TEK: Diplomi-insinöörien palkat nousivat ja tunnelmat kohenivat

Diplomi-insinöörin mediaanipalkka vakituisessa työsuhteessa oli vuoden 2021 lokakuussa 5 225 euroa kuukaudessa ja keskiarvopalkka 5 687 euroa kuukaudessa. Vuoden 2021 aikana valmistuneiden diplomi-insinöörien vastaavat palkkaluvut olivat 3 720 ja 3 770 euroa.
Diplomi-insinöörin mediaanipalkka nousi 2,5 prosenttia edellisvuodesta. Tiedot käyvät ilmi Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinatutkimuksesta.
Arkkitehtien mediaanipalkka oli 4 520, matemaattis-luonnontieteellisen maisteritutkinnon suorittaneiden 4 770 ja tieteellisen jatkotutkinnon suorittaneiden 5 520 euroa kuukaudessa. Myös näissä tutkintoryhmissä palkkakehitys oli plussan puolella. Vastaajamääriltään pienemmissä ryhmissä tuloksiin liittyy kuitenkin enemmän epävarmuutta, ja vuosittaiset heilahtelut eri suuntiin eivät ole harvinaisia.
Kokopäivätyössä olleista vastaajista 75 prosenttia arvioi, että palkka oli noussut edellisvuodesta. Selvästi tavallisin syy palkankorotukselle oli yleiskorotus, jonka kertoi saaneensa 64 prosenttia niistä vastaajista, joiden palkka oli noussut. Henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuvan palkankorotuksen eli niin sanotun meriittikorotuksen oli saanut puolestaan 29 prosenttia tällaisista vastaajista.
Noin kuusi kymmenestä kokopäivätyössä olleesta vastaajasta kertoi olleensa tulospalkkauksen piirissä. Eniten tulospalkkausta käytetään teollisuudessa, jossa kolme neljästä vastaajasta oli tulospalkkauksen piirissä. Tulospalkkion keskimääräinen suuruus oli 7 prosenttia vuosiansioista.
Työpaikkansa tilannetta piti vakaana tai melko vakaana 86 prosenttia
Vastaajat arvioivat sekä työpaikkansa tilanteen että oman tilanteensa lähitulevaisuudessa selvästi paremmaksi kuin vuotta aiemmin. Työpaikkansa tilannetta piti vakaana tai melko vakaana 86 prosenttia kokopäivätyössä olleista vastaajista, ja omaa tilannettaan 91 prosenttia. Vuotta aiemmin vastaavat luvut olivat 71 prosenttia (työpaikan tilanne) ja 83 prosenttia (oma tilanne).
Työttömänä tai lomautettuna oli yhteensä 2,6 prosenttia vastanneista, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 4,5 prosenttia.
TEKin työmarkkinatutkimus tehtiin loka–marraskuussa 2021, ja siihen vastasi noin 9 100 jäsentä. Suurin osa vastaajista työskenteli asiantuntijatehtävissä yksityisellä sektorilla. Yleisin suoritettu tutkinto oli diplomi-insinöörin tutkinto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tuunia KeränenPalkkatutkija
Puh:(09) 2291 2288tuunia.keranen@tek.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Noin 80 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Kutsu: Tapaa tieteestä innostuneita nuoria14.4.2025 11:33:06 EEST | Kutsu
Tervetuloa haastattelemaan Kipinä-tiedekilpailun finalisteja Espoon Otaniemeen 16.4. klo 10–13.
Nya teknologipriser går till membranteknik som samlar råvaror, en reaktorfysikkod som har erövrat världen och ett toppteam från Uleåborg10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
ITU-prisfamiljen består av tre priser som delas ut för första gången i år. Prisjuryerna, som leds av Elina Hiltunen, Outi Krause och Katja Toropainen, premierade NPHarvests membranteknik, VTT:s reaktorfysikkod Serpent och forskningsenheten för produktionsekonomi vid Uleåborgs universitet.
Membrane technology for recovering nutrients, reactor physics code that has conquered the world and top team from Oulu win new technology awards10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
The three awards of the ITU award family are presented for the first time this year. Three juries, chaired by Elina Hiltunen, Outi Krause and Katja Toropainen, gave the awards to the membrane technology of NPHarvest, VTT’s Serpent reactor physics code and the IEM research unit at the University of Oulu.
Raaka-aineita keräävä kalvoteknologia, maailmaa valloittanut reaktorifysiikkakoodi ja huipputiimi Oulusta voittivat uudet teknologiapalkinnot10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kolmesta palkinnosta koostuva ITU-palkintoperhe jaetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Elina Hiltusen, Outi Krausen ja Katja Toropaisen vetämät palkintoraadit myönsivät palkinnot NPHarvestin kalvoteknologialle, VTT:n Serpent-reaktorifysiikkakoodille ja Oulun yliopiston tuotantotalouden tutkimusyksikölle.
Joka neljäs vastavalmistunut DI ja arkkitehti ei usko jäävänsä Suomeen2.4.2025 07:23:00 EEST | Tiedote
Kaikkiaan neljännes valmistuneista diplomi-insinööreistä ja arkkitehdeistä näki itsensä työskentelevän ulkomailla viiden vuoden kuluttua valmistumisesta. Luku on tätäkin korkeampi niillä, joiden kansalaisuus on muu kuin Suomi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme