Kuva/Tila-galleriassa tutustutaan Johanna Ehrnroothin taiteilijauran vaiheisiin

Johanna Ehrnrooth (1958–2020) valmistui kuvataiteilijaksi Pariisin École Nationale Supérieure des Beaux-Artsista vuonna 1983. Suomessa Ehrnrooth teki läpimurtonsa 1990-luvulla elokuvallisilla maalauksillaan, joissa todellisuutta tarkastellaan sirpaleisten heijastusten kautta.
2000-luvulla maalausten värimaailma kirkastui ja sermeistä tuli tärkeä osa taiteilijan tuotantoa. Japanilaisen taiteen suoran vaikutuksen ohella teoksissa saattoi nähdä myös ranskalaisesti suodattunutta japonismia. Ulkoisen ja sisäisen välinen vuoropuhelu sekä katseen ja vierauden tematiikka kulkevat taiteilijan teoksissa mukana useamman vuosikymmenen.
Ehrnroothin siirtyessä viimeisinä vuosinaan yhä enemmän pois narratiivisesta kerronnasta teokset muuttuivat leikittelevän uljaiksi sommitelmiksi, joissa kuvalliset osat ennemminkin vihjailevat ja tanssivat maalauspinnalla.
”Näyttelyssä valottuu hyvin, kuinka monipuolinen taiteilija Johanna Ehrnrooth oli. Hänelle tunnusomaisten teosten lisäksi mukana on luonnoksia ja piirroksia. On ihan erilaista tehdä toisen taiteilijan teoksista retrospektiivistä katsausta kuin kuratoida yhden vaiheen teoksia näyttelyyn. Näyttelyä suunnitellessa myös taiteilijasta syntyy moniosainen muotokuva”, sanoo näyttelyn kuraattori Anna Tuori.
Ehrnroothin teoksia on lukuisissa julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa, mm. Amos Andersonin taidemuseossa, Emmassa Saastamoisen säätiön taidekokoelmassa, Hämeenlinnan taidemuseossa ja Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmissa. Vuonna 1996 Johanna Ehrnrooth sai Stina Krookin palkinnon ja vuonna 2020 Svenska litteratursällskapetin palkinnon. Hän oli Ars Fennica -palkintoehdokkaana 2001.
Paitsi kuvataiteilija, Ehrnrooth oli kuvataiteen puolestapuhuja, jolle oli tärkeää, että taiteilijoiden merkitys tunnistettaisiin. Jag – dig, alltid -näyttelyä tukee Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö, joka on Taideyliopiston pitkäaikainen tukija ja mahdollistanut esimerkiksi Taideyliopiston Tutkimuspaviljongin ja Taidepisteen toteutumisen.
Näyttelyn kuraattori Anna Tuori (s. 1976) on suomalainen kuvataiteilija, joka on opiskellut Kuvataideakatemiassa 1997–2003 ja École Nationale Supérieure des Beaux-Artsissa Pariisissa vuosina 1999–2000. Tuori valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2011. Hän on ollut Ars Fennica -ehdokkaana 2006 ja Carnegie Art Award -ehdokkaana 2008.
Johanna Ehrnrooth: Jag, dig – alltid
11.–27.2.2022
Kuva/Tila
Sörnäisten rantatie 19
Avoinna ti–su klo 11–18
Vapaa pääsy
Medialla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn ennakkoon sopimalla vierailuaika.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Reeta HolmaViestinnän asiantuntija
Puh:045 657 9347reeta.holma@uniarts.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Tekoäly ei uhkaa maailmaa vaan ihminen9.4.2025 07:08:00 EEST | Tiedote
Mahdollinen tekoälyn uhka ei tule siitä, että koneet muuttuisivat itsenäisiksi ja oppisivat ajattelemaan. Ne ovat ihmisen ajattelun jatkeita. Koneiden väittäminen tietoisiksi ja itsenäisiksi ei ole vain harhaanjohtavaa, vaan peittää ihmisen toiminnan, toteaa tutkijatohtori Dominik Schlienger Taideyliopistosta.Ingressi
AI does not threaten the world, but humans do9.4.2025 07:08:00 EEST | Press release
The potential threat of AI does not come from machines becoming autonomous and learning to think. They are extensions of human cognition. Claiming that machines are conscious and autonomous is not only misleading but also obscures human action, says postdoctoral researcher Dominik Schlienger from the University of the Arts Helsinki.
Säveltäjä Pasi Lyytikäinen vie oopperaa arkeen28.3.2025 15:48:00 EET | Tiedote
Lyytikäinen tarkastelee tohtorintutkinnossaan todellisuuden ja taiteen rajapintoja.
Yrittäjänä vaurastunut teki merkittävän lahjoituksen Taideyliopiston Sibelius-Akatemian orkesterikoulutukselle26.3.2025 10:11:00 EET | Tiedote
Rakkaus musiikkiin sai IT-alan yrittäjänä omaisuuden luoneen Pekka Räisäsen tekemään 300 000 euron lahjoituksen Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tukisäätiölle.
Konstuniversitetet inrättar ett magisterprogram i musikteater med stöd av Svenska kulturfonden och stiftelsen Suomen Kulttuurirahasto21.3.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Det nya magisterprogrammet är unikt i Norden.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme