Terveellisen ja viihtyisän ympäristön vartijana

Kaakkois-Suomessa paljon luvanvaraisia toimijoita
Kaakkois-Suomessa on merkittävä sellu- ja paperiteollisuuskeskittymä. Tehtaiden yhteydessä on suuria energiantuotantoyksiköitä ja lisäksi alueella on puunjalostusteollisuutta palvelevaa kemianteollisuutta. Suurteollisuus on pääsääntöisesti sijoittunut Suomenlahden rannikolle sekä suurten vesistöjen, Kymijoen ja Saimaan rannoille. Kotkan ja Haminan satamissa on paljon kemikaali- ja polttoainevarastoja ja alueella on kaksi merkittävää toimivaa lentoasemaa.
Yhdyskuntien jätevesien käsittely on keskitetty Kymenlaaksossa suurille vesihuoltolaitoksille, Kouvolan Mäkikylään ja Kotkan Mussaloon. Kunnallinen jätehuoltokin on keskitetty, molemmissa maakunnissa toimivat maakunnalliset jätekeskukset.
Vähemmän päästöjä pinta- ja pohjavesiin, ilmaan ja maaperään
Kaakkois-Suomessa suurimpia ympäristöongelmia ovat olleet sisävesien ja rannikkoalueiden rehevöityminen, maaperän ja pohjavesien pilaantuminen sekä meluhaitat. Ympäristöongelmiin puututaan sekä ennakko- että jälkivalvonnan keinoin. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen valvonnan ohjenuorana on ympäristölainsäädäntö sekä viranomaisten luvat ja määräykset. Pilaantumisen ehkäisyn lisäksi kiertotalous ja hiilineutralius ovat keskeisiä ajankohtaisia teemoja valvonnassa. Näistä ja muista uusista lainsäädännön vaatimuksista sekä vaikkapa parhaasta käyttökelpoisesta tekniikasta (BAT) keskustellaan ja neuvotellaan valvontatoimien yhteydessä.
Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen valvonnassa 243 laitosta
Ympäristöluvanvaraisia, ilmoituksenvaraisia ja rekisteröitäviä toimintoja valvotaan säännöllisin määräaikaistarkastuksin. Tarkastuskohteet ja -tiheys määritellään ympäristöriskien arvioinnin perusteella. Ympäristölupavelvollisia laitoksia on Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen valvottavana yhteensä 243 kpl (tilanne tammikuussa 2022). Isojen teollisten toimijoiden lisäksi mukana on myös turvetuotantolaitoksia, eläinsuojia sekä kalankasvatusta.
Viime vuonna ympäristönsuojelulain mukaisia tarkastuskäyntejä kirjattiin 111, joista määräaikaistarkastuksia oli 87. Ympäristölupien valvonnassa hyödynnetään koronaepidemian aikana käyttöön otettuja uusia toimintatapoja määräaikaistarkastusten toteuttamisessa etä- ja läsnätarkastusten yhdistelmänä.
Tarkastuksissa käytiin läpi toimijan lupamääräysten toteutumista ja selvitettiin häiriötilanteita ja laitosten toimintaa koskevia valituksia. Lisäksi toiminnanharjoittajia tiedotettiin ajankohtaisista lainsäädännön ja hallinnon asioista.
Häiriötilanteissa tiivistä yhteistyötä
Häiriö- ja poikkeukselliset tilanteet hoidettiin yhteistyössä muiden viranomaisten ja yhteistyötahojen kanssa. Häiriöilmoituksia tuli etenkin runsaiden sateiden ja sulamisvesien aiheuttamista ongelmista viemäriverkostojen pumppaamoilla. Lisäksi häiriöilmoituksia vastaanotettiin metsäteollisuuslaitosten jätevedenpuhdistamoilta sekä ilmapäästöjä aiheuttaneista toimintahäiriöistä. Yleisöilmoituksia tuli eniten metsäteollisuuslaitosten toimintaan liittyvistä hajuhaitoista sekä kaivosteollisuuteen liittyvistä pölyhaitoista.
Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen johto tyytyväinen valvonnan toteutukseen
"Valvontatehtävien hoitoon käytettävissä olevat voimavarat pysyivät edellisvuosien tasolla. Vuoden 2021 valvonnalle asetetut määrälliset tavoitteet pystyttiin pääosin täyttämään koronatilanteesta huolimatta ja lisäksi häiriö- ja yleisöilmoituksiin pystyttiin reagoimaan asetetuissa määräajoissa", toteaa johto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ympäristönsuojeupäällikkö Juha Rantala
P. 0295 029 227
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Kauppamiehenkatu 4 (PL 1041)
45101 Kouvola
0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/kaakkois-suomi
Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen elinkeinoelämän näkymät loppuvuodelle varovaisen positiivisia29.4.2025 09:30:41 EEST | Tiedote
Alueelliset kehitysnäkymät 1/2025 on julkaistu. Elinkeinoelämän vaisun tilanteen uskotaan jatkuvan Kaakkois-Suomessa seuraavina kuukausina, mutta näkymät loppuvuodelle ovat varovaisen positiiviset.
Vastaa kyselyyn ja kerro mielipiteesi Imatran seudun liikenneturvallisuuden parantamiseen28.4.2025 15:40:54 EEST | Tiedote
Miten parantaisit liikenneturvallisuutta Imatran seudulla? Vastaa kyselyyn ja kerro ehdotuksesi liikenneturvallisuuden kehittämiseksi. Kyselyyn voi vastata 18.5.2025 saakka.
Työttömien määrä Kaakkois-Suomessa kasvoi vuodentakaisesta kymmenen prosenttia24.4.2025 08:14:39 EEST | Tiedote
Työttömien määrä kasvoi Kaakkois-Suomessa maaliskuussa kymmenen prosenttia vuodentakaisesta. Sen sijaan lomautettujen määrä väheni vuodentakaisesta ja myös helmikuusta. Nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömiä on edelleen enemmän kuin vuotta aiemmin. Uusien avoimien työpaikkojen määrä kasvoi Kouvolan seudulla, mutta väheni muualla.
Kaakossa satsataan ympäristöön ja kylien kehittämiseen22.4.2025 11:10:53 EEST | Tiedote
Vuoden 2025 tammi-maaliskuussa 21 eri yritystä ja 26 kehittämishanketta saivat EU:n maaseuturahoitusta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien kautta. Yritysten investointeihin ja kehittämistoimiin suunnattiin yhteensä noin 233 000 euroa, kehittämishankkeisiin yhteensä lähes 1,5 miljoonaa euroa.
Valkoposkihanhien kevätmuutto lähestyy15.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhien kevätmuutto lähestyy. Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu eläinlaji, eikä lintuja saa tahallisesti hätyyttää tai häiritä. Valkoposkihanhien mahdollisesti aiheuttamat viljelysvahingot korvataan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme