Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Täysjyvää syövät eniten vanhemmat ikäryhmät ja Pohjois-Savossa asuvat – THL selvitti suomalaisten täysjyvän saantia

Jaa
THL:n uuden tutkimuksen mukaan yli yhdeksän kymmenestä aikuisesta syö täysjyväviljavalmisteita. Ruokavaliomme tärkeimmät täysjyväviljat ovat ruis ja kaura, jotka kattavat noin 80 prosenttia täysjyvän saannista.
Täysjyvän tärkeimpiä lähteitä ovat esimerkiksi ruisleivät, puurot ja sekaleivät. Kuva: THL
Täysjyvän tärkeimpiä lähteitä ovat esimerkiksi ruisleivät, puurot ja sekaleivät. Kuva: THL

Miehet saavat ruokavaliostaan keskimäärin 63 grammaa ja naiset 47 grammaa täysjyvää päivässä. Yhdessä ruisleipäviipaleessa on noin 14 grammaa täysjyvää.

Riittävä täysjyvän saanti ruokavaliossa pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä paksu- ja peräsuolen syöpiin. Riittävä määrä täysjyvää ravinnossa tukee myös painonhallintaa.

”Täysjyväviljavalmisteet ovat tärkeitä ruokavaliossa, koska ne turvaavat osaltaan kuidun saantia. Noin 70 prosenttia aikuisista saa kuitua suositeltua vähemmän. Täysjyväviljavalmisteista saa myös folaattia eli B9-vitamiinia, rautaa ja kasviproteiinia”, kertoo erikoistutkija Niina Kaartinen.

Eniten täysjyvää syödään Pohjois-Savossa. Vanhemmat ikäryhmät syövät nuorempia enemmän täysjyvää. Sen sijaan koulutusryhmien välillä ei havaittu eroa.

”Ikäryhmien väliset erot viittaavat siihen, että eri sukupolvien käyttämät elintarvikkeet poikkeavat toisistaan. On tärkeää, että myynnissä on paljon erilaisia täysjyväpitoisia tuotteita”, sanoo erityisasiantuntija Heli Reinivuo.

Täysjyvää saadaan eniten ruisleivistä ja puuroista

Täysjyvän tärkeimpiä lähteitä ovat perinteiseen suomalaiseen ruokavalioon kuuluvat elintarvikkeet, kuten ruisleivät, puurot ja sekaleivät. Nämä kattavat yli 80 prosenttia saannista. Muiden elintarvikkeiden – kuten pastan ja riisin – merkitys on vähäisempi.

Täysjyvävilja on hyvä valinta sekä terveyden että ympäristön kannalta. Useimmilla aikuisilla on syytä lisätä täysjyväviljan kulutustaan. Tämä onnistuu vaihtamalla valkoisesta, puhdistetusta viljasta valmistetut tuotteet täysjyvää sisältäviin viljatuotteisiin.

Elintarviketeollisuuden tuotekehityksen ja joukkoruokailun avulla voidaan lisätä täysjyvän saantia kaikilla aikuisilla, varsinkin niillä, joilla leipä ja puuro eivät kuulu arjen ruokavalioon.

”Kotimaisista täysjyväviljoista valmistetut aterialisäkkeet sekä aamiaisvilja- ja välipalavalmisteet ovat tuotteita, joista tarvitaan lisää terveellisiä ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja”, kertoo tutkija Rilla Tammi.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun THL julkaisee valtakunnallisesti edustavia tietoja aikuisten täysjyvän kokonaissaannista. Tiedot perustuvat FinRavinto 2017 -tutkimukseen, jossa selvitettiin Suomessa asuvien 18–74-vuotiaiden ruoankulutusta.

Täysjyvävilja kuuluu terveelliseen ruokavalioon

  • Riittävä täysjyvän saanti pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä paksu- ja peräsuolen syöpiin. Lisäksi riittävä määrä täysjyvää ravinnossa tukee painonhallintaa.
  • Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan viljavalmisteita tulisi nauttia päivittäin 6–9 annosta, joista vähintään puolet tulisi olla täysjyvää.
  • Yhdellä vilja-annoksella tarkoitetaan yhtä leipäviipaletta tai yhtä desilitraa keitettyä täysjyväpastaa, -ohraa, -riisiä tai muuta aterialisäkettä. Lautasellinen puuroa vastaa kahta vilja-annosta.
  • Täysjyväviljassa kuitu, vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tallella.

Lähde

Tammi R, Reinivuo H, Tapanainen H, Rautanen J, Männistö S, Kaartinen NE (2021) Täysjyvän saanti Suomen aikuisväestössä – FinRavinto 2017 -tutkimuksen tuloksia. Tutkimuksesta tiiviisti 64/2021. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki

FinRavinto-tutkimuksen ja Fineli-tietopankin avulla tuotetaan tietoa suomalaisten ravitsemuksesta

  • THL:n ylläpitämä kansallinen elintarvikkeiden koostumustietopankki Fineli sisältää tietoja Suomessa käytettävien raaka-aineiden ja elintarvikkeiden keskimääräisistä ravintoainepitoisuuksista.
  • Tutkimusta varten tietokantaa täydennettiin viljavalmisteiden täysjyväpitoisuustiedoilla.
  • Täysjyvätiedot päivittyvät julkiseen Finelin verkkopalveluun vuoden 2022 aikana.
  • THL seuraa kansallisissa FinRavinto-tutkimuksissa aikuisväestön elintarvikkeiden kulutusta ja ravintoaineiden saantia.
  • FinRavinto-tutkimuksia on tehty viiden vuoden välein vuodesta 1982 lähtien. Uusin tutkimus toteutettiin vuonna 2017 osana FinTerveys 2017 -väestötutkimusta.
  • FinRavinto 2017 -tutkimukseen osallistui yhteensä 1 655 ihmistä. Tutkittavat olivat 18–74-vuotiaita.
  • Aineiston keruu noudatti yhteiseurooppalaista EU Menu -tiedonkeruumenetelmää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Niina Kaartinen
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 7384
etunimi.sukunimi@thl.fi


Rilla Tammi
tutkija
THL
etunimi.sukunimi@thl.fi


Lisätietoja täysjyvätiedoista Fineli-tietopankissa:


Heli Reinivuo
erityisasiantuntija
THL
puh. 029 524 8733
etunimi.sukunimi@thl.fi

Kuvat

Täysjyvän tärkeimpiä lähteitä ovat esimerkiksi ruisleivät, puurot ja sekaleivät. Kuva: THL
Täysjyvän tärkeimpiä lähteitä ovat esimerkiksi ruisleivät, puurot ja sekaleivät. Kuva: THL
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL viikolla 40/202426.9.2024 15:24:47 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 26.9. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ti 1.10. Korkeakouluopiskelijoiden toimeentulo ja velkaantuminen, kriisinkestävyys ja kokemukset turvallisuudesta. Miten opiskelijoiden toimeentulo on kehittynyt ja miten he pärjäävät arjessaan? Miten opiskelijat suhtautuvat tulevaisuuteensa? Julkaisemme tuoreita tuloksia keväällä 2024 toteutetusta Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta (KOTT). Tutkimukseen osallistui yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoita ympäri Suomen. Rapo

THL viikolla 38/202412.9.2024 15:37:43 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 12.9. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset ma 16.9. Ennakkotieto vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyyskyselystä: ulkoiluun liittyvät tulokset. Lisätietoja: elli.alarotu(at)thl.fi, puh. 029 524 7018 Blogit ti 17.9. Elina Kärkkäinen, Timo Sinervo ja Visa Väisänen: Sote-palvelujen katvealueet ja henkilöstön riittävyys otettava huomioon palvelujen turvaamiseksi ke 18.9. Fadumo Mohamed, suunnittelija ja Mimmi Koukkula, erityisasiantuntija: Miehet on otettava tiiviimmin mukaan silpomisen vastaiseen työ

THL viikolla 37/20245.9.2024 15:09:24 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 5.9. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ti 10.9. THL kutsuu 64 000 aikuista laajaan terveyttä, hyvinvointia ja palvelukokemuksia selvittävään tutkimukseen. Tutkimuksessa kerätään tietoa 21 hyvinvointialueelta, Helsingistä ja Ahvenanmaalta. Terve Suomi -tutkimus toteutetaan joka toinen vuosi. Edellisellä kerralla selvisi muun muassa, että joka neljännellä aikuisella on terveelliset elintavat. Lisäksi joka neljäs koki, ettei saa riittävästi lääkäripalveluja tarpeeseensa nähden. Nyt selvitämme, mihi

Kutsu: Avoin verkkotilaisuus syksyn tautilanteesta ja rokotuksista ma 9.9. klo 175.9.2024 09:49:52 EEST | Kutsu

Hyvät toimitukset, järjestämme maanantaina 9.9. klo 17–18 kansalaiswebinaarin syksyn hengitystieinfektioista ja rokotuksista. Suomessa saattaa syksyllä kiertää samaan aikaan useita hengitystieinfektioita: koronaa, influenssaa, rs-virusta, hinkuyskää ja adenovirusta. Kaikille avoimessa verkkotilaisuudessa asiantuntijamme kertovat eri tautien esiintyvyydestä, oireista, riskiryhmistä, kotihoidosta ja rokotuksista. He myös vastaavat ennalta lähetettyihin kysymyksiin. Toimittajat ovat tervetulleita striimaamaan tilaisuutta ja / tai haastattelemaan asiantuntijoitamme paikan päälle THL:n pääkonttorille webinaarin jälkeen. Toteutamme tilaisuuden striimauksena, ja sen aikana kysymyksiä ei voi esittää livenä. Tilaisuudessa ovat paikalla THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek, asiantuntijalääkäri Anniina Virkku ja tartuntatautilääkäri Aino Nyqvist sekä johtavat asiantuntijat Niina Ikonen ja Mia Kontio. Webinaarissa on suomenkielinen viittomakielen tulkkaus. Aika: maanantai 9.9. klo 17-18 Paikka: verkossa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye