Jyväskylän yliopisto

Väitös: Sosiaalinen syrjäytyminen ruokkii pelon oppimista

Jaa
Yleistyneet pelot ja pelon oppiminen ovat yhteydessä ahdistuneisuushäiriöihin. Jyväskylän yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus tuo uutta tietoa sosiaalisen syrjinnän ja rakkaushormoni oksitosiinin vaikutuksista pelon yleistymiseen.

Jos ihmistä puree koira, tuntee hän todennäköisesti pelkoa ja välttelee samanlaisia koiria tulevaisuudessa. Hänen mielessään syntyy yhteys koiran ja kivuliaan tunteen välille, jota kutsutaan pelon oppimiseksi. Mikäli koiran ja kivuntunteen välinen yhteys on jatkuvasti vahva, pelko saattaa yleistyä koskemaan kaikenlaisia koiria.

Pelon oppimisella ja yleistymisellä tiedetään olevan merkittävä rooli erilaisissa ahdistuneisuushäiriöissä. Ahdistuneisuushäiriöistä kärsivillä ihmisillä esiintyy usein liiallista pelon oppimista ja yliyleistynyttä pelkoa näennäisen harmittomia asioita kohtaan. On siis tärkeää tutkia, mitkä asiat vaikuttavat pelon oppimiseen ja yleistymiseen.

Väitöskirjatutkimuksessaan Haoran Dou selvitti sosiaalisen syrjinnän, sosiaalisen pelon oppimisen ja läheisissä sosiaalisissa tilanteissa tuotetun oksitosiini-hormonin vaikutuksia pelon oppimiseen ja yleistymiseen. Ympäristötekijöiden ja erilaisten biologisten tekijöiden tiedetään vaikuttavan käyttäytymiseen ja mielenterveyteen. Positiivinen ympäristö, kuten läheisiltä saatava sosiaalinen tuki, lisää hyvinvointia ja vähentää stressiä. Vastaavasti esimerkiksi sosiaalinen syrjäytyminen ja pelottavien tapahtumien seuraaminen vähentävät hyvinvointia ja voivat johtaa ahdistukseen. Biologisista tekijöistä esimerkiksi hormonit, kuten tutkimuksessa huomioitu rakkaushormoniksikin kutsuttu oksitosiini, vaikuttavat käyttäytymiseen.

Läheiset vuorovaikutussuhteet voivat vähentää ahdistusta

Doun tutkimuksen tulokset osoittavat, että sosiaalisen syrjäytymisen kokeminen ja toisten ihmisten pelonoppimisen tarkkailu lisäävät yleistynyttä pelkoa vaarattomiin kohteisiin. Oksitosiinin saaminen sen sijaan vähentää tehokkaasti yleistynyttä pelkoa.

– Tulokset osoittavat, että kärsittyämme sosiaalisesta syrjäytymisestä tai tarkkailtuamme toisen ihmisen pelkokokemuksia, yleistämme helpommin omia pelokkaita tuntemuksiamme yhdestä tapahtumasta muihin merkityksellisiin tapahtumiin, mikä voi lisätä tarpeetonta ahdistusta, väittelijä kertoo.

– Positiivinen sosiaalinen vuorovaikutus ystäviemme, perheidemme tai muiden henkilöiden kanssa sen sijaan lisää oksitosiinitasoa ja saattaa vähentää yleistynyttä pelkoa ja ahdistusta.

Osatutkimuksissa käyttäytymisvasteita, fysiologisia vasteita ja aivoaktiivisuutta pelon oppimisen ja yleistymisen aikana mitattiin käyttämällä sähköiskun ennakointia, ihon sähkönjohtavuutta, aivosähkökäyrää ja toiminnallisen lähi-infrapunaspektroskopian menetelmiä.

MA (Educ.) Haoran Doun psykologian väitöskirjan "Effects of social exclusion, observational learning, and oxytocin on fear learning and generalization: Evidence from behavioral and brain activity studies" tarkastustilaisuus järjestetään keskiviikkona 16.3.2022 kello 12 alkaen.

Vastaväittäjänä toimii PhD, Associate Professor Andero Uusberg (University of Tartu) ja kustoksena apulaisprofessori Piia Astikainen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti, ja sitä voi seurata osoitteessa https://r.jyu.fi/dissertation-dou-160322.

Väitöskirja on luettavissa osoitteessa https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/79726

Lisätietoja

Väitöskirjatutkija Haoran Dou, haoran.h.dou@jyu.fi, puh.+358 466325192 (englanniksi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

viestinnän asiantuntija
Kirke Hassinen
kirke.m.hassinen@jyu.fi
puh. +358 50 462 6920

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Läpimurto virustutkimuksessa: Virus-RNA:n havaitseminen entistä herkemmin4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen (NSC) tutkijat ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen enteroviruksen RNA:n havaitsemisessa kehittämällä uudenlaisen suhteelliseen fluoresenssiin perustuvan anturin, joka tunnistaa enteroviruksen perimän entistä herkemmin. Tutkimus myös vahvistaa tieteidenvälisen yhteistyön merkitystä maailmanlaajuisten terveyshaasteiden ratkaisemisessa.

Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote

Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.

Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote

Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye