HSY mittaa ilmanlaatua uusissa kohteissa pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla vuonna 2022

Mittauksilla selvitetään liikenteen, puunpolton ja lentoaseman vaikutusta ilmanlaatuun
Helsingin Tapanilassa mitataan ilmanlaatua pientaloalueella ja erityisesti sitä, miten puunpoltto vaikuttaa ilmanlaatuun. Espoossa Pohjois-Tapiolassa ja Vantaalla Hämeenlinnanväylän varrella selvitetään liikenteen vaikutusta ilmanlaatuun. Lentoaseman mittausasemalla puolestaan mitataan lentoasematoimintojen vaikutusta ilmanlaatuun. Mitattuihin pitoisuuksiin vaikuttavat pääasiassa alueen autoliikenne, lentoaseman maaliikenne ja lentoliikenteen päästöt.
- Olemme mitanneet useimmissa kohteissa jo aiemmin, joten mittauksista saadaan tietoa myös ilmanlaadun kehityksestä näillä erityyppisillä kaupunkialueilla, kertoo HSY:n ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen.
Ilmanlaatu vaihtelee paljon eri alueilla pääkaupunkiseudulla. Terveyshaittoja aiheuttavat eniten liikenteen pakokaasut ja katupöly sekä puunpolton päästöt pientaloalueilla. Ilmanlaatua voi seurata reaaliaikaisesti HSY:n verkkosivuilla osoitteessa hsy.fi/ilmanlaatu.
HSY mittaa ilmanlaatua myös muualla Uudellamaalla
HSY:llä on muualla Uudellamaalla kaksi ilmanlaadun mittausasemaa, joista toisen paikka on pysyvä ja toisen vaihtuu vuosittain. Siirrettävä asema sijaitsee tänä vuonna Järvenpään keskustassa Helsingintien varrella. Järvenpään mittaustulokset kuvaavat vilkasliikenteisen keskusta-alueen ilmanlaatua. Mittausasema on ollut Järvenpäässä aiemmin vuosina 2012 ja 2015.
Pysyvä mittausasema sijaitsee Lohjalla, Kullervonkadulla. Mittaustulokset kuvaavat Lohjan keskusta-alueen yleistä ilmanlaatua. HSY on mitannut Lohjan ilmanlaatua vuodesta 2009 lähtien.
Mittausasemien lisäksi paljon täydentäviä ilmanlaatumittauksia
Puunpoltto voi heikentää ilmanlaatua merkittävästi pientaloalueilla. Puunpolton vaikutusta pientaloalueiden ilmanlaatuun mitataan mittausasemien lisäksi myös yksittäisillä mittalaitteilla.
- Mittaamme tänä vuonna yksittäisillä mittalaitteilla puunpolton vaikutusta pientaloalueiden ilmanlaatuun Vantaalla Vapaalassa, Espoossa Laaksolahdessa sekä Vanhassa Porvoossa, HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski kertoo.
Lisäksi HSY seuraa suuntaa antavasti katupölyn pitoisuuksia kymmenessä eri paikassa pääväylien ja pääkatujen varsilla sekä liikenteen pakokaasujen vaikutusta ilmanlaatuun yli 40 paikassa.
Tietoa ilmanlaadun mittauksista
- HSY:llä on 11 ilmanlaadun mittausasemaa pääkaupunkiseudulla ja kaksi muualla Uudellamaalla. Ilmanlaadun mittausasemilla on useita mittalaitteita ja niillä mitataan useaa eri ilmansaastetta.
- Osa mittausasemista on pysyviä ja osan paikka vaihtuu vuoden tai kahden välein. Pysyvät mittausasemat ovat joka vuosi samassa paikassa, joten niiden mittaustuloksista nähdään ilmanlaadun kehitys. Siirrettävien asemien avulla saadaan mitattua ilmanlaatua kattavasti useilta eri alueilta.
- Pääkaupunkiseudun ilmanlaatua voi seurata reaaliaikaisesti osoitteesta hsy.fi/ilmanlaatu.
- Tapanilassa ja lentoasemalla mitataan pienhiukkasten, hengitettävien hiukkasten, typpidioksidin, mustan hiilen ja LDSA:n pitoisuuksia. Tapanilassa mitataan lisäksi PAH-yhdisteitä. Pohjois-Tapiolassa ja Hämeenlinnanväylän varrella mitataan pienhiukkasten, hengitettävien hiukkasten ja typpidioksidin pitoisuuksia ja Hämeenlinnanväylän varrella myös LDSA:n pitoisuuksia. Järvenpäässä mitataan hengitettävien hiukkasten ja typpidioksidin pitoisuuksia.
- Pysyvät ilmanlaadun mittausasemat sijaitsevat Helsingissä osoitteissa Mannerheimintie 5 ja Mäkelänkatu 50 sekä Kallion urheilukentällä ja Vartiokylässä.
- Espoossa ilmanlaatua mitataan pysyvästi Leppävaarassa ja Luukissa.
- Vantaalla pysyvä mittausasema sijaitsee Tikkurilassa.
- Mittausasemien lisäksi ilmanlaatua mitataan pienemmillä yksittäisillä mittalaitteilla useissa eri paikoissa pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla.
Tietoa ilmansaasteista
- Hengitysilmassa olevat typenoksidit ovat peräisin liikenteen, erityisesti dieselautojen ja raskaan liikenteen, päästöistä. Typenoksideista eniten terveyshaittoja aiheuttaa typpidioksidi. Se supistaa korkeina pitoisuuksina keuhkoputkia ja lisää hengityselinoireita erityisesti lapsilla ja astmaatikoilla.
- Hengitettävät hiukkaset ovat suurimmaksi osaksi liikenteen nostattamaa katupölyä. Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita kuten nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa kenelle tahansa. Erityisen haitallista katupöly on ilmansaasteille herkille väestöryhmille kuten astmaatikoille, pienille lapsille, iäkkäille sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastaville. Katupöly pahentaa usein sydän- ja hengityssairaiden oireita.
- Pienhiukkasia syntyy pääasiassa liikenteen ja puunpolton päästöistä. Lisäksi niitä kulkeutuu pääkaupunkiseudulle maan rajojen ulkopuolelta. Pienhiukkasia pidetään erityisen haitallisina terveydelle, sillä ne pääsevät tunkeutumaan keuhkojen ääreisosiin saakka.
- Musta hiili on peräisin epätäydellisestä palamisesta. Päästölähteitä ovat dieselajoneuvot, puunpoltto, laivaliikenne ja kaukokulkeuma. Musta hiili sitoo tehokkaasti auringon säteilyä ja lämmittää ilmakehää. Mustaa hiiltä kulkeutuu Suomen leveyspiireiltä myös arktisille alueille, missä se nopeuttaa lumen ja jään sulamista.
- PAH-yhdisteille eli polyaromaattisille hiilivedyille EU:n asettama tavoitearvo voi ylittyä paikoin pientaloalueilla, joilla poltetaan paljon puuta. PAH-yhdisteitä syntyy epätäydellisessä palamisessa. Monet PAH-yhdisteet lisäävät syöpäriskiä.
- LDSA: Hiukkasten keuhkodeposoituvan pinta-alan (lung deposited surface area = LDSA) pitoisuus ilmassa kuvaa keuhkojen syvimpiin osiin eli keuhkorakkuloihin laskeutuvan hiukkasaineksen pinta-alaa. Hiukkasten LDSA-pitoisuuksiin ilmassa vaikuttavat pääkaupunkiseudulla erityisesti liikenteen pakokaasut, puunpolton savut ja ilmansaasteiden kaukokulkeutuminen.
Lisätietoja:
- ilmanlaadun mittausasemat vuonna 2022
- ajankohtainen ilmanlaatutilanne: hsy.fi/ilmanlaatu
- ilmanlaatu Uudellamaalla: hsy.fi/uusimaailmanlaatu
- ilmanlaatu Uudenmaan pientaloalueilla
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaski NelliIlmansuojeluasiantuntijaHSY
Puh:050 363 0220nelli.kaski@hsy.fiManninen HannaIlmansuojeluyksikön päällikkö
Puh:050 401 7826hanna.manninen@hsy.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
HSY:n risunkeräys helpottaa pientaloasukkaiden kevätsiivousta1.4.2025 09:35:17 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY helpottaa jälleen pihojen kevätsiivousta ja kerää toukokuussa risuja ja oksia pienkiinteistöiltä. Risunkeräys on maksullinen, ja se täytyy tilata kiinteistölle etukäteen. HSY ottaa risuja vastaan myös Sortti-asemillaan.
Katupöly heikentää laajasti ilmanlaatua pääkaupunkiseudulla27.3.2025 08:39:25 EET | Tiedote
Katupölyä on nyt runsaasti ilmassa. Pääkaupunkiseudun ilmanlaatu on monin paikoin huono Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) mittausten mukaan. Pölyisintä on vilkkaasti liikennöidyillä alueilla. Ulkoillessa kannattaa valita kulkureitti mahdollisuuksien mukaan etäämmältä vilkkaasta kadusta. Jo yhden korttelin päässä ruuhkaisesta kadusta ilma on puhtaampaa.
HSY:n hallituksen päätökset 21.3.202521.3.2025 10:55:45 EET | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti hyväksyä vuoden 2024 tilinpäätöksen ja esittää sen edelleen yhtymäkokoukselle. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat: - Helsingin Munkkiniemen sekavesiviemäröinnin eriyttämisen ensimmäisen vaiheen hankesuunnitelma. Hanke koskee aluetta Talinpuisto-Laajalahdenaukio ja Perustie. - Espoon Virastopihan vesihuollon kehittämisen hankesuunnitelma - Espoon Gobbackan alueen kadut osa-alue 2, vesihuollon kehittämisen hankesuunnitelma. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankinnat: - urakoitsijaksi vuoden 2025 vesihuollon verkostohankkeisiin Kauniaisissa valittiin GRK Suomi Oy - tietoteknisten laitteiden leasingrahoitus- ja elinkaarihallintapalvelut tilataan Step IT Oy:ltä. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. Kokouksen esityslista/pöytäkirja, jossa on lisää edellisistä sekä muut käsitellyt asiat: https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames. Ystävällisin terveisin Hel
Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 21.3.202519.3.2025 07:28:22 EET | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 21.3.2025 Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa: https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames. Hallitus päättää vuoden 2024 tilinpäätöksen hyväksymisestä ja sen esittämisestä edelleen yhtymäkokoukselle. Hallitus päättää myös seuraavien hankesuunnitelmien hyväksymisestä: - Helsingin Munkkiniemen sekavesiviemäröinnin eriyttämisen ensimmäisen vaiheen hankesuunnitelma. Hanke koskee aluetta Talinpuisto-Laajalahdenaukio ja Perustie. - Espoon Virastopihan vesihuollon kehittämisen hankesuunnitelma - Espoon Gobbackan alueen katujen osa-alueen 2 hankesuunnitelma. Hallitus päättää seuraavista hankinnoista: - urakoitsijan valinta vuoden 2025 vesihuollon verkostohankkeisiin Kauniaisissa - tietoteknisten laitteiden leasingrahoitus- ja elinkaarihallintapalvelut. Ystävällisin terveisin Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä viestintäjohtaja Riitta-Liisa Hahtala www.hsy.fi
HSY:n Sortti-keräysautot kiertävät 31.3. alkaen17.3.2025 07:07:00 EET | Tiedote
Kevään myötä Helsingin seudun ympäristöpalvelujen keräysautot lähtevät jälleen liikkeelle. Maaliskuun lopussa alkavan kierroksen aikana autot pysähtyvät eri puolilla pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea. Asukkaat voivat tuoda autoille maksutta kotiin kertynyttä vaarallista jätettä sekä metalli-, sähkö- ja elektroniikkaromua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme