Viisi Tähteä

Kokkien ja ravintoloitsijoiden vetoomus Ukrainan puolesta ja sodan lopettamiseksi

Jaa
Horeca-alojen verkkomedia Viisi Tähteä käynnisti maanantai-iltana nimien keruun vetoomukseen Ukrainan kansan puolesta ja sodan lopettamiseksi, koska pienetkin tuen osoitukset vahvistavat puolustustahtoa ja rapauttavat miehittäjää. Ensi vaiheessa Ukrainan tueksi ilmoittautui runsas 100 suomalaista kokkia, ravintoloitsijaa, gastronomia sekä ruoka- ja juomatuottajaa. Listan julkistuksen jälkeen nimien keruu jatkuu mm. Facebookissa alan eri ryhmissä. Jatkuvasti päivittyvä päälista on nähtävillä Viiden Tähden verkkosivuilla www.viisitahtea.com vetoomustekstiä koskevan artikkelin lopussa.
Borssikeitto on alun perin ukrainalainen ruoka. Kuva: Britt Paju.
Borssikeitto on alun perin ukrainalainen ruoka. Kuva: Britt Paju.

Kokkien ja ravintoloitsijoiden vetoomus Ukrainan puolesta ja sodan lopettamiseksi

Borssikeitto ja kievinkana ovat esimerkkejä meille suomalaisille tutuista Ukrainaan liittyvistä ruoista. Monet luulevat borssia alkuperältään venäläiseksi, mutta sen juuret ovat yhtä syvällä itsenäisen Ukrainan maaperässä kuin vareniki-nyyteillä ja täytetyillä kaalikääryleillä, holubtseilla.

Venäjän kulttuuri- ja tiedeväki ovat kymmenin tuhansin allekirjoittaneet vetoomuksia sodan lopettamiseksi. Nyt myös suomalaiset kokit, ravintoloitsijat, tuottajat ja gastronomit antavat tukensa Ukrainalle.

Me ravintola-alan ammattilaiset, tuottajat sekä hyvän ruoan ystävät olemme käynnistäneet vetoomuksen, jonka tarkoituksena on kannustaa suomalaisia ravintoloita ja keittiöitä tarjoamaan ukrainalaisen keittiön ruokia ja juomia tuen osoituksena Venäjän hyökkäyssodasta kärsivälle Ukrainan kansalle sekä ammattiveljillemme ja -sisarillemme.

Ruoka ja juomat yhdistävät kansoja. Keittiönantimien avulla me opimme tuntemaan toisiamme sekä tutustumme muihin maihin ja kulttuureihin.

Ukrainan kansa tarvitsee nyt tukea. Pienilläkin symbolisilla eleillä on merkitystä. Siksi me tarjoamme ravintoloissa ja nautimme asiakkaina mahdollisuuksiemme mukaan borssikeittoa ja kievinkanaa (Kiovan kana), joiden välityksellä välitämme syvän huolemme Ukrainan ruokakulttuurin, maan matkailu- ja ravintola-alojen sekä kaikkien ukrainalaisten puolesta.

Kehotamme samalla suomalaisia perheitä ja kotikokkeja valmistamaan näitä ruokia sekä muistamaan sodan uhreja ja kannustamaan ukrainalaisia. Yhteisen leivän ja aterian äärellä me kaikki olemme yhdenvertaisia.

Suomen Punainen Risti on aloittanut hätäapukeräyksen Ukrainan sodassa kärsivien auttamiseksi. Taloudellisen tuen ukrainalaisille voi osoittaa lahjoittamalla SPR:n katastrofirahastoon.

Venäjän on lopettava käynnistämänsä sota välittömästi ja vetäydyttävä itsenäisestä Ukrainasta.
Slava Ukraini! Kunnia Ukrainalle!

Vetoomuksen ensimmäiset allekirjoittajat

Heikki Kähkönen, toimituspäällikkö, Viisi Tähteä
Eeropekka Rislakki, päätoimittaja, Viisi Tähteä
Ulla Liukkonen, keittiömestari
Pekka Terävä, keittiömestari, ravintoloitsija
Sebastian Nurmi, lampuri, Bovikin luomutila
Hans Välimäki, kokki, ravintoloitsija
Kape Aihinen, keittiömestari, ravintoloitsija
Aki Wahlman, keittiömestari, yrittäjä, Foody Allen
Heikki Penttilä, Penttilän tila
Kare Karhu, kokki, Gastro Cafe Kallio
Seija Heinola, talousvastaava, Viisi Tähteä
Andres Teiss, valokuvaaja, Viisi Tähteä
Teemu Lehto, yrittäjä, Momentin Group
Anni-Mari Syväniemi, kotitalousopettaja, ruokavaikuttaja
Eric Räty, kokki, yrittäjä
Kristian Meurman, Chef de Table
Pipsa Hurmerinta, keittiömestari
Jouni Toivanen, kokki, yrittäjä
Ilja Björs, toimitusjohtaja, Pihka Ravintolat
Tuomas Vierelä, keittiömestari
Lars Lauton, keittiöpäällikkö, Krapihovi
Joni Kiiski, gastronomi
Ilkka Isotalo, kokki, yrittäjä
Sirly Ylläsjärvi, yrittäjä Aurora Estate
Niina Utter, ravintoloitsija, N&N Event Ravintolat
Samuel Sorainen, yrittäjä, Wolfcom PR Boutique
Tiina Rantanen, ruokatoimittaja
Essi Orama, viestintäkonsultti
Kari-Jukka Koivistoinen, toimitusjohtaja, Kotka Steam Brewery
Markku Pulliainen, olutkauppias
Jyri Ojaluoma, panimomestari, Mallaskoski
Kaj Kostiander, panimomestari, toimitusjohtaja, Tornion Panimo
Mika Pelttari, viinimestari, ravintolapäällikkö, Lie Mi Tampere
Juha Rissanen, tuotekehittäjä, yrittäjä, Suklaa Täplä
Jari Pylväinen, kokki, yrittäjä, Hotelli Rinssi-Eversti
Teemu Puranen, keittiömestari, ravintoloitsija, Gastrobar bp
Mikko Ranta-Huitti, maanviljelijä
Hannu Huitti, maanviljelijä
Jyri-Pekka Savolainen, Jokinotkon karjatila
Marko Luhtala, tuotekehittäjä, Hamppufarmi
Terhi Hämäläinen, Järvenhaltian Highland Cattle
Jorma Räikkönen, keittiömestari, yrittäjä, Jokeriravintolat
Kimmo Kalliomäki, yrittäjä, Blind Chef's
Harri Ruutiainen, keittiömestari, ravintoloitsija, Koivumäen Kartano
Mika Zagari Pippuri, ravintoloitsija, Dom Mikkeli
Anne Rintamäki, viljelijä, Luomukarjatila Anne ja Pojat
Jukka Posio, kokki, Waffdaddy oy
Hande Huhtinen, yrittäjä, Nakki-Hannu
Jukka Ilmonen, isäntä, Omppu Tonttu Luomutila
Outi Tolvi, Juustomaakarit, Kolatun Juustola
Janne Tolvi, Juustomaakarit, Kolatun Juustola
Toni Liukkonen, keittiömestari, yrittäjä, Rajala Artesan
Päivi Palovaara, ravintoloitsija
Timo Melto, keittiömestari
Pekka Sutinen, keittiömestari
Olli Pihlman, keittiömestari
Ali Toppinen, kokki
Sanna Bertula, kokki
Jaakko Soiha, kokki
Kimi Noronen, kokki, pienpanimon myyjä
Sami Saarnio, hovimestari, Theron Catering
Jani Lähdesmäki, keittiömestari, Korjaamo
Joni Rättö, keittiömestari
Jari Mäkinen, keittiömestari
Lasse Herd, keittiömestari, yrittäjä, Burger5
Esa Paloharju, juomakouluttaja, Cash Bah Oy
Tatu Lehtovaara, lehtori, yrittäjä
Jari Palviainen, tuottaja, Palviaisen tila
Mervi Romberg, harrastelampuri
Petri Sikstus, yrittäjä, kokki, Kappelin Juustola
Maija Suutarinen, lampuri, Hakamaan lammastila
Peter af Björksten, keittiömestari
Eeva Hongisto, keittiöpäällikkö
Minna Laiho, maidontuottaja, Rankomäen tila
Seppo Moisio, kokki
Timo Lehtinen, kokki emeritus
Maija Poutanen, keittiömestari
Tero Laukkanen, opettaja, yrittäjä
Tuomo Rajala-Rahko, vp, Krapihovi
Eeva Korhonen keittiömestari
Toni Huhtamella, keittiöpäällikkö, Hotelli Joentalo
Päivi Lehtonen, kokki, biologi, opettaja Livian ammattiopisto
Hannu Tukiainen, maidontuottaja, Aito Maa
Jami Teirikari, markkinointijohtaja, Pohjolan Peruna
Nixu Knichter, ravintoloitsija, Makasiini Hanko
Niina Hietalahti, yrittäjä, Nordic Breakfast
Hanna-Leena Ropanen, Lounasravintola Viialan Sydän
Leena Pakarinen, luomuemotila
Asko Salminen, RST-kalapeti
Kaisa Eerola, kokki, naudanlihan tuottaja, Hepokorven tila
Tiina Oksanen, yrittäjä, tuottaja, Wanhantuvan Ankkala
Mikael Oksanen, yrittäjä, tuottaja, Wanhantuvan Ankkala
Riitta Saloniemi, maatalousyrittäjä, Saloniemen juustola
Jouni Saloniemi, maatalousyrittäjä, Saloniemen juustola
Jaakko Lötjönen, keittiömestari, yrittäjä, Nordic Food Catering
Juha Järvinen, ravintoloitsija, Oy Navarin
Toni Huhtamella, keittiöpäällikkö, Hotelli Joentalo
Tuomas Kaarna, kokki, Kolari
Jarno Gerlander, kokki
Nina Vaahtoranta, kohdepäällikkö, Hotelli Jeris
Anton Flink, opettaja, keittiömestari
Risto Sundberg, keittiömestari, avainasiakaspäällikkö
Mervi Säynätmäki, naudanlihan tuottaja, Ohelanaukee

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eeropekka Rislakki, päätoimittaja, Viisi Tähteä, +358 400 436 825, eeropekka@viistahtea.com


Heikki Kähkönen, toimituspäällikkö, Viisi Tähteä, +358 50 353 8885, heikki@viisitahtea.com

Kuvat

Borssikeitto on alun perin ukrainalainen ruoka. Kuva: Britt Paju.
Borssikeitto on alun perin ukrainalainen ruoka. Kuva: Britt Paju.
Lataa
Kievinkanaa kutsutaan Suomessa myös Kiovan kanaksi ja Kiovan kotletiksi Kuva: Toomas Tikenberg.
Kievinkanaa kutsutaan Suomessa myös Kiovan kanaksi ja Kiovan kotletiksi Kuva: Toomas Tikenberg.
Lataa
Kievinkanaa kutsutaan Suomessa myös Kiovan kanaksi ja Kiovan kotletiksi Kuva: Toomas Tikenberg.
Kievinkanaa kutsutaan Suomessa myös Kiovan kanaksi ja Kiovan kotletiksi Kuva: Toomas Tikenberg.
Lataa
Borssikeitto on alun perin ukrainalainen ruoka. Kuva: Britt Paju.
Borssikeitto on alun perin ukrainalainen ruoka. Kuva: Britt Paju.
Lataa
Kievinkanaa kutsutaan Suomessa myös Kiovan kanaksi ja Kiovan kotletiksi Kuva: Toomas Tikenberg.
Kievinkanaa kutsutaan Suomessa myös Kiovan kanaksi ja Kiovan kotletiksi Kuva: Toomas Tikenberg.
Lataa
Kievinkanaa kutsutaan Suomessa myös Kiovan kanaksi ja Kiovan kotletiksi Kuva: Toomas Tikenberg.
Kievinkanaa kutsutaan Suomessa myös Kiovan kanaksi ja Kiovan kotletiksi Kuva: Toomas Tikenberg.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Viisi Tähteä

Ukrainaa autetaan tölkki kerrallaan – Obolon-olutta on myyty Suomessa yli miljoona litraa23.5.2024 10:59:05 EEST | Tiedote

Suomalaiset oluenystävät ovat ottaneet ukrainalaisen Obolon-oluen omakseen. Obolonia myydään Suomessa jopa enemmän kuin monien perinteisten olutkulttuurimaiden oluita. Menestystarina saa koko ajan jatkoa. Panimon tuotevalikoima laajenee oluista kivennäisvesiin ja long drinkeihin, ja nyt on käynnistynyt myös maltaiden maahantuonti. Ukrainaa autetaan tölkki kerrallaan.

Ravintola Palace Suomen 50 Paras Ravintolaa -äänestyksen ykkönen jo viidennen kerran peräkkäin13.3.2024 14:33:12 EET | Tiedote

Helsinkiläinen Ravintola Palace vei nimiinsä Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestyksen ykkössijan. Ravintola-alan ammattilaiset äänestivät Palacen listan voittajaksi jo viidennen kerran peräkkäin. Ammattilaisten ammattilainen on BasBasin ravintoloitsija Nicolas Thieulon. Paras muutoksentekijä on Grönin keittiömestari Toni Kostian. Äänestys täyttää tänä vuonna 20 vuotta.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye