Kauppakamarin toimialakatsaus: Helsingin seudun asuntotuotanto vakaata, toimitilarakentamisen volyymit vaisuja

Henkilöstön määrä nousi vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä edellisvuodesta kaikilla päätoimialoilla, kasvu oli voimakkainta informaatio- ja viestintäalalla. Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen arvioi, että kasvu oli keskimääräistä suurempaa myös liike-elämän palveluissa, rahoituksessa ja rakentamisessa.
Korona heikentää suhdanneodotuksia
Kaikkien toimialojen yhteenlaskettu liikevaihto oli viimeksi kuluneen vuoden aikana keskimäärin 16 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuonna 2016. Liiketoiminta kääntyi Helsingin seudun yrityksissä nousuun vuoden 2021 toisella neljänneksellä lähes kaikilla päätoimialoilla ja kasvu jatkui useilla aloilla myös vuoden kolmannella neljänneksellä.
”Ennakkoarvion mukaan Helsingin seudun teollisuudessa liikevaihdon kasvu jatkui vuotta aikaisempaan verrattuna, ja rakentamisessakin liikevaihdon lasku taittui edellisvuodesta vuoden 2021 heinä-syyskuussa”, kertoo Lahtinen.
Toimialojen välillä on edelleen isoja eroja, jotka näyttävät kasvavan. Vaikka suhdanneodotukset ovat kokonaisuudessaan hieman positiivisia, yritykset arvioivat kannattavuuden heikkenevän seuraavan kolmen kuukauden aikana. Helsingin seudun syvää ahdinkoa kuvaa Lahtisen mukaan hyvin se, että majoitus- ja ravitsemistoiminnan, kuljetuksen ja varastoinnin sekä kotitalouksien palveluiden liikevaihto jää vielä selvästi alle vuoden 2016 tason.
”Selvitäkseen ilman massiivisia konkursseja ja työpaikkojen menetyksiä Helsingin seudun yritykset tarvitsevat merkittäviä lisäpanostuksia koronasta aiheutuvien tappioiden kattamiseen. Nyt on varmistettava, että elinkelpoiset yritykset säilyvät elossa erityisesti majoitus- ja ravitsemisalalla, henkilöliikennepalveluissa, kotitalouksien palveluissa ja tapahtuma-alalla”, Lahtinen painottaa.
Asuntotuotanto pysyi edellisen vuoden tasolla
Asuntotuotanto on pysynyt Helsingin seudulla korkealla tasolla jo neljättä vuotta peräkkäin. Valmistuneiden asuntojen määrä kasvoi tuntuvasti Espoossa, jossa valmistui yli 5 000 asuntoa. Helsingissä ja KUUMA-seudulla tuotanto laski hieman vuoteen 2020 verrattuna. Uusien asuntojen keskikoko on pienentynyt 10 vuodessa merkittävästi, sillä omakotitalojen osuus on supistunut asuntotuotannossa.
”Vuosittain on valmistunut lähes 18 000 asuntoa, mikä on hyvä taso, josta on pidettävä vähintäänkin kiinni. Sen sijaan toimitilarankentaminen on painunut vuosiin 2016-2018 verrattuna alhaiselle tasolle”, Lahtinen sanoo. Toimitiloista yli 40 prosenttia koostui logistiikkarakennuksista, neljännes liike- ja toimitilarakennuksista.
”Toimistokäyttäjien muuttuvat tilatarpeet ylläpitävät toimistosektorilla uudisrakentamis- ja saneeraustarvetta. Logistiikkatilan lisääntynyt tarve, esimerkiksi verkkokaupan osalta näkyy nyt uusien logistiikkakiinteistöjen lisääntyneenä valmistumisena. Liiketilojen uudet hankkeet vetävät puolestaan henkeä pääkaupunkiseudun kauppakeskusrakentamisen boomin jälkeen. Kokonaisuutena toimitiloja valmistuu kuluvana vuonna selvästi viime vuotta enemmän”, arvioi Catellan johtaja Erkki Hakala.
Helsingin seutu on maan suurin ja kansainvälisin yritystoiminnan keskittymä, jossa sijaitsee 32 prosenttia maan työpaikoista ja tuotetaan 37 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Seudun yritystoiminta on erikoistunut informaatioaloihin, tukkukauppaan ja logistiikkaan sekä liike-elämän ja rahoituksen palveluihin. Helsingin seudun kauppakamarin toimialakatsaukset selvittävät alueen kilpailukykyä ja kehitystä säännöllisesti.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Markku Lahtinen, johtaja, Helsingin seudun kauppakamari, p. 050 571 3564,
markku.lahtinen @ helsinki.chamber.fi
Erkki Hakala, johtaja, Catella Property Oy, p. 010 5220 230, erkki.hakala @ catella.fi
Tiina Tikander, viestintäpäällikkö, Helsingin seudun kauppakamari, p. 046 878 7540,
tiina.tikander @ helsinki.chamber.fi
Kuvat

Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari kysyi yrityksiltä: Espoo erottuu edukseen yritysmyönteisyydessä, kuntien työvoimapalveluille arvostelua12.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Yritykset Helsingin seudulla arvioivat Uudenmaan kuntien yritysmyönteisyyden varsin hyväksi. Suurista kaupungeista edukseen erottuu erityisesti Espoo. Helsinki puolestaan jää selkeästi jälkeen, erityisesti asenteissa yritystoimintaa kohtaan, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin kyselystä Uudellamaalla sijaitseville yrityksille. Kunnan yritysmyönteisyyttä arvioitiin kolmella kysymyksellä: asenne yritystoimintaa kohtaan, yritys- ja työnantajapalvelujen toimivuus, kunnan houkuttelevuus yritykselle. Yritykset arvioivat vain omaa sijaintikuntaansa.
Puoliväliriihessä huomioitava uusimaalaisten yritysten osaajatarpeet ja vähennettävä kaupan sääntelyä8.4.2025 09:57:47 EEST | Tiedote
Helsingin seudun kauppakamari muistuttaa hallitusta puoliväliriihessä, että osaajapula ei saa jarruttaa talouskasvua, kun kasvu alkaa. Siksi hallituksen tulee ryhtyä toimeen nyt. Hallituksen on tässä vaiheessa keskityttävä toimiin, joilla turvataan kasvu erityisesti talouden veturialueilla, kuten Uudellamaalla. Hallituksen on varmistettava se, että Uudenmaan alueen koulutustarjonta vastaa yritysten osaavan työvoiman tarpeisiin. Nuorten oppisopimuskoulutuksesta on tehtävä nykyistä houkuttelevampi yrityksille. Ammatillisesta koulutuksesta pitää päästä sujuvammin ammattikorkeakouluun. Helsingin seudun kauppakamari esittää myös, että työperäisen maahanmuuton perheenyhdistämisen tulorajojen tulkintaa joustavoitetaan ja digitaalinen tunnistautuminen mahdollistetaan jo lähtömaassa. Kaupan investointeja ja kilpailua tulee edistää keventämällä kaupan sijainnin ohjausta merkittävästi. Kuntien maapolitiikan avoimuutta on lisättävä ja keinoja täsmennettävä.
Kutsu medialle: Pormestaritentti Helsingissä25.3.2025 13:02:00 EET | Kutsu
Helsingin seudun kauppakamari kutsuu toimittajat MetropoliAreenan kuntavaalitenttiin. Tentattavana ovat Helsingin pormestariehdokkaat Paavo Arhinmäki, Atte Harjanne, Eveliina Heinäluoma, Wille Rydman ja Daniel Sazonov.
Suhdannepulssi: Helsingin seudun yritysten näkymät jatkuvat heikkoina – ”Kauppapoliittiset jännitteet syventävät epävarmuutta”18.3.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Yritykset Helsingin seudulla arvioivat seuraavan kolmen kuukauden suhdannenäkymät yhä korkeintaan välttäviksi. Arviot käyvät ilmi Helsingin seudun kauppakamarin Suhdannepulssista. Yritysten arvioiden mukaan näkemykset liikevaihdosta ja työllisyydestä ovat hieman valoisampia kuin viime joulukuussa. ”Geopoliittiset jännitteet ja kauppapoliittiset riskit sumentavat horisonttia. Yhdysvaltojen vapaakauppaa rajoittavat toimet lisäävät erityisesti vientivetoisten yritysten liiketoimintariskejä. Poliittinen epävarmuus maailmalla heijastuu nyt suoraan yritysten päätöksentekoon liiketoimintaympäristön heikon ennakoitavuuden takia”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin vaikuttamistyön johtaja Markku Lahtinen. 28 prosenttia alueen yrityksistä arvioi, että Yhdysvaltain EU:lle suunnittelemat ja asettamat tullit ja muut rajoitukset vaikuttavat negatiivisesti niiden liiketoimintaan.
Uudenmaan korkeakoulupaikkavaje jatkuu – ”Uusimaalaiset nuoret selkeästi huonommassa asemassa kuin koko Suomessa keskimäärin”11.3.2025 00:10:00 EET | Tiedote
Suomessa on 0,92 korkeakoulupaikkaa yhtä toisen asteen tutkinnon suorittanutta kohti. Uudellamaalla suhdeluku on 0,75, selkeästi pienempi kuin suurissa tai keskisuurissa korkeakoulumaakunnissa, selvitti Helsingin seudun kauppakamari. Tilanne ei ole korjaantunut Kauppakamarin viimevuotisesta tarkastelusta. Itse asiassa se on jopa hieman huonompi. Tuolloin Uudenmaan suhdeluku oli 0,76. Petteri Orpon hallitusohjelma sitoutuu lisäämään korkeakoulujen aloituspaikkoja ja suuntaamaan niitä erityisesti muun muassa kasvukeskuksiin ja sinne, missä aloituspaikkojen määrä suhteessa nuoriin on alhainen. ”Asiaan pitää tarttua viimeistään kevään puoliväliriihessä”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin projektipäällikkö Olli Oja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme