Kuntien parhaat kiertotalousteot -kilpailu käynnistyy

Suomen ympäristökeskus, Kuntaliitto ja Sitra tiedottavat
Suomen ympäristökeskus, Kuntaliitto ja Sitra haastavat kaikki mukaan jakamaan innovatiivisia tekoja, joilla edistetään kiertotaloutta kunnissa. Kuntien parhaat kiertotalousteot -kilpailu nostaa esiin parhaimpia toimenpiteitä, jotka edistävät kestävää luonnonvarojen käyttöä ja alueellista hyvinvointia.
”Kilpailuun toivotaan ehdotuksia sellaisista kuntien pienistä ja suurista kiertotalousteoista, jotka ovat toimivia ja monistettavia”, sanoo erityisasiantuntija Tuulia Innala Kuntaliitosta.
Kuka vain voi ehdottaa kunnan kiertotaloustekoa mukaan kilpailuun. Ehdotusten jättäjien kesken arvotaan 10 hävikkiruokasovelluksen lahjakorttia (à 50 euroa). Kilpailu käynnistyy 22.3. ja aikaa ehdotusten jättämiseen on 1.5. asti. Finalistijoukko esitellään kesäkuussa Kestävyysloikka-palvelussa ja parhaat kiertotalousteot julkistetaan Kuntamarkkinoilla 14.-15.9.
”Kiertotalouden ratkaisut vähentävät luonnonvarojen kulutusta ja ne ovat samalla usein taloudellisesti kannattavia. Toivon, että tämä kisa voi olla juuri se innostava sysäys uusien, hyviksi todettujen käytäntöjen leviämiselle”, kertoo ryhmäpäällikkö Tuuli Myllymaa Suomen ympäristökeskuksesta.
Parhaat teot valitsee raati, johon kuuluvat johtava asiantuntija Laura Järvinen Sitrasta, työelämäprofessori Reijo Karhinen Itä-Suomen yliopistosta, johtaja Miira Riipinen ja johtaja Jarkko Huovinen Kuntaliitosta, erityisasiantuntija Heikki Sorasahi ympäristöministeriöstä, erityisasiantuntija Sari Tasa työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä johtaja Petrus Kautto Suomen ympäristökeskuksesta.
Kiertotalous voi lisätä alueen elinvoimaisuutta ja hyvinvointia
Kunta voi yhdessä elinkeinoelämän ja asukkaiden kanssa rakentaa alueelle hyvinvointia, joka perustuu luonnonvarojen kestävään käyttöön. Kiertotaloustoimet voivat tuoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja säästöjä, kasvattaa palvelujen ja tuotteiden tarjontaa sekä lisätä yhteisöllisyyttä ja työllisyyttä.
”Oivaltavat kiertotalousteot voivat inspiroida ja innostaa kuntalaisia ja naapurikuntia mukaan muutokseen. Kiertotalousratkaisut auttavat kuntia myös houkuttelemaan investointeja, osaajia ja asukkaita”, kertoo johtava asiantuntija Laura Järvinen Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitrasta.
Teemoina rakentaminen, jätteen synnyn ehkäisy ja kierrätys sekä yhteiskäyttö
Kuntien parhaat kiertotalousteot -kilpailussa haetaan tekoja rakentamisen, jätteen synnyn ehkäisyn ja kierrätyksen sekä yhteiskäytön teemoista. Lisäksi kisassa on avoin kategoria, johon voi ehdottaa mitä tahansa kiertotaloutta edistävää tekoa, jossa kunnalla on jokin rooli.
Rakentamisen sektorilla on huikea potentiaali luonnonvarojen kestävämpään käyttöön. Kaikki alkaa rakennuksen suunnittelusta, jossa voidaan suosia muuntojoustavia ja pitkäikäisiä ratkaisuja sekä valita kierrätysmateriaaleja. Ala ja ohjauskeinot ovat kehittymässä, mutta tarvitaan myös hyviä esimerkkejä ja pilotteja.
Jätteen synnyn ehkäisy on EU:n jätepolitiikan tärkein tavoite, jota luonnonvarojen käytön
vähentäminen tehokkaasti edistää. Uusia innovaatioita ja käytäntöjä tarvitaan, sillä Suomessa jätteen määrä kasvaa edelleen, eikä kierrätysaste ole noussut toivotulla tavalla.
Yhteiskäyttö on yleistyvä tulevaisuuden trendi ja kertoo siitä, että perinteinen kulutusyhteiskunta on muutoksessa ja siirtymässä yhä vahvemmin palveluyhteiskunnaksi. Yhteiskäyttöautot, vaatelainaamot ja yhteiskäytössä olevat tilat ovat tästä esimerkkejä. Yhteiskäytön uudet muodot voivat tarjota uusia mahdollisuuksia myös yritysten ja kuntien yhteistyöhön.
Kuntien parhaat kiertotalousteot -kilpailu on jatkoa Sitran ja Kuntaliiton Kuntien kiinnostavimmat kiertotalousteot -kilpailulle, Kuntien kiertotaloustärpit -listallesekä Vuoden kiertotalouskunta -kilpailulle.
Kilpailun kotisivu: www.kuntaliitto.fi/kiertotalousteot
Kilpailu on osa Circwaste-hanketta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoa:
suunnittelija Kaarina Kaminen, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, puh 0295 251 698
ryhmäpäällikkö Tuuli Myllymaa, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, puh. 0295 251 437
erityisasiantuntija Tuulia Innala, Kuntaliitto, etunimi.sukunimi@kuntaliitto.fi, puh. 09 771 2565,
asiantuntija Marleena Ahonen, Sitra, etunimi.sukunimi@sitra.fi, puh. 0294 618 228
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Syreläget i Finska viken var bra i januari2.4.2025 08:40:00 EEST | Pressmeddelande
Observationerna under havsforskningsfartyget Arandas resa i januari visade att syreläget i Finska viken var bättre än under de fem senaste vintrarna. Syreläget i Bottenhavets djupområden är fortfarande relativt bra, men det försämras gradvis. Fosfor strömmar till Bottniska viken från huvudbassängen och den syns i havsområdet som höjda halter.
Good oxygen situation in the Gulf of Finland in January2.4.2025 08:40:00 EEST | Press release
Observations made during the January expedition of the marine research vessel Aranda showed that the oxygen situation in the Gulf of Finland was the best in the last five winters. While the oxygen situation in the deeps of the Bothnian Sea remains reasonably good, it is deteriorating gradually. Phosphorus flows into the Gulf of Bothnia from the main basin, increasing concentrations in this sea area.
Suomenlahden tammikuinen happitilanne hyvä2.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Merentutkimusalus Arandan tammikuun matkalla tehdyt havainnot osoittivat, että Suomenlahden happitilanne oli paras viiteen viime talveen. Selkämeren syvänteiden happitilanne on edelleen kohtalaisen hyvä, mutta vähitellen heikkenevä. Pohjanlahdelle virtaa fosforia pääaltaalta, ja se näkyy merialueella pitoisuuksien kohoamisena.
Viikkokatsaus 31.3.–4.4.202527.3.2025 09:53:54 EET | Tiedote
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Tutkimus: Yhteiskunnan kriisinkestävyyttä vahvistettava paikallista kansalaistoimintaa tukemalla25.3.2025 09:12:19 EET | Tiedote
Paikallista kansalaistoimintaa ei tueta riittävästi, vaikka se on keskeinen osa yhteiskunnan kriisinkestävyyttä, todetaan Suomen ympäristökeskuksen, Helsingin yliopiston ja Demos Helsingin tuoreessa tutkimuksessa. Tutkijat ovat huolestuneita erityisesti haavoittuviin ryhmiin liittyvistä tuloksista, sillä vain kolmannes kansalaisyhteiskuntaa edustavista vastaajista koki, että yhteisön toiminta-alueella ihmiset pitävät haavoittuvimmista huolta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme