Uusi selvitys: Suomessa laki säädetään paloina – hankaloittaa kansalaisen vaikutusmahdollisuuksia

Miten Suomessa säädetään laki -selvitys tuo uuden näkökulman lainsäädännän vaiheiden kuvaukseen. Lain säätämistä ei aiemmin ole katsottu demokratian ytimen, kansanvallan, näkökulmasta. Siitä syystä poliittinen prosessi on jäänyt usein pimentoon ja on monille osallistuvillekin tuntematon.
”Lainvalmistelun laatua on arvosteltu vuosikymmenet. Kehittämiskohteena on ollut lähinnä lainvalmistelu, ei kokonaisprosessi ja sen johtaminen. Kokonaisuutta ei juuri johdeta ja siksi myös sen kehittäminen on puutteellista”, sanoo selvitystyötä johtanut entinen ministeri ja kansanedustaja, nykyinen Sitran vanhempi neuvonantaja Jouni Backman.
Selvityksessä tarkasteltiin muun muassa lain säätämisen vaiheita. Selvisi, että kokonaisnäkymää ministeriöiden, valtioneuvoston ja eduskunnan prosesseihin ei ole. Kansalaisten osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksien kannalta olennaista olisi ajantasainen ja luotettava tieto lainsäädäntöprosessin etenemisestä. Nyt tiedon saatavuus ja laatu vaihtelevat paljon – ja osa datasta ei ole ollenkaan julkista.
”Nykyinen prosessi ei ole riittävän läpinäkyvä eikä tarjoa kansalaisille oikea-aikaisia osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Niitä tulee perustuslainkin edellyttämällä tavalla edistää lisäämällä lainsäädäntöprosessin avoimuutta. Kansalaisaloitekin kaipaa uudistamista, sillä se sijoittuu nyt päätöksentekovaiheeseen, ei varsinaiseen aloitevaiheeseen”, Backman sanoo.
Selvityksen pohjana on Sitran ja prosessilouhintaan erikoistuneen QPR Software Oyj:n hanke. Siinä mallinnettiin lainsäädännön vaiheet ja louhittiin aikaleimoilla varustettu data prosessin eri vaiheista. Tällaista dataan perustuvaa tarkastelua ei ole aiemmin valtioneuvostossa eikä eduskunnassa tehty. Selvitys suositteleekin lisäämään prosessidatan käyttöä lainsäädäntöprosessin johtamisessa ja kehittämisessä.
Kehittämisen tueksi Sitra julkaisee myös Hanna-Riitta Härkösen kirjoittaman muistion Lainsäädännön arviointineuvoston rooli korona-aikana. Muistio kuvaa haastattelu- ja kyselyaineistoon pohjautuen käsityksiä lainsäädännön arviointineuvoston roolista korona-aikana osana lainsäädäntöprosessia. Esille nousi muun muassa huoli arvioinnin tiukoista aikatauluista ja viivästyksistä, huolimatta neuvoston nopeutetuista arvioinneista korona-aikana. Muistio jatkaa Sitran aiempien, korona-aikaista päätöksentekoa kuvaavien julkaisujen sarjaa. Aiemmin on ilmestynyt Matti Mörttisen kirjoittama muistio Valtioneuvoston ydin kriisitilanteessa.
Nyt julkaistava selvitys ja muistio ovat osa päättynyttä Sitran Kansanvallan peruskorjaus -projektia, jonka tavoitteena oli vahvistaa Suomen asemaa uudistumiskykyisenä demokratian mallimaana. Tätä tavoittelee myös Sitran uusi Demokratia ja osallisuus -teema, jonka tavoitteena on uudistaa ja vahvistaa demokratiaa siten, että kaikilla Suomessa on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa innostavan tulevaisuuden rakentamiseen. Tämä edellyttää päätöksenteon, hallinnon ja osallisuuden systeemistä muutosta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jouni Backman, vanhempi neuvonantaja, Demokratia ja osallisuus -teema, Sitra, jouni.backman@sitra.fi, 040 588 2560
Hanna-Riitta Härkönen, tutkimusavustaja, Itä-Suomen yliopiston oikeustieteen laitos, hanna-riitta.harkonen@uef.fi, 050 310 3964
Samuli Laita, johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet, Sitra, samuli.laita@sitra.fi, 040 536 8650
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sitra
Att skräddarsy AI för att gynna olika branscher ger ett produktivitetssprång – Europa måste påskynda utvecklingen27.3.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Till stöd för industriell och sektoriell förnyelse kommer följande fas i AI-utvecklingen att medföra nya specialiserade tillämpningar. Effekterna på produktivitetsförbättringar kan bli betydande. En ny Sitra-rapport visar att Europa måste investera kraftigt i AI för att kunna konkurrera globalt.
Tekoälyn räätälöinti eri toimialoille voi lisätä merkittävästi tuottavuutta – Euroopan vauhditettava kehitystä27.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Tekoälykehityksen seuraava vaihe tuo uusia erikoistuneita sovelluksia teollisuuden ja eri toimialojen uudistumisen tueksi. Vaikutukset tuottavuuden parantamiseen voivat olla huomattavia. Euroopan on tehtävä kattavia tekoälyinvestointeja pärjätäkseen globaalissa kilvassa, ehdottaa Sitran uusi selvitys.
Artificial intelligence solutions to boost productivity in different industries – Europe must accelerate progress27.3.2025 08:00:00 EET | Press release
The next phase of AI development will bring new specialised applications to support industrial and sectoral renewal. The impact on productivity improvements could be significant. Europe needs to invest heavily in AI to compete globally, suggests a new Sitra report.
Sitra inleder förändringsförhandlingar19.3.2025 15:35:31 EET | Pressmeddelande
Jubileumsfonden för Finlands självständighet inleder förändringsförhandlingar som påverkar stödverksamheterna. Dessa är kopplade till en ny strategi där Sitra flyttar verksamhetens fokus starkt mot att finansiera innovationer för att omvandla Finland. Målet är också att öka smidigheten och effektiviteten.
Sitra aloittaa muutosneuvottelut19.3.2025 15:35:31 EET | Tiedote
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto käynnistää tukitoimintoihinsa kohdistuvat muutosneuvottelut. Ne liittyvät uuteen strategiaan, jolla Sitra siirtää toiminnan painopistettä voimakkaasti innovaatioiden rahoittamiseen Suomen uudistamiseksi. Tavoitteena on myös lisätä ketteryyttä ja tehokkuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme