
Käytetyt lahjat odottavat läpimurtoaan – 6 vinkkiä täydelliseen vastuulliseen joululahjaan

Joululahjasesonki on nyt kuumimmillaan, kun kuluttajat ympäri maan etsivät täytettä pukinkonttiin. Viime vuosina aineettomat elämyslahjat ovat kasvattaneet suosiotaan, samoin kuin lahjoitukset erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin lahjansaajan nimissä. Vastuullisuus on siis trendinä rantautunut myös lahjojen ostamiseen, mutta hitaammin kuin muuhun kulutuskäyttäytymiseen.
Tutkimusyritys Norstatin tekemästä kyselytutkimuksesta selviää, että suomalaiset ovat yhä vastahakoisia käytettyjen lahjojen ostamisen ja vastaanottamisen suhteen. Vastaajista harvempi kuin joka viides (18 %) haluaisi saada käytetyn tuotteen joulu- tai syntymäpäivälahjaksi. Kyselytutkimus toteutettiin käytetyn muodin osto- ja myyntisovellus Tisen toimeksiannosta.
”Kyselytutkimuksen mukaan yli puolet vastaajista kokee, että uusi vaate tarkoittaa sitä, että se tulee suoraan valmistajalta. Tise pyrkii siihen, että uutuuden ihannointi korvautuu merkityksellisyydellä – niin vaatteiden, asusteiden kuin muidenkin tavaroiden osalta. Toivottavasti tämä näkyy myös joululahjavalinnoissa tänä vuonna”, Tisen Suomen toimitusjohtaja Laura Laakso kertoo.
Käytetty lahja on ainutlaatuinen
Käytetyssä lahjassa on monia hyviä puolia uuteen tuotteeseen nähden. Sen lisäksi, että se on vastuullisempi valinta pukinkonttiin, viestii se myös siitä, että sopivan lahjan löytämiseen on nähty tavallista enemmän aikaa ja vaivaa. Siksi käytetty lahja on monesti persoonallisempi valinta.
”Käytetyn lahjan valinnassa kannattaa lähteä liikkeelle lahjansaajan persoonasta. Onko esimerkiksi ystäväsi tai kumppanisi aina himoinnut tiettyä vintage-laukkua tai brändiä, jonka tuotteet ovat uutena liian kalliita? Ainutlaatuisen käytetyn tuotteen löytäminen osoittaa monesti persoonallisella tavalla sen, että lahjanantaja arvostaa ja tuntee lahjansaajan mieltymykset”, Laakso kertoo.
Kuusi vinkkiä onnistuneeseen lahjaan
Kyselytutkimuksen mukaan yli puolet vastaajista (52 %) on huolissaan lahjansaajan reaktiosta, mikäli tälle annetaan käytetty lahja. Laura Laakso jakaa parhaat vinkit, kuinka lahjavalinta osuu nappiin vastuullisuutta unohtamatta:
- Hanki lahja aina saaja edellä: mikä olisi lahjansaajalle merkityksellistä? Onko se esimerkiksi upea second-hand-laukku, jota hän on etsinyt pidemmän aikaa vai esimerkiksi yhteinen tekeminen? Vai arvostaako lahjansaaja kenties käsintehtyä saippuaa tai pyykinpesuainetta helpottamaan arkea?
- Jos etsit lahjaksi tiettyä tuotetta, Tisessä voit laittaa ilmoitukset päälle, jotta saat viestin, kun suosikkimyyjäsi on lisännyt etsimiäsi tuotteita myyntiin. Kuratoituja listoja seuraamalla löydät helpoiten upeimmat ja persoonallisimmat myynnissä olevat tuotteet. Listoja on vintage-aarteista unelmalaukkuihin sekä joululahjoihin.
- Ihaileeko ystäväsi aina viimeisen päälle olevia lookkejasi ja persoonallista tyyliäsi? Anna hänelle lahjaksi vaatekaapin siivous, jossa käytte yhdessä ystäväsi kanssa Marie Kondo -metodein läpi hänen vaatekaappinsa. Siivouksen jälkeen pystytte arvioimaan, tarvitseeko ystäväsi uusia vaatteita, vai onko hän vailla vain uusia stailauskikkoja. Jos uusille vaatteille tai asusteille on tarvetta, voi lahjaan lisätä vielä Tisen lahjakortin.
- Oletko antanut usein ravintolalahjakortteja joululahjaksi? Tänä vuonna voi ilahduttaa ystävääsi "dinner kitillä”. Kirjoita suosikkireseptisi kauniisti paperille ja osta illalliseen tarvittavat ainekset. Kokoa nämä lahjakoriin reseptin kanssa. Koriin voit myös lisätä antiikkikaupasta ostetun vintage-tarjoiluastian tai kynttilänjalat tuomaan illalliselle tunnelmaa.
- Haluaisitko saada second-hand-joululahjan, mutta et usko, että läheisesi tietää sen? Tisessä voit tehdä toivelistan omista suosikkituotteistasi. Listan voit jakaa ystävällesi tai perheenjäsenellesi helposti Tisessä.
- Joulun merkityksellisin lahja saattaa jo löytyä sinulta. Anna aikaa ja huomiota sitä tarvitseville. Soita isovanhemmille tai auta naapurin yksinäistä vanhusta joulusiivouksessa.
*Lokakuussa 2021 toteutettuun kyselytutkimukseen osallistui yhteensä 1056 vastaajaa, joista 540 naisia ja 516 miehiä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Laura Laakso, maajohtaja Suomi, Tise
puh. 0451879477
laura@tise.com
Karoliina Heimo, viestintätoimisto King Street
puh. 040 509 0437
karoliina.heimo@kingstreetpr.fi
Kuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Uudenmaankatu 7
00120 Helsinki
Tietoa Tisestä:
Tise on Norjassa vuonna 2016 perustettu käytetyn muodin ja sisustuksen myynti- ja ostosovellus, joka aloitti toimintansa Suomessa vuonna 2020. Markkina-alusta yhdistää ainutlaatuisella tavalla sosiaalisen median ja verkkokaupan parhaat puolet. Sovellus on kasvanut nopeasti, ja sillä on nykyään yli 2 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää, joista aktiivisimmat 100 000 vierailevat sovelluksessa päivittäin. Käyttäjät muodostavat yhdessä aktiivisen yhteisön, joka kannustaa eettisempään ja kestävämpään kuluttamiseen. Tise vahvistaa asemaansa markkinajohtajana Pohjoismaissa ja tavoitteena on myös laajentuminen muualle Eurooppaan.
Sovellus on vuosien kuluessa kasvanut aktiiviseksi yhteisöksi, jolla on yli 1,2 miljoonaa käyttäjää Norjassa, Ruotsissa, Suomessa ja Tanskassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta King Street Public Relations Oy
Nousevat hinnat lisäävät kiinnostusta käytettyjen tavaroiden ostamiselle18.11.2022 10:23:32 EET | Tiedote
Kiinnostus käytettynä ostamiseen on lisääntynyt nousevien hintojen myötä, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta. Alkava joululahjasesonki luo mahdollisuuden myös käytettyjen lahjojen markkinoille, mutta suomalaisten asenteissa on tämän suhteen vielä parannettavaa, kertoo käytetyn muodin osto- ja myyntisovellus Tise Suomen maajohtaja Laura Laakso.
Abbott ja Novo Nordisk lanseeraavat uuden integroidun, digitaalisen ratkaisun diabetesta sairastaville10.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote
Yhteensopivan älykkään insuliinikynän1 tallentamat insuliinitiedot voidaan siirtää nyt Abbottin FreeStyle LibreLink -sovellukseen2 skannaamalla. Tarkastelemalla glukoosiarvoja ja insuliinin annostelutietoja yhdessä sovelluksessa2, diabetesta sairastavat ihmiset voivat nähdä kuinka heidän hoitonsa vaikuttaa glukoositasoihin. Abbottin FreeStyle Libre -järjestelmät ovat maailmanlaajuisesti käytetyimpiä sensorointiin perustuvia glukoosinseurantajärjestelmiä3 – FreeStyle Libre 2 -järjestelmän tarjotessa erityisen hyvän 14 päivän tarkkuuden4 sekä valinnaiset hälytykset suoraan älypuhelimiin2. Helsinki, 10. marraskuuta, 2022 - Abbott on kertonut tänään, että Novo Nordiskin NovoPen® 6 ja NovoPen Echo® Plus älykkäät insuliinikynät ovat nyt yhteensopivia Abbottin FreeStyle LibreLink -sovelluksen2 kanssa. Tuoteintegraatio heijastaa yritysten sitoutumista diabeteksen hallinnan helpottamiseen, ja siinä yhdistyvät molempien yritysten avainteknologiat eli sensorointiin perustuva glukoosiarvojen seura
Uusi Hilti Nuron -akkujärjestelmä tehostaa rakennustyömaiden hallintaa22.8.2022 12:08:56 EEST | Tiedote
Rakennusteollisuuden työkalu- ja ohjelmistoratkaisuvalmistaja Hilti on lanseerannut täysin uuden Nuron-akkujärjestelmän, joka kattaa yli 70 työkalua. Saumattoman tiedonsiirron ansiosta 22 voltin Nuron-akkutekniikka toimii edelläkävijänä rakennusalan digitalisaatiolle ja tuottavuuden kasvattamiselle, tarjoten ratkaisuja rakennusalan moniin haasteisiin.
Kyselytutkimus: Kuluttajat olisivat valmiita maksamaan enemmän vastuullisemmin tuotetuista vaatteista10.8.2022 08:15:00 EEST | Tiedote
Kuluttajat olisivat valmiita maksamaan enemmän vastuullisemmin tuotetuista vaatteista, selviää kyselytutkimuksesta. Kestävämmän kuluttamisen lisäksi muotiteollisuudella on vastuu tehdä tuotannosta läpinäkyvämpää ja kestävämpää, ja tätä varten kaivataan poliittista ohjausta.
European Women in VC julkaisee ensimmäisen analyysin sukupuolijakaumasta Euroopan pääomasijoitusalalla30.5.2022 10:27:52 EEST | Tiedote
Euroopan pääomasijoitustoimialalla vuosi 2021 oli ennätyskasvun vuosi, sillä vuoden aikana eurooppalaisiin startup-yrityksiin sijoitettiin yli 100 miljardia euroa. Näiden sijoitusten avulla on luotu lähes 100 yli miljardin euron arvostuksen ylittävää yritystä sekä vahva pohja vuoden 2022 startup-yritysinvestoinneille.