Jyväskylän yliopisto

Etätyöhön siirtyminen lisäsi epävirallisen viestinnän tasa-arvoa

Jaa
Miten äkillinen siirtyminen etätyöhön heijastui työntekijöiden käsityksiin epävirallisesta, suhdetason viestinnästä työpaikalla? Millaisia käsityksiä ja profiileja suhdetason viestintään liittyen löytyi kokoaikaisilta etätyöntekijöiltä pandemian alussa?

Näihin kysymyksiin tarjoaa vastauksia tuore artikkeli “Employees’ perceptions of relational communication in full-time remote work in the public sector”. Siinä tarkastellaan työyhteisöjen epävirallista, suhdetason viestintää etätyön aikana ja sitä, millaisia muutoksia teknologiavälitteisyys on siihen tuonut. Tutkijoita kiinnosti myös, miten työyhteisön jäsenet olivat vuorovaikutuksessa ja pysyivät yhteisöllisenä etätyöaikana.

Artikkelin aineisto kerättiin ensimmäisen korona-aallon alussa. Tutkijoiden – ja julkisuudessakin usein esitetty oletus – oli tuolloin, että yhteisöllisyys ja yhteydenpito vähenee etätyöaikana.

Kaikki tulokset eivät kuitenkaan tukeneet alkuajan oletusta. – Kiinnostava havainto oli se, että joillekin etätyön mahdollistama yhteisöllisyyden kokemus oli myönteinen, väitöskirjatutkija Rasa Jämsen kertoo.

Jämsenin mukaan etätyöhön siirtymisen voi tulkita lisänneen tasa-arvoa epävirallisessa viestinnässä.
– Kynnys ottaa yhteyttä muihin oli matalampi. Esimerkiksi, kun etäkahvit olivat kaikkien kalenterissa, päästiin pois työpaikoille tavallisesti syntyvistä lounas- tai kahviporukoiden klikeistä. Kun kaikki olivat etänä, niin etätyössä jo aiemmin olleet tulivat nyt tasapuolisemmin huomioitua.

Julkisen sektorin työntekijöille kohdistetussa tutkimuksessa vastaajia oli noin tuhat. Tutkijat havaitsivat, että 13 % vastaajista koki etätyön tuoneen jotain lisää epäviralliseen yhteisölliseen viestintään. Lisäksi 7 % vastaajista mainitsi etätyön lisänneen toisaalta mahdollisuuksia, toisaalta haasteita. Näissä tapauksissa etätyön saatettiin esimerkiksi kokea lisänneen työkavereiden välistä vertaistukea, mutta vähentäneen esihenkilöiltä saatavaa apua.  

Tutkimuksessa havaittiin, että kaikki eivät halua palata lähityöhön. Havaintoja voidaan käyttää hyödyksi työelämän organisoinnissa siirryttäessä takaisin lähityöhön. Tutkimuksesta voidaan ottaa oppia siihen, miten etätyöntekijä pidetään yhteisössä mukana.

– Jatkossa voidaan edetä niin, että otetaan paremmin huomioon ne, jotka olisivat mieluusti etätyössä, Jämsen tiivistää.

Tutkimuksessa ei voitu erotella, mikä oli etätyöhön siirtymisen mukanaan tuoma muutos, vai olivatko relationaaliseen viestintään liittyvät kokemukset samanlaisia jo aiemminkin, mutta etätyöhön siirtyminen toi ne vain paremmin esiin. Koska tutkimus käsitteli vain korona-ajan alkua, tutkijoiden mukaan ei sen perusteella voi myöskään tehdä arvioita siitä, miten tilanne muuttui pandemian pitkittyessä. Myönteiset havainnot suhdetason viestinnästä etätyössä heti pandemia-ajan alussa kertovat kuitenkin siitä, että yhteisöllisyyttä rakentavia toimintatapoja on mahdollista kehittää nopeastikin.

Julkaisun tiedot:

Rasa Jämsen (JYU), Anu Sivunen (JYU) ja Kirsimarja Blomqvist (LUT), Employees’ perceptions of relational communication in full-time remote work in the public sector, julkaisussa

Computers in Human Behavior, vol 132, 2022

Artikkeli luettavissa avoimena julkaisunahttps://doi.org/10.1016/j.chb.2022.107240

Lisätietoja: Rasa Jämsen, +358504708310, rasa.p.jamsen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Läpimurto virustutkimuksessa: Virus-RNA:n havaitseminen entistä herkemmin4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen (NSC) tutkijat ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen enteroviruksen RNA:n havaitsemisessa kehittämällä uudenlaisen suhteelliseen fluoresenssiin perustuvan anturin, joka tunnistaa enteroviruksen perimän entistä herkemmin. Tutkimus myös vahvistaa tieteidenvälisen yhteistyön merkitystä maailmanlaajuisten terveyshaasteiden ratkaisemisessa.

Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote

Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.

Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote

Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye