Pentuajan ruokavaliolla näyttää olevan vaikutus allergisten ja atooppisten iho-oireiden kehittymiseen aikuisilla koirilla
Helsingin yliopiston tutkijat seurasivat yhteyttä 4022 koiranpennun dieettien, erillisten ruoka-aineiden ja allergisten ja atooppisten (AASS) iho-oireiden kehittymisen välillä.
– Pennuilla, joille oli syötetty pentuiässä raakaa naudanmahaa, raakoja sisäelimiä ja ihmisten ruoantähteitä, havaittiin merkittävästi vähemmän allergia- ja atopiaoireita aikuisiässä. Toisaalta pennuilla, jotka eivät saaneet ollenkaan raakaruokaa, jotka söivät suurimman osan ruoasta kuivaruokana ja/tai joille syötettiin hedelmiä tai lämpökuivattuja eläinten osia, oli aikuisiässä huomattavasti enemmän edellä mainittuja oireita, sanoo DogRisk-tutkimusryhmän johtaja, dosentti Anna Hielm-Björkman Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.
Tutkimuksen mukaan koiranpennun ruokavalion sisältäessä vähintään 20 prosenttia raakaruokaa tai alle 80 prosenttia kuivaruokaa, allergia- ja atopiaoireiden todennäköisyys väheni merkittävästi aikuisiässä. Lisäksi tutkimuksessa todettiin, että jos raakaruokaa ei syöty lainkaan tai ruokavalio koostui yli 80 prosenttisesti kuivaruoasta, oireiden esiintyvyys aikuisilla koirilla lisääntyi merkittävästi. Kun pennuille syötettiin 20 prosenttia muun tyyppistä prosessoitua kaupallista koiranruokaa (kuten tölkkeihin tai pötköihin pakattuja prosessoituja koiraruokia), oireiden todennäköisyys lisääntyi merkittävästi.
– Tulokset viittaavat siten siihen, että nimenomaan raakaruoka edisti ihoterveyttä aikuisiällä, sanoo Hielm-Björkman. Ja että jos 20 prosenttia ruuasta annetaan raakana, niin jo se määrä on riittävä tuottamaan terveysetuja.
Edellisten tekijöiden lisäksi pennut, jotka söivät ulkona muiden eläinten raatoja, niin kutsuttua ”ilmakuivattua raakaruokaa”, kärsivät aikuisiällä vähemmän iho-oireista.
– Tavoitteemme on löytää tapoja, joilla koiranomistaja voi vaikuttaa lemmikkinsä terveyteen. Tutkimuksessa näimme yhteyden aikuisiän AASS-oireiden vähäisemmän esiintyvyyden ja tuoreiden raaka-aineiden tarjoamisen välillä, sekä prosessoitujen ruokien ja sokeripitoisten hedelmien välttämisen välillä. Se on hyvä alku kenelle tahansa omistajalle, sanoo eläinlääketieteen tohtori Manal Hemida, DogRisk-tutkimusryhmän ja Helsinki One Health -verkoston tutkija, ja tämän tutkimuksen päätutkija.
– Tutkimus kuitenkin vain osoittaa syy-yhteyden, mutta ei todista sitä. Ruokavaliointerventiotutkimukset ovat tarpeen, jotta allergisten ja atooppisten iho-oireiden kehittymisen ja ruokavalion osatekijöiden, kuten raaka- ja kuivaruokien, ihmisten ruoantähteiden sekä öljyjen oikean annostelun välistä yhteyttä saadaan tarkemmin selvitettyä, summaa Hemida.
Tutkimuksessa käytetty aineisto
Tutkimusaineistona käytettiin verkkoruokintakyselyä, jossa koiranomistajat olivat vastanneet mitä heidän koiransa olivat syöneet 2-6 kuukauden iässä. Välttääkseen vääriä syy-seuraus päätelmiä, tutkijat valitsivat kontrolliryhmään vain terveitä koiria, jotka vastaushetkellä olivat jo yli kolmen vuoden ikäisiä (n=2864), jotta niiden mahdollisuus sairastua tautiin enää olisi pieni. Allergiaan tai atopiaan sairastuneet koirat olivat yli vuoden ikäisiä (n=1158). Resgressioanalyyseillä löydettiin malleja, jotka selittivät allergia ja atopia iho-oireiden ja ruoka-aineiden yhteyden, kun taas dieettien ja sairauden assosiaatiot tukivat edelliset tulokset.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna Hielm-Björkman, puh. 0294157391
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tiedottaja Eeva Karmitsa, puh. 0294158461, Helsingin yliopiston viestintä
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Lähes joka viides nuori kokenut väkivallalla uhkaamista30.10.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Väkivaltaisten uhkausten kokeminen ja nuorten tekemät myymälävarkaudet ovat viimeisen vuoden aikana hieman lisääntyneet, käy ilmi yhdeksäsluokkalaisten nuorten vastauksista, joita saatiin yli 8 000.
Uusi kuvantamisanalyysi mullistaa pään ja kaulan alueen syövän diagnostiikan29.10.2024 08:44:05 EET | Tiedote
Tutkimuksessa kehitettiin uusi menetelmä, jonka avulla voidaan tarkasti analysoida syöpäsolujen ja niitä ympäröivän kudoksen ominaisuuksia yksittäisten solujen tasolla. Tämä innovaatio mahdollistaa pään ja kaulan alueen syövän ennusteen ja hoitovasteen aiempaa tarkemman arvioinnin sekä avaa tietä täsmällisemmälle diagnostiikalle.
Kutsu: Yhdessä terveempi maailma - tutkimustieto käyttöön Tiedekulmassa 4.11.28.10.2024 14:06:30 EET | Kutsu
Tiedekulmassa keskustellaan maanantaina 4.11. huippuasiantuntijoiden kanssa käyttäytymisen, politiikan ja talouden roolista yhteisessä terveydessä. Miten tieto kääntyy toiminnaksi? Miksi tutkittu tieto ei tunnu vaikuttavan päätöksentekoon?
Kutsu: Ilmastonmuutoksen arvaamattomat vaikutukset ja lepakoiden salat – tule kuulemaan tuoreinta tutkittua tietoa ympäristöstä Tiedekulmaan 7.11.–26.11.28.10.2024 08:15:14 EET | Kutsu
Millaisia arvaamattomia vaikutuksia lämpenemisellä voi olla maapallon toiminnalle? Miksi ilmastonmuutosta pitää käsitellä turvallisuusuhkana? Helsingin yliopiston Ympäristö nyt -sarjan tapahtumat tarjoavat tuoreinta tutkittua tietoa ympäristössämme tapahtuvista muutoksista ja niihin varautumisesta.
Geenitutkimus täsmensi käsitystä Suomea asuttaneiden miesten alkuperästä28.10.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Suomessa 1900-luvulla syntyneiden miesten Y-kromosomien aiempaa tarkempi kartoitus toi lisätietoa maamme isälinjoista. Tulokset osoittavat, että merkittävä osa lounaissuomalaisten geeniperimästä on todennäköisesti peräisin Baltiasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme