
Endometrioosin moninaiset vaikutukset näkyvät myös työelämässä
Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella esimerkiksi munasarjoissa, munanjohtimissa sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoilla. Endometrioosin oireisiin kuuluvat voimakkaat kivut kuukautiskierron eri vaiheissa. Kipuja esiintyy useimmiten alavatsan, lantion ja sukuelinten alueella. Hoitamattomana kipu voi kroonistua. Oireisiin voi kuulua myös lisäksi voimakasta turvotusta, virtsaamiseen ja ulostamiseen liittyviä oireita, pahoinvointia ja kroonista väsymystä. Endometrioosi voi heikentää sitä sairastavan elämänlaatua ja aiheuttaa jopa lapsettomuutta. Endometrioosi on krooninen sairaus, jonka oireita pystytään hoitamaan, mutta lopullista parannuskeinoa sairauteen ei ole.
Endometrioosin oireet ovat yksilöllisiä ja oireiden vaikutus arkeen vaihtelee. Joskus oireet voivat olla kuitenkin niin voimakkaat, että sairastava ei pysty käymään koulussa tai töissä oireiden vuoksi esimerkiksi kuukautisten aikana. Korento toteutti vuosi sitten kyselyn endometrioosin vaikutuksesta työelämään ja työssä jaksamiseen. Kyselytulosten mukaan sairaudessa eniten työhön vaikuttivat endometrioosia sairastavilla kivut, väsymys sekä sairauden vaikutus henkiseen hyvinvointiin ja mieleen. Pelkästään kivun pelko voi olla kuormittavaa ja kivun hoitoon käytetyt lääkkeet voivat vaikuttaa suorituskykyyn. Fyysisistä oireista myös ulostamis- ja virtsaamiskivut sekä vuodot vaikuttivat työssä. Erilaiset suolistovaivat aiheuttivat esimerkiksi ongelmia työpaikoilla, joissa wc-tiloihin ei ollut aina helppo päästä kesken työpäivän.
Yksi endometrioosin suurimmista vaikutuksista työelämässä on sen vaikutus sairastavan jaksamiseen. Endometrioosia sairastavista vastaajista 96 prosenttia kertoi endometrioosin vaikuttavan heidän jaksamiseensa. Lisäksi 82 prosenttia endometrioosia sairastavista kertoi sairauden vaikuttavan heidän fyysiseen suorituskykyynsä töissä. Luvut ovat valtavan suuria. Avoimissa vastauksissa nousi esiin myös sairauden vaikutus työhön lisääntyneinä sairaspoissaoloina. Osa vastaajista kertoivat myös menettäneensä työpaikkansa esimerkiksi tilanteissa, joissa määräaikaista työsuhdetta ei ollut jatkettu aiempien poissaolojen vuoksi.
Endometrioosiviikon aikana järjestetään monipuolisesti erilaista ohjelmaa, kuten asiantuntijaluentoja ja vertaistukea. Keskiviikkona 23.3. LT, gynekologian erikoislääkäri Piritta Hynninen luennoi aiheesta Endometrioosin diagnostiikka ja hoito. Luento järjestetään Zoomissa ja se on kaikille avoin. Luennolla mukana myös koulutettu kokemusasiantuntija! Endometrioosiviikon koko ohjelma:korento.fi/toimintaa/teemaviikot/endometrioosi/.
Kauttamme voi mielellään pyytää haastateltavia kertomaan kokemuksistaan endometrioosista. Lue lisää endometrioosista:https://korento.fi/tietoa/endometrioosi/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja, haastattelupyynnöt ym.
Elina Purho, toiminnanjohtaja
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
p. 050 372 4453
elina.purho@korento.fi
tavoitettavissa normaalisti arkisin virka-aikaan
Tietoja julkaisijasta

Näsilinnankatu 22 a 20, 4krs.
33210 Tampere
https://korento.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
Intiimi vulvan alueen kipu vaikuttaa elämään kokonaisvaltaisesti3.11.2022 15:56:25 EET | Tiedote
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää 7.–13.11.2022 valtakunnallisen tietoisuuden lisäämiseen keskittyvän Vulvodyniaviikon. Vaikka vulvan alueen kivusta kärsiviä on Suomessa jopa 200 000, vulvodynia tunnetaan yhä huonosti. Teemaviikon aikana nostetaan esiin intiimiin kipuun liittyviä moninaisia vaikutuksia, kannustetaan hakeutumaan rohkeasti hoitoon ja puhumaan avoimesti gynekologisesta oireyhtymästä.
PCOS on muutakin kuin munasarjojen monirakkulaisuutta30.8.2022 14:29:23 EEST | Tiedote
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää vuoden 2022 kansallisen PCOS-viikon 5.-11.9.2022. Teemaviikon aikana lisäämme tietoisuutta munasarjojen monirakkulaoireyhtymä PCOS:stä ja rohkaisemme jokaista, jota oireyhtymä koskettaa, puhumaan asiasta avoimesti ja ilman häpeää. Teemaviikon aikana jaetaan tietoa oireyhtymästä ja sen oireista, jotta jokainen saisi tarvitsemaansa hoitoa. Teemaviikon aikana järjestetään useita erilaisia verkkotapahtumia.
Vulvan alueen kipu tunnetaan yleisyydestään huolimatta yhä huonosti5.11.2021 10:03:28 EET | Tiedote
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää valtakunnallisen Vulvodyniaviikon 8.-14.11.2021. Kolmatta kertaa järjestettävä teemaviikko tekee intiimiä kipua näkyväksi ja kannustaa puhumaan avoimesti gynekologisesta oireyhtymästä. Vaikka vulvan alueen kivusta kärsiviä on Suomessa jopa 200 000, vulvodyniaa tunnetaan yhä huonosti.
Iso osa PCOS:n kanssa elävistä jää yhä ilman diagnoosia3.9.2021 10:45:27 EEST | Tiedote
Valtakunnallista PCOS-viikkoa vietetään 6.–12.9.2021. Teemaviikon tavoitteena on lisätä PCOS:n tunnettuutta, jotta mahdollisimman moni osaisi hakeutua oireiden perusteella hoitoon.
Potilasjärjestön kehittämä mobiilisovellus lisää ymmärrystä kuukautiskiertoon liittyvien oireiden moninaisuudesta17.4.2020 12:09:43 EEST | Tiedote
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry on julkaissut uuden version kuukautisten ja kuukautisoireiden seurantaan tarkoitetusta Moona Oirepäiväkirja -mobiilisovelluksesta. Moona Oirepäiväkirjan on kehittänyt voittoa tavoittelematon kolmannella sektorilla toimiva järjestö ja tästä syystä sovellus pystytään tarjoamaan käyttäjille ilmaiseksi, ilman mainoksia. Korento ry:n tavoitteena on vastuullisen kuukautispuheen ja avoimen gynekologisen puheen lisääminen sekä gynekologisten sairauksien ja oireyhtymien kanssa elävien hyvinvoinnin ja edunvalvonnan parantaminen. Moona Oirepäiväkirja on kehitetty työkaluksi kaikille, jotka haluavat tutustua omaan kehoonsa ja kuukautiskiertoonsa.