Vammaispalvelulakiin ei tule sisällyttää henkilökohtaisen avun voimavararajausta

Perhehoitoliitto on antanut lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriön ehdotukseen uudeksi vammaispalvelulaiksi. Liiton mukaan lakiehdotuksessa on sekä huolestuttavia että hyviä piirteitä.
Lausunnossaan Perhehoitoliitto esittää, että ehdotuksesta poistetaan henkilökohtaiseen apuun esitetty voimavararajaus, koska toteutuessaan rajaus olisi syrjivä ja lisäisi epätasa-arvoisuutta. Heikennystä nykyiseen verrattuna olisi myös ehdotettu kuljetusomavastuuosuuden periminen. Liiton mielestä vammaispalveluista perittäviä maksuja tulisi alentaa.
Erityinen tuki mahdollistaa tärkeitä palveluita
Perhehoitoliitto pitää hyvänä lakiehdotuksen kohtaa, jonka mukaan vammaisen henkilön lyhytaikainen huolenpito olisi toteutettava ensisijaisesti vammaisen henkilön kotona esimerkiksi kotiin annettavana perhehoitona tai perhehoitona perhehoitajan kodissa, jos vammainen henkilö ja hänen läheisensä toivovat niin.
Niin ikään positiivista on lakiehdotukseen sisältyvä erityinen tuki, joka mahdollistaisi kehitysvammaisille ja vastaavaa tukea tarvitseville ihmisille erityisen tärkeitä palveluita. Liitto pitää hyvänä myös esitettyä uudistusta, jonka mukaan vammaisen henkilön oman elämän tarpeet huomioitaisiin kuljetuspalveluiden toiminnallisten lähikuntien määrittelyssä.
Palveluita myös lievemmin kehitysvammaisille
Perhehoitoliitto huomauttaa, että lakiehdotukseen kirjattu vaatimus henkilön toimintakyvyn olennaisesta heikentymisestä rajaisi lain soveltamisalan ulkopuolelle esimerkiksi lievemmin kehitysvammaisia ja neurokirjon henkilöitä. Lisäksi sosiaalisen toimintakyvyn puuttuminen soveltamisalasta rajaa pois mielenterveyskuntoutujien mahdollisuuden saada palveluja lain perusteella.
Perhehoitoliitto nostaa lausunnossaan esiin myös sen, että perhehoidossa olevien kehitysvammaisten ihmisten osallisuutta ja itsenäistymistä tulisi tukea tarjoamalla heille pääsy esimerkiksi kesäleireille samaan tapaan kuin läheistensä kanssa asuville kehitysvammaisille tarjotaan.
Liitto katsoo myös, että perhehoidossa oleville kehitysvammaisille henkilöille tärkeistä työ- ja päivätoiminnoista pitäisi säätää sosiaalihuoltolain sijaan vammaispalvelulaissa.
Perhehoitajien osaamiseen ja tukeen panostettava
Liitto muistuttaa, että kodin ulkopuolinen asuminen tulee järjestää lapselle vammaispalvelulain nojalla, jos palvelun tarve perustuu lapsen vammaan eikä lastensuojelullista tarvetta ole. Asumisen järjestäminen perhehoitona edellyttää panostusta toimeksiantosuhteisten perhehoitajien osaamiseen ja tukeen sekä oikeutta saada esteettömän asumisen tukea myös toimeksiantosuhteiseen perhekotiin ja tarvittavia varusteita autoon.
Vammaispalvelulain uudistuksen tavoitteena on ehkäistä ja poistaa esteitä, jotka rajoittavat vammaisen henkilön yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja osallistumisen toteutumista yhteiskunnassa. Nykyinen vammaispalvelulaki on tarkoitus kumota, ja uuteen lakiin sisällytetään säännökset vammaisille henkilöille järjestettävistä sosiaalihuollon erityispalveluista.
Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä 2022. Laki tulisi voimaan pääosin jo 1.1.2023.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maria KuukkanenKehittämispäällikkö
Puh:040 310 1442maria.kuukkanen@perhehoitoliitto.fiOlli KoikkalainenTiedottaja
Puh:040 310 1446olli.koikkalainen@perhehoitoliitto.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Perhehoitoliitto ry on valtakunnallinen, toimeksiantosopimussuhteisen perhehoidon asiantuntijajärjestö, joka vaikuttaa, viestii, neuvoo ja kouluttaa perhehoitoon liittyvissä asioissa. Perhehoitoliitto tukee perhehoitajia ja heidän perheitään, joihin kuuluvat myös hoidettavat lapset, nuoret ja aikuiset. Vuonna 1983 perustettuun Perhehoitoliittoon kuuluu 22 perhehoitoyhdistystä, joissa on noin 4 200 jäsentä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Perhehoitoliitto ry
Miltä perhehoidon tulevaisuus näyttää? Tule kuulemaan Hyvinkäälle 13.3.6.3.2025 12:00:41 EET | Tiedote
Perhehoito sopii monenlaisiin elämäntilanteisiin myös eri-ikäisille erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Perhehoitoliiton ja hyvinvointialueiden seminaarissa kuulet, miksi perhehoito on niin vaikuttava keino turvata inhimillistä arkea ja myös hillitä sote-kustannusten kasvua.
Perhekodeissa ympäri maata avoimet ovet 3.3.2025 – Tervetuloa tutustumaan ikäihmisten perhehoidon arkeen!25.2.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Perhehoito tarjoaa ikäihmisille turvallista arkea perhehoitajan luona tai ikääntyneen omassa kodissa. Perhehoito on mainio tapa tukea ikääntyneiden ja omaishoitajien jaksamista sekä vähentää raskaampien hoivapalveluiden tarvetta hyvinvointialueilla.
Sijaisvanhemmista on huutava pula – Sijaisperhe mullisti Peppi Puljujärven maailman9.9.2024 12:06:58 EEST | Tiedote
Tuhansia suomalaisia lapsia ja nuoria asuu lastensuojelulaitoksissa. Jotta yhä useampi heistä voisi kasvaa perheen kanssa, Suomeen tarvitaan lisää sijaisvanhempia. Heitä etsitään Ajoissa kotiin -kampanjalla, jota suojelee somevaikuttaja Peppi Puljujärvi.
Perhehoitoliiton liittokokous: Perhehoidon turvallisuus lisääntyy perhehoitajan sosiaaliturvaa parantamalla22.4.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
Perhehoitoliiton puheenjohtajana jatkaa kotkalainen Minna Ahokas. Liitto muistuttaa, että perhehoidon turvallisuuteen ja perhehoitajien sosiaaliturvaan liittyvää lainsäädäntöä on kehitettävä.
Ministeriön suositus hyvinvointialueille: Turvatkaa perhehoidon resurssit14.3.2024 11:00:00 EET | Tiedote
Uusi laatusuositus kannustaa hyvinvointialueita liittämään perhehoidon entistä vahvemmin osaksi ikäihmisten palveluiden kokonaisuutta. Perhehoitoliitto muistuttaa, että perhehoito auttaa turvaamaan ikäihmisten elämänlaatua ja vähentämään raskaampien hoivapalveluiden tarvetta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme