Oulun yliopiston tutkimusryhmä löysi uuden mekanismin, joka säätelee verenpainetta

Tutkimuksen kohteena oli solujen kemiallista ympäristöä aistiva tumareseptori, pregnaani X -reseptori (PXR), joka on keskeinen maksan lääkeaineenvaihdunnan säätelijä.
Vasta julkaistussa artikkelissaan tutkijat osoittavat, miten PXR aktivoituessaan nostaa verenpainetta sekä ihmisillä että rotilla. PXR-aktivaation säätelemänä maksassa tuotetaan 4beta-hydroksikolesterolia (4bHC), ja sen nouseva pitoisuus puolestaan linkittyy matalampaan verenpaineeseen.
”Kyseessä on siis vaikutusketju, jossa veren 4bHC näyttää toimivan PXR-aktivaation vastavaikuttajana”, päätutkijana toiminut sisätautiopin professori Janne Hukkanen kertoo.
Tutkimuksessa havaittiin, että niillä terveillä henkilöillä, joilla verenpaine oli matalin, 4bHC-tasot olivat korkeimmat. Lisäksi todettiin, että ylipainoisilla ja etenkin lihavilla 4bHC-tasot olivat huomattavan paljon matalammat kuin normaalipainoisilla. Tulos voi ainakin osittain selittää lihavilla yleisen kohonneen verenpaineen.
”Vaikka on tiedetty, että ylipainoisilla ja lihavilla on verenpainetautia enemmän kuin normaalipainoisella väestöllä, ei taustalla olevaa mekanismia ole tähän mennessä pystytty kattavasti selvittämään. Nyt tekemämme löydös lisää ymmärrystä ylipainon ja lihavuuden aiheuttamasta verenpaineen noususta”, Hukkanen sanoo.
Verenpainetauti lisää riskiä monille sydän- ja verisuonitapahtumille, kuten aivoverenkiertohäiriöille ja sydäninfarkteille. Kohonnut verenpaine on siten maailmanlaajuisesti merkittävin terveitä elinvuosia vähentävä riskitekijä.
Uuden verenpaineen säätelyjärjestelmän löytyminen voi mahdollistaa myös täysin uudella tavalla vaikuttavien verenpainelääkkeiden kehittämisen. ”Esimerkiksi ylipainoisille ja lihaville voitaisiin tarjota tehokkaampia lääkkeitä ja kohdennetumpaa hoitoa”, Hukkanen visioi.
PXR on ollut aktiivisen tutkimuksen kohteena viime vuosina. Aiemmin tutkimusryhmä osoitti, että PXR-reseptorin aktivoituminen nostaa haitallisen LDL-kolesterolin määrää ihmisellä.
Monet lääkkeet, ravinnon ainesosat ja ympäristön kemikaalit aktivoivat PXR-reseptoria. Reseptoria aktivoivia kemikaaleja löytyy esimerkiksi torjunta-aineista, palonestoaineista, muovin lisäaineista ja ympäristön saasteista.
”Tutkimuksemme tuo vahvaa näyttöä siitä, että myös ympäristömme kemiallisella koostumuksella voi olla oma osansa verenpaineen kohoamisessa”, Hukkanen lisää.
Tutkimus on tehty Oulun yliopiston sisätautien ja farmakologian tutkijoiden, Admescope Ltd:n ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyönä.
Tutkimusta ovat rahoittaneet Sydäntutkimussäätiö, Suomen Lääketieteen säätiö ja Pohjois-Suomen terveydenhuollon tukisäätiö.
Tutkimusjulkaisu: Roosa Rahunen, Outi Kummu, Vesa Koivukangas, Heidi Hautajärvi, Jukka Hakkola, Jaana Rysä and Janne Hukkanen. Pregnane X Receptor‒4β‐Hydroxycholesterol Axis in the Regulation of Overweight‐ and Obesity‐Induced Hypertension. Journal of the American Heart Association. 2022;0:e023492. https://doi.org/10.1161/JAHA.121.023492
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne Hukkanen, sisätautiopin professori, ylilääkäri
Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala
Puh. 040-5736282
janne.hukkanen@oulu.fi
Meri RovaViestintäasiantuntija
Tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.
Masennus- ja ahdistusoireet lisäävät riskiä vapautukselle varusmiespalveluksesta16.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan masennuksen ja ahdistuksen oireet ovat yhteydessä heikompaan sosiaaliseen vuorovaikutukseen sekä suurempaan todennäköisyyteen saada lykkäystä tai vapautus varusmiespalveluksesta jo kutsuntavaiheessa. Tutkija Jan Silvalan mukaan masennus- ja ahdistusoireita tulisi seuloa kutsuntalääkärintarkastuksissa nykyistä useammin.
Kädellisten evoluutio tarkentuu – uusi radioisotooppinen ajoitus käänteentekevä askel vulkaanisten kerrostumien tutkimuksessa14.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Vulkaanisten fossiiliesiintymien uudet radioisotooppiset ajoitukset auttavat tutkijoita selvittämään nisäkkäiden evoluutiota. Oulun yliopisto on mukana tutkimuksessa, jonka odotetaan tuovan lisävalaistusta varhaisen ihmisen kehitykseen.
Hubble-avaruusteleskooppi paljastaa ensimmäiset kuvat meneillään olevista ydintähtijoukkojen sulautumisista9.4.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus raportoi ensimmäisestä suorasta havainnosta sulautuvista tähtijoukoista galaksien keskustoissa. Sulautuminen tapahtuu pienten tähtijoukkojen valuessa galaksien keskustaan, jolloin ne voivat yhdistyä tultuaan tarpeeksi lähekkäin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme