää osinkoverotusta, mutta kannattaa pohtia ansiotuloveron ja yhteisöveron alentamista”, puheenjohtaja Petri Salminen Suomen Yrittäjistä tiivistää.
Akava ja Yrittäjät: Yhdistelmävakuutus vahvistaisi turvaa17.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Akava ja Suomen Yrittäjät esittävät, että Orpon hallitus linjaa puoliväliriihessä yhdistelmävakuutuksesta. Tällä hetkellä ansiosidonnaista työttömyysturvaa voi kerryttää vain joko työntekijänä tai yrittäjänä, mutta ei samanaikaisesti molempina. Yhdistelmävakuutus mahdollistaisi työttömyysturvan kerryttämisen samanaikaisesti sekä palkansaajana että yrittäjänä.
Suomen Yrittäjät: Kunnanvaltuutetuista jopa 23 prosenttia on yrittäjiä17.4.2025 05:00:00 EEST | Tiedote
Yrittäjiä pääsi runsaasti valtuustoon sekä kunta- että aluevaaleissa: kuntien valtuutetuista 23 prosenttia on yrittäjiä ja aluevaltuutetuista 16 prosenttia. Kunnissa eniten yrittäjävaltuutettuja on keskustalla. Aluevaltuustoissa keskusta ja kokoomus jakavat kärkipaikan yrittäjävaltuutettujen määrässä. “Olemme todella iloisia siitä, että äänestäjät ovat luottaneet laajalti yrittäjäehdokkaisiin. Äänestäjät tietävät, että yrittäjät osaavat rakentaa elinvoimaa paikallisesti ja alueellisesti”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme