Vuonna 2021 Suomen museoissa tilastoitiin 4,3 miljoonaa museokäyntiä – luvuissa elpymistä pääkaupunkiseudun ulkopuolella

Vuosi 2021 oli museoille hyvin poikkeuksellinen koronapandemiasta johtuvien rajoitusten vuoksi.
Rajoitukset vaikuttivat museoiden käyntimääriin monin tavoin. Esimerkiksi yleisöjen määrää jouduttiin rajoittamaan näyttelyissä ja tapahtumissa voimassa olevien alueellisten rajoitusten mukaisesti. Koronan vaikutukset näkyivät eri puolilla Suomea eri tavoin. Uudellamaalla käyntien määrä edelliseen vuoteen verrattuna väheni noin 29 %, sillä keväällä 2021 pääkaupunkiseudulla museot olivat yleisöltä suljettuna useita kuukausia. Sen sijaan suurimmassa osassa Suomea käyntien määrässä oli havaittavissa kasvua verrattuna vuoteen 2020, vaikka vuoden 2019 luvuista jäätiin vielä kauas.
”Museot ovat joutuneet tasapainoilemaan vaikean koronavuoden muuttuvien rajoitusten ja museosulkujen kanssa. Siksi onkin hienoa, että museokävijöiden määrä on pysynyt edellisvuoden tasolla. Se osoittaa, että museoilla ja kulttuuriperinnöllä on tärkeä merkitys tiedon, vapaa-ajan elämysten ja eteenpäin kantavien kokemusten lähteinä myös – ja etenkin – poikkeusaikoina. Uskon myös, että kävijämäärät lähtevät jälleen nousuun ja museot uuteen kukoistukseen koronan hellittäessä otettaan”, Museoviraston pääjohtaja Tiina Merisalo sanoo.
Museotilastossa on mukana 151 museota, jotka ylläpitävät 328 museokohdetta. Keskimäärin museokohteissa tilastoitiin 14 309 käyntiä. Museotilastossa käynniksi lasketaan käynnit näyttelyissä tai museon järjestämissä tapahtumissa museon omissa tiloissa.
Viisi suosituinta museokohdetta vuonna 2021 olivat:
• Ateneumin taidemuseo: 184 373 museokäyntiä
• Serlachius-museo Gösta: 125 182 museokäyntiä
• Kuralan Kylämäki (Turun museokeskus): 123 270 museokäyntiä
• Vapriikki: 122 329 museokäyntiä
• Amos Rex: 101 429 museokäyntiä
Yleisöryntäys ja uudistettu museo vilkastuttivat käyntilukuja
Poikkeusajasta huolimatta Serlachius-museo Göstassa Mäntässä koettiin yleisöryntäys.
”Suosion syitä olivat varmasti Banksy-näyttelymme sekä korona-aikaan kotimaanmatkailun suosio. Maailman salaperäisin katutaiteilija on suurtakin yleisöä kiinnostava ilmiö, ja osansa teki myös Banksyn hengessä tarjoamamme maksuton sisäänpääsy. Suosion ja pandemian yhdistelmä aiheutti monia erityisjärjestelyjä”, museon kehitysjohtaja Päivi Viherkoski kertoo.
”Joskus museo onnistuu jonkin näyttelyn tai projektin avulla ikään kuin murtautumaan ulos omasta ’kuplastaan’, eli jokin näyttely alkaakin kiinnostaa ja vetää sellaisiakin yleisöjä, jotka eivät museoon yleensä tulisi", museonjohtaja Pauli Sivonen jatkaa näyttelyn suosion pohdintaa.
Kuopiossa avautui kesäkuussa 2021 museon uudisrakennus Kantti, joka yhdistää Kuopion museon ja Kuopion pääkirjaston. Kuopion kulttuurihistoriallisen museon vt. museonjohtaja Helka Väisänen kommentoi Kantin avautumista kesken koronapandemian:
”Kuopion museon uudisosan avaaminen keskellä koronapandemiaa oli samalla sekä haaste että mahdollisuus. Pyrimme maksimoimaan asiakkaiden ja henkilökuntamme turvallisuuden epidemian pyörteissä. Asiakkaat ovat ottaneet uudistuksen hienosti vastaan. Kävijämääriä ei voi verrata tavalliseen vuoteen, eikä uudisrakennuksen osalta myöskään aikaan ennen pandemiaa. Täysin uudistuneet pysyvät näyttelyt avautuvat tänä keväänä.”
Vuoden 2021 Museotilasto julkaistaan kesällä
Museovirasto kokoaa vuosittain tilastotietoa Suomen ammatillisesti ja päätoimisesti hoidettujen museoiden toiminnasta. Nyt julkaistut vuoden 2021 kävijämääriä koskevat tilastot ovat alustavia, ja ne perustuvat museoiden antamiin tietoihin. Kokonaisuudessaan vuoden 2021 tilastotiedot julkaistaan kesäkuussa 2022.
Alustavat tiedot vuoden 2021 museokäynneistä on koottu excel-tiedostoon, joka löytyy Museotilasto-verkkopalvelusta:
museotilasto.fi/stattables
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
erikoisasiantuntija Anu Niemelä
puh. 0295 33 6015, anu.niemela@museovirasto.fi
erikoisasiantuntija Anna Alavuotunki
puh. 0295 33 6019, anna.alavuotunki@museovirasto.fi
erikoisasiantuntija Risto Hakomäki
puh. 0295 33 6385, risto.hakomaki@museovirasto.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Museovirasto
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Merellisen kulttuuriperinnön tutkimusta seitsemältä vuosikymmeneltä nyt vapaasti luettavissa verkossa24.4.2025 16:06:49 EEST | Tiedote
Museoviraston ja Suomen merihistoriallisen yhdistyksen julkaisema Nautica Fennica -vuosikirja on avattu kaikille avoimeksi verkkojulkaisuksi Journal.fi-palvelussa. Vuosikirjan artikkelit käsittelevät suomalaista merihistoriaa, -arkeologiaa ja -etnologiaa.
Museovirasto avasi avustushakuja kulttuuriympäristökentän toimijoille3.4.2025 10:47:01 EEST | Tiedote
Museoviraston maaliskuussa avautuneet vuoden 2025 avustushaut on tarkoitettu maailmanperintökohteiden hoitoon, rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden entistämiseen, muinaisjäännösalueiden hoitoon sekä liikenteelle. Avustuksia haetaan valtionhallinnon yhteisessä haeavustuksia.fi-palvelussa.
Museoviraston hankeavustukset Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaan ovat haettavissa 17.3.2025 alkaen17.3.2025 10:24:26 EET | Tiedote
Hankeavustuksilla vahvistetaan Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa tukevia yhteistyö- ja kehittämishankkeita. Jaossa on yhteensä enintään 117 000 euroa. Avustuksen hakuaika päättyy 12.5.2025 klo 15.00. Avustusta haetaan valtionhallinnon yhteisessä haeavustuksia.fi-palvelussa.
Museovirasto jakoi 259 000 euroa toiminta-avustuksina kulttuuriperintöalan toimijoille25.2.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 toimintaan jaettiin yhteensä 259 000 euroa 12 eri toimijalle. Yleisavustuksen tavoitteena on edistää kulttuuriperinnön merkitystä, arvostusta ja vaikutusta yhteiskunnassa sekä kulttuuriperintöalan kehittymistä, osaamista ja kansainvälistymistä. Avustusta saaneiden toimijoiden työssä painottui sosiaalisesti, ekologisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävä ja vastuullinen kulttuuriperintötyö.
Museovirasto avasi avustushaun kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioihin – hae 1.4.2025 klo 15 mennessä20.2.2025 09:41:40 EET | Tiedote
Museovirasto avasi 18.2.2025 avustushaun kuvataiteilijoiden vuosien 2025–2026 näyttelypalkkioiden kattamiseen. Ammatillisten museoiden lisäksi myös eräät muut näyttelynjärjestäjät voivat hakea avustusta näyttelypalkkioiden maksamiseen ammattikuvataiteilijalle. Avustuksia haetaan Haeavustuksia.fi-palvelun kautta 1.4.2025 klo 15 mennessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme