OAJ selvitti: suomalaisten mielestä opettajat ansaitsevat satojen eurojen palkankorotukset
Suomalaisten mielikuvia ja näkemyksiä luokanopettajien ja varhaiskasvatuksen opettajien alkupalkoista selvitettiin Taloustutkimuksen kyselyssä joulukuussa 2021.
Vastaajien mukaan oikeudenmukainen aloittavan varhaiskasvatuksen opettajan palkka olisi 2 900 euroa kuukaudessa (vastausten mediaani). Tällä hetkellä aloittavan varhaiskasvatuksen opettajan kuukausipalkan alaraja on 2 420 euroa. Eroa lähtöpalkan ja vastaajien näkemyksen välillä on siis lähes 500 euroa.
Oikeudenmukainen aloittavan luokanopettajan palkka on vastaajien mukaan 3 000 euroa (vastausten mediaani). Tällä hetkellä luokanopettajan kuukausipalkan alaraja on kakkoskalleusluokassa 2 745 euroa, eli eroa vastaajien näkemykseen on 255 euroa kuukaudessa.
– Tulos osoittaa selkeästi, miten yleinen mielipide tukee OAJ:n vaatimuksia luokanopettajien ja varhaiskasvatuksen opettajien palkkojen selkeästä korottamisesta. Koulutustason ja työn vaativuuden on näyttävä palkassa, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.
Nykyinen opettajien palkkataso heikentää alan vetovoimaa
65 prosenttia kyselyyn vastanneista on myös sitä mieltä, että luokanopettajien ja varhaiskasvatuksen opettajien nykyinen palkkataso vaikuttaa opetus- ja kasvatustyön vetovoiman heikentymiseen.
– Kevään sopimusneuvotteluissa on kysymys työehtojen ohella koko opetusalan houkuttelevuudesta ja alan tulevaisuudesta. Viime syksynä julkaistussa OAJ:n kyselyssä selvisi, että alanvaihtoa opettajista harkitsee yli puolet. Pulaa on ollut erityisesti varhaiskasvatuksen opettajista, nyt työntekijäpulaa on jo monissa muissakin opettajaryhmissä. Palkkaus ja työolot on saatava vastaamaan työn vaativuutta ja koulutustasoa, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos vaatii.
Opettajien työtä ja koulutusta arvostetaan
Kyselyn tulokset vahvistavat näkemystä, jonka mukaan suomalaiset arvostavat opettajan työtä, koulutusta ja osaamista. 82 prosenttia suomalaisista pitää tärkeänä sitä, että opettajalta edellytetään korkeakoulututkintoa, pääsääntöisesti maisteritutkintoa, sekä opettajankoulutusta.
– On hienoa, että kansa luottaa opettajiin ja heidän ammattitaitoonsa. Opetustyön ja muiden vaativien julkisen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävien on oltava kilpailukykyisiä yksityisaloihin nähden. Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden alkupalkat pitää nostaa vähintään 3 000 euroon. Tähän pitää päästä monien opettajaryhmien osalta jo tällä neuvottelukierroksella, kaikkien osalta palkkaohjelman avulla useamman sopimuskierroksen aikana, Luukkainen täsmentää.
OAJ:n tavoitteena palkkaohjelma
OAJ:n neuvottelutavoitteena oleva palkkaohjelma on pitkäkestoinen keino julkisella sektorilla työskentelevien opettajien palkkauksen parantamiseen. Palkkaohjelmaa tarvitaan, koska opetusalalla työskentelevien palkat eivät kehity samalla tavalla kuin yksityisellä puolella. Syy tähän on se, ettei julkisen sektorin ammateissa synny palkkaliukumaa.
Lue lisää palkkaohjelmasta täältä.
Suomalaisten mielikuvia opettajien palkoista 30.12.2021/Taloustutkimus. Taloustutkimus selvitti suomalaisten mielikuvia opettajien palkoista OAJ:n toimeksiannosta. Tiedot kerättiin internet-paneelissa 17.–21.12.2021. Kysely kohdistettiin 25–60-vuotiaisiin, ja vastaajia oli 1 008. Vastaukset painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan väestöä edustavaksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Olli LuukkainenPuheenjohtajaOAJ
Puh:+358 500 652 872olli.luukkainen@oaj.fiPetri LindroosNeuvottelujohtajaOAJ
Puh:+358 40 821 3711petri.lindroos@oaj.fiTietoja julkaisijasta
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
OAJ tyrmistynyt: Hallitus leikkaa jälleen koulutuksesta23.4.2025 23:14:04 EEST | Tiedote
Koulutuksen merkitys talouskasvun vauhdittajana unohdettiin hallituksen puoliväliriihen päätöksissä. Kuntien 75 miljoonan euron valtionosuusleikkaukset kohdistuvat merkittävänä leikkauksena suoraan koulutukseen ja kasvatukseen. Lisäksi korkeakouluihin kohdistetut yhteensä vajaan 120 miljoonan euron leikkaukset ovat tyrmistyttäviä.
OAJ ja Teollisuusliitto: Sopimusyhteiskuntaa murentamalla ei luoda talouskasvua22.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
OAJ:n ja Teollisuusliiton puheenjohtajilta ei heru ymmärrystä julkisuudessa esillä olleelle maan hallituksen aikomukselle poistaa ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeus. Puheenjohtajien mukaan verovähennysoikeuden poistaminen horjuttaa koko suomalaista sopimusyhteiskuntaa.
OAJ:s enkät: Lärarna fördömer förslaget om att flytta skolelevernas sommarlov18.3.2025 14:00:00 EET | Pressmeddelande
Enligt OAJ:s färska medlemsenkät motsätter sig majoriteten av lärarna att sommarlovet skulle flyttas fram. Det skulle innebära en enorm förändring för hela utbildningssektorn och försämra orken i arbetet och läranderesultaten.
OAJ:n kysely: Opettajat tyrmäävät ehdotuksen koululaisten lomien siirrosta18.3.2025 14:00:00 EET | Tiedote
OAJ:n tuoreesta jäsenkyselystä selviää, että valtaosa opettajista ei kannata kesälomien siirtoa. Siirto tarkoittaisi koko koulutussektorille valtavaa muutosta ja vaikuttaisi heikentävästi työssä jaksamiseen ja oppimistuloksiin.
Undervisning och stöd till unga har försämrats – nedskärningarna inom yrkesutbildningen drabbade också unga, avslöjar OAJ-enkät10.3.2025 07:45:00 EET | Pressmeddelande
Regeringens nedskärningar inom yrkesutbildningen påverkar direkt de unga som omfattas av läroplikten, visar en enkät riktad till OAJ:s förtroendemän vid yrkesläroanstalter. Nedskärningarna syns i form av mindre undervisning och stöd i nästan alla de läroanstalter som deltog i undersökningen. Uppsägningar har i stor utsträckning gällt lärare.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme