Taisteluasujen hankintaprosessin avoimuus tukee suomalaisen tekstiiliteollisuuden mahdollisuuksia menestyä
Yhteispohjoismainen taisteluasutilaus on menetetty mahdollisuus kotimaiselle tekstiiliteollisuudelle. Tekstiiliteollisuuden suomalaisen tuotannon säilyttäminen on osa huoltovarmuusinfrastruktuuria, ja sen merkitys on tullut esiin esimerkiksi koronapandemian aikana ja tulee esille tämänhetkisen geopoliittisen kriisin aikana.
”Tuotantoketjua ei polkaista käyntiin tyhjästä, vaan se vaatii tarvittavien materiaalien varastointia ja asujen valmistuksessa tarvittavaa osaamista, henkilöstöä ja tuotantolaitteita. Yhden tekstiilialan tuotannossa toimivan työntekijän työpaikan säilyttäminen edellyttää hankintoja noin 150 000 €:n arvosta”, muistuttaa Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski.” Nyt tämänhetkisen Ukrainan kriisin valossa on jo tullut esille, että esimerkiksi Baltian maissa kulloinkin kyseessä olevan valtion tekstiilitilaukset sivuuttavat suomalaisten tekstiiliyritysten siviilitilaukset. Sen vuoksi on huoltovarmuuden kannalta tärkeää, että myös Suomessa on riittävät tuotannolliset edellytykset tekstiilituotteille”, hän jatkaa.
Niinikoski on erityisen huolissaan yhteispohjoismaisen hankintaprosessin avoimuudesta. Hänen mukaansa kotimainen tekstiiliteollisuus haluaa jatkossakin tehdä yhteistyötä Puolustusvoimien kanssa ja kehittää tuotteitaan tarpeita vastaaviksi. Tässä onnistutaan paremmin, jos yhteispohjoismaisen taisteluasuhankinnan kriteereitä ja arviointeja avataan kotimaiselle teollisuudelle. Suomen Tekstiili & Muoti on tehnyt asiasta kirjelmän puolustusministeriölle sekä puolustusvaliokunnalle. Lisäksi kirjelmä on toimitettu huoltovarmuuden selonteon parlamentaariselle työryhmälle.
Niinikosken mukaan suomalaisilla tekstiilialan yrityksillä on Puolustusvoimia hyödyttävää osaamista. ”Haluamme olla mukana kehittämässä esimerkiksi älyvaatetusta ja häive- ja suojaominaisuuksiltaan huippuluokan tekstiilejä, jotka suojaavat suomalaisia sotilaita niin eri sääolojen vaikutuksilta kuin esimerkiksi säteilyltäkin, samalla minimoiden sotilaiden havaittavuutta. Suomalaiset tekstiiliteollisuuden kiertotalousinnovaatiot mahdollistavat kestävien, kotimaisten materiaalien käytön, joihin voidaan yhdistää erilaisia uusia teknologisia ominaisuuksia”, Niinikoski painottaa.
Niinikoski kiittää Puolustusvoimia hyvästä yhteistyöstä tähän saakka. ”Kotimaisen tekstiiliteollisuuden tuotekehittely, tuotanto ja huoltovarmuus hyödyttävät koko suomalaista yhteiskuntaa sekä maanpuolustustamme”, Niinikoski päättää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marja-Liisa NiinikoskiToimitusjohtaja
Puh:040 538 4541marja-liisa.niinikoski@stjm.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Tekstiili & Muoti ry on tekstiili-, vaate- ja muotialan yritysten järjestö. Huolehdimme siitä, että yrityksillä on kannustava toimintaympäristö ja mahdollisuuksia kasvaa, kansainvälistyä ja menestyä. Olemme alan vahva vaikuttaja ja työmarkkinajärjestö. Autamme jäsenyrityksiä työelämään ja liiketoimintaan liittyvissä kysymyksissä. Jäsenyritystemme tuotteita ovat mm. vaatteet, kodintekstiilit, sairaalatekstiilit, tekniset tekstiilit sekä kuitukankaat ja teollisuustekstiilit. www.stjm.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Tekstiili & Muoti ry
Tekstiili- ja muotialan työnantajat sekä alan ammattiliitot vaativat toimialan kasvuohjelmaa hallitusohjelmaan12.7.2022 10:30:00 EEST | Tiedote
Tekstiili- ja muotiala voi VTT:n selvityksen mukaan luoda vuoteen 2035 mennessä yli miljardin euron investoinnit sekä yli 17 000 työpaikkaa Suomeen. Toimialan hyödyntämätön potentiaali voidaan lunastaa hyvällä yhteistyöllä yritysten, tutkimus- ja oppilaitosten sekä julkisen sektorin kesken – valtion vauhdittamana. Toimialan työmarkkinajärjestöt, Suomen Tekstiili & Muoti ry, Ammattiliitto Pro ry sekä Teollisuusliitto ry peräänkuuluttavat yhdessä toimialan kehittämistä kokoavia toimia sekä kasvuohjelmaa toimialalle seuraavaan hallitusohjelmaan.
Suomen Tekstiili & Muoti mukaan eurooppalaiseen muotialan allianssiin23.6.2022 17:00:00 EEST | Tiedote
Eurooppaan on syntynyt uusi muotialan yhteenliittymä, kun 25 Euroopan muotialan toimijaa perusti European Fashion Alliancen, Euroopan muotiallianssin Frankfurtin sopimuksella. Muotialan järjestöjen vahvan uuden verkoston tarkoituksena on koko Euroopan muotialan tuominen yhteen ja alan uudistaminen. Suomen Tekstiili & Muoti ry on yksi allianssin perustajajäsenistä.
Tuore selvitys: Suomalaisella muotialalla merkittävät kansainväliset kasvumahdollisuudet18.2.2022 11:31:59 EET | Tiedote
Kansainvälinen muotiala elää teolliseen vallankumoukseen verrattavissa olevaa murroskautta, Business Finlandin teettämässä raportissa todetaan. Suomalaisyrityksillä on poikkeuksellinen kasvun paikka, kun megatrendit ja kuluttajakäyttäytymisen muutos lisäävät erityisesti vastuullisen muodin ja suoran kuluttajakaupan kysyntää. Kansainvälinen kasvu edellyttää poikkialaista yhteistyötä, suomalaisen muotialan kansainvälisen näkyvyyden ja kotimaisen arvostuksen lisäämistä sekä startup-henkeä ja rahoitusta. Ala peräänkuuluttaa myös monivuotista kasvuohjelmaa.
Noin puolet suomalaisen tekstiili- ja muotialan ilmastopäästöistä voitaisiin välttää tuplaamalla tuotteiden käyttöikä13.12.2021 13:00:00 EET | Tiedote
Tuore Suomalaisen tekstiili- ja muotialan globaalit ilmastovaikutukset -selvitys kertoo, missä alan merkittävimmät päästöt syntyvät ja miten niitä voidaan vähentää. Tässä selvityksessä arvioitiin ensimmäistä kertaa suomalaisen tekstiili- ja muotialan tuotannon sekä kaikkien Suomeen tuotujen tekstiilien ja vaatteiden aiheuttamat päästöt yhteensä.
Pekka Helynranta johtamaan Suomen Tekstiili & Muoti ry:n hallitusta 202219.11.2021 09:38:19 EET | Tiedote
Ahlstrom-Munksjö Glassfibre Oy:n toimitusjohtaja Pekka Helynranta on valittu Suomen Tekstiili & Muoti ry:n hallituksen puheenjohtajaksi vuodelle 2022. Hän on toiminut aiemmin liiton varapuheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä.