
Hyvinvointiala: Hoitoon ja hoivaan pitää saada uusi tahti – Yritysten ja järjestöjen osaaminen kaikkien hyödyksi

Hyvinvointiala HALI ry:n johtaja Eveliina Vigelius muistuttaa, että sote-järjestelmän rahoitus on tiukka, eikä lisärahoitusta ole näköpiirissä. Tämä edellyttää uutta ajattelua ja uusia tapoja tehdä työtä.
”Palveluita tarvitaan enemmän kuin koskaan, mutta menot eivät saa kasvaa entiseen tapaaneikä laadusta voi tinkiä. Hyvinvointialueiden kannattaa ottaa yritykset ja järjestöt heti mukaan pohtimaan, miten sote-palveluita voidaan uudistaa. Ei vasta sitten, kun hätä on jo kädessä”, Vigelius sanoo.
Yrityksillä ja järjestöillä on paljon kehittämisosaamista ja ratkaisuja siihen, miten alueiden asukkaiden palvelut turvataan.
“Esimerkiksi digitalisaation hyödyntämisessä voidaan yhteistyöllä ottaa merkittäviä harppauksia”, sanoo Vigelius.
”Järjestöt taas tuottavat palveluja, joita ei saa muualta. Ne tarjoavat esimerkiksi ennaltaehkäiseviä palveluja, joilla vähennetään terveydenhuollon kuormitusta ja lisätään hyvinvointia”, Vigelius jatkaa.
Hän muistuttaa, että esimerkiksi ne kunnat, jotka ovat ulkoistaneet kaikkien sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannon, ovat kyenneet hillitsemään kustannusten nousua tai kääntämään kustannukset jopa laskuun.
”Ulkoistukset ovat tarjonneet kunnille myös ennustettavuutta, ja ne ovat lyhentäneet jonoja. Jatkossakin on mahdollista ulkoistaa erilaisten alueiden tai alojen palveluja hyvinvointialueen sisällä. Määrällisesti myös enemmän kuin ennen”, Vigelius sanoo.
Näin hyvinvointialueet voivat parantaa palveluitaan:
1. Hyödyntämällä yritysten ja järjestöjen osaaminen jo palvelujen suunnitteluvaiheessa
2. Ottamalla oppia menestystarinoista, oman hyvinvointialueen tai naapurin
3. Vaatimalla avoimuutta julkisen palvelutuotannon kustannuksiin
4. Vertailemalla palveluntuottajia. Aina pitää valita paras, oli se julkisen, yrityksen tai järjestön tarjoama palvelu
5. Varmistamalla, että tieto järjestöjen tarjoamasta avusta on saatavilla esimerkiksi terveyskeskuksissa
6. Hyödyntämällä digitalisaatiota ja uusia innovaatioita
7. Tekemällä jatkuvaa kehitystyötä yhdessä yritysten ja järjestöjen kanssa
HALIn julkaisema opas ”Valtuutettu – Sinä olet sote-uudistus” kokoaa yksiin kansiin kaiken, mitä sote-uudistuksen toimeenpanossa tulee huomioida. Opas tarjoaa myös vinkkejä palvelustrategian laadintaan.
Liite:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eveliina VigeliusJohtaja, sote-palvelujen kehittäminen, Hyvinvointiala HALI ry
Puh:044 511 4411eveliina.vigelius@hyvinvointiala.fiKuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1560 jäsentä työllistävät 100 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry
HALI: Leikkaukset sote-palveluista ovat leikkauksia terveydestä ja hyvinvoinnista16.4.2024 17:52:09 EEST | Tiedote
Hallitus sai tänään päätökseen kehysriihineuvottelunsa. Sosiaali- ja terveysalalla säästöjä haetaan muun muassa laskemalla ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitusta ja aikaistamalla sote-järjestöjen rahoitukseen kohdentuvia leikkauksia. HALI vaatii huolellista vaikutusarviointia ennen sopeutustoimien toteutusta.
HALI: Kehysriihessä parannettava sote-palvelujen tuottavuutta10.4.2024 06:00:00 EEST | Tiedote
Hyvinvointiala HALI ry näkee, että ensi viikolla käynnistyvässä kehysriihessä on mahdollista löytää toimenpiteitä, jotka yhtäaikaisesti parantavat sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta ja laatua, hillitsevät kustannuksia sekä parantavat työn mielekkyyttä.
Hyvinvointiala HALI ry valmistelee vastuullisuussuositukset sote-alan henkilöstövuokraukseen6.3.2024 13:42:14 EET | Tiedote
Henkilöstövuokraus on tarpeellinen osa Suomen sosiaali- ja terveyspalveluja. Hyvinvointiala HALI ry valmistelee parhaillaan jäsentensä kanssa vastuullisuussuosituksia sote-alan henkilöstövuokraukseen. Suosituksilla pyritään varmistamaan, että henkilöstövuokrausta harjoittavat yritykset noudattavat eettisiä ja laadullisia periaatteita toiminnassaan.
Tutkimus: Hoivatyöntekijät suhtautuvat positiivisesti teknologiaan ja työperäiseen maahanmuuttoon16.2.2024 10:30:47 EET | Tiedote
Tampereen yliopiston tekemä tuore selvitys osoittaa, että ikäihmisten parissa työtä tekevät suhtautuvat positiivisesti teknologian hyödyntämiseen hoivatyössä. Lisäksi selvityksessä todetaan, että byrokraattiset esteet tulisi saada purettua työperäisen maahanmuuton tieltä. Selvityksen keskeiset tulokset ovat liitteenä tiedotteen lopussa.
Vuokratyövoima turvaa sote-palvelut koko Suomessa15.2.2024 13:35:27 EET | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi vuokratyövoimaa ja ostopalveluja selvittäneen verkoston loppuraportin tänään. Raportin mukaan vuokratyön käytön nopea kasvu aiheuttaa riskejä hyvinvointialueille. Verkoston raportissa kuitenkin muistutetaan, että vuokratyövoiman käyttö on myös tarkoituksenmukaista, mitä Hyvinvointiala HALI ry pitää tärkeänä huomiona.