Maailmantilanne haastaa valmistavan teollisuuden kulurakenteita
Valmistavan teollisuuden organisaatioon kohdistuu kuluvana vuonna ennätyksellisiä paineita eikä suurten valmistajien potentiaaliset huolenaiheet osoita vähenemisen merkkejä. Maailma oli vasta siirtymässä COVID-pandemian jälkimainingeihin, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan heitti maailman päälle uuden, entistä synkemmän varjon. Lännen pakotteet ja Venäjän vastapakotteet sekä niiden vaikutukset talouteen ja teollisuuteen ovat väistämättömiä, mutta niiden laajuutta on vielä mahdotonta arvioida. Selvää on, että sodan hintalappu tulee olemaan monessa mielessä kova.
- Haasteisiin voidaan kuitenkin jossain määrin vastata hyvin kohdistetulla ja kauaskatseisella kustannussäästöstrategialla sekä vahvalla alakohtaisella asiantuntemuksella. Nykyisessä liiketoimintaympäristössä ei kannata hyväksyä sokeasti mitä tahansa kustannusten nousua. Sen sijaan kannattavia säästöjä voidaan saavuttaa aina, partneri Jussi Nurminen Expense Reduction Analystsista toteaa.
Expense Reduction Analysts on maailman johtava asiantuntijaorganisaatio liiketoiminnan epäsuorien kustannusten ja hankintojen hallinnassa. Verkosto toimii globaalisti kaikilla merkittävillä toimialoilla.
Näköpiirissä kustannusten kasvua
Meneillään olevat kriisit ovat paljastaneet maailman keskinäisriippuvuuden selvemmin kuin mitkään aiemmin. COVID-pandemiasta johtuneet erilaiset sulkutoimet sekä Venäjän sotatoimista aiheutuneet pakotteet ovat näistä näkyvämpiä esimerkkejä. Valmistavassa teollisuudessa sulkutoimien haitallisimpia vaikutuksia ovat olleet tuotannon vajaateho tai alasajo. Sulkutoimet tuntuvat heijastusvaikutusten kautta myös maailmanlaajuisissa toimitusketjuissa. Venäjään kohdistuvat pakotteet ja sanktiot ovat johtaneet yritysten joukkopakoon maasta sekä tuotantoketjujen uudelleenrakentamiseen. Epävarmassa tilanteessa monet yritykset joutuvat alentamaan ennusteitaan ja toimitusvajeisiin on varauduttava myös jatkossa.
- Valmistavan teollisuuden organisaatiot joutuvat paneutumaan oman tilanteensa arviointiin ja nykyisten toimitusketjujensa analysointiin. Jokainen haaste on kuitenkin myös mahdollisuus. Parantamalla toimitusketjujen näkyvyyttä, hyödyntämällä olemassa olevaa dataa ja arvioimalla mahdollisia riskiskenaarioita valmistajat voivat varmistaa, että toimitusketjut ovat kunnossa tulevaisuutta varten, tai tehdä tarvittavia muutoksia. Maailmantilanne osoittaa, että vahvan ja läpinäkyvän toimitusketjun varmistaminen on pitkällä aikavälillä ratkaisevan tärkeää kustannusten optimoinnin kannalta, Nurminen sanoo.
Esimerkiksi pakkausalan kustannukset ovat kasvussa ja eri paperilajien kustannusten jyrkkä nousu on aiheuttanut voimakasta painetta kartonkipakkausten hintoihin. Samaan aikaan ala on kärsinyt samoista toimitusketjuongelmista kuin muutkin toimialat. Tilannetta on entisestään pahentanut, että pakkaustoimitusten hidastuessa yritykset ovat kasvattaneet varastojaan.
- Pakkauskustannukset ovat nousseet siinä määrin, että sitä ei voi enää sivuuttaa. Ennen hinnankorotusten hyväksymistä on tärkeää keskustella toimittajien kanssa ja tarkasteltava, käyttääkö yritys oikeita pakkauksia ja mahdollisimman tehokkaasti.
Esimerkkinä pakkausalan suuruudesta on globaali verkkomyynti, jonka odotetaan olevan yli 5,5 biljoonaa dollaria vuonna 2023. Tällä on merkittävä vaikutus pakkausten kysyntään, erityisesti aaltopahviteollisuudessa, jossa se edustaa 80 prosenttia sähköisen kaupankäynnin pakkaustarpeista
Sen sijaan tuotannon pientarvikkeet (MRO eli Maintenance, Repair, Operations) voivat usein kustannuserinä olla pieniä, kun niitä mitataan omina erinään. Vaarana on kuitenkin, että organisaatioiden tullessa yhä riippuvaisemmiksi tieto- ja tuotantotekniikasta kulut voivat kasvaa huomattavan suuriksi, jos niihin ei kiinnitä huomiota. Nurminen toteaa, että tuotannon pientarvikkeet voidaan nähdä osana automaatiota, joka on valmistavassa teollisuudessa suurempi kustannuserä tärkeän strategisen asemansa vuoksi.
- Edistyksellinen MRO-strategia auttaa välttämään odottamattomat kustannukset. Lisäksi se voi avata uusia säästömahdollisuuksia, kun toimittajien kanssa käydään huolelliset neuvottelut.
Yhteiskunnallisia ilmiöitä ei voi unohtaa
Yritysten on aina elettävä ajanhermoilla, usein jo askeleen edellä. Prioriteettilistaa on tarvittaessa pystyttävä muokaamaan nopeastakin. Juuri nyt yhteiskuntavastuu tarkoittaa reagointia Venäjän vastaisiin toimiin yhdessä muun maailman kanssa. Kulurakennemielessä yritykset joutuvat läpikäymään toimitusketjunsa ja niiden mahdolliset vaikutukset sopimuksiin, rahtikuluihin ja toimitusaikoihin.
Toisena ajan ilmiönä Nurminen nostaa esille kyberturvallisuuden. Tänä päivänä se tarkoittaa muutakin kuin nousevaa uhkaa ja riittämätön varautuminen voi tuntua hyvinkin konkreettisesti valmistavan teollisuuden organisaatioissa.
- Kyberturvallisuusuhkiin varautuminen edellyttää koko organisaatiolta huomiota kattaen tietotekniikan ja operationaalisen tekniikan. Lisäksi on hyvä tarkistaa, että vakuutusturva kattaa kyberuhat. Jopa 95 prosenttia kyberturvallisuusloukkauksista johtuu inhimillisestä erehdyksestä, joten henkilöstön koulutuksen merkitystä ei voi riittävästi korostaa, Nurminen muistuttaa.
Nostot:
Esimerkkinä pakkausalan suuruudesta on globaali verkkomyynti, jonka odotetaan olevan yli 5,5 biljoonaa dollaria vuonna 2023.
Jopa 95 % kyberturvallisuusloukkauksista johtuu inhimillisestä erehdyksestä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jussi Nurminen p. 040 588 6488
jnurminen@expensereduction.com
Pekka Perttunen p. 0400 584 684
pperttunen@expensereduction.com
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ERA Group
ERA Group saavutti kolmoisvoiton Global Franchise Awards 2025 -kilpailussa18.2.2025 11:36:41 EET | Tiedote
Las Vegas, Yhdysvallat – 13. helmikuuta 2025 – ERA Group on ylpeä voidessaan ilmoittaa merkittävästä menestyksestään Global Franchise Awards 2025 -kilpailussa, jossa yritys voitti kolme arvostettua palkintoa.
Lisää kilpailukykyä sähköisillä asiakirjoilla20.9.2022 07:20:00 EEST | Blogi
Kansainvälinen kilpailukyky on edellytys Suomen kansantalouden ja yhteiskunnan menestykselle. Yksi merkittävä kilpailutekijä on informaatioteknologian laajempi hyödyntäminen liiketoiminnan tukipalveluissa. Suomen tavoitteena onkin tarjota kilpailukykyisin toimintaympäristö vuoteen 2030 mennessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme