Kuluttajaliitto

Mitä parvekkeella saa tehdä? – Tarkista parvekkeen pelisäännöt Kuluttajaliiton muistilistalta

Jaa
Saako parvekkeella grillata? Entä ottaa alasti aurinkoa? Kuluttajaliitto valmisti taloyhtiöille ja niiden asukkaille parvekekauden kynnyksellä muistilistan siitä, mikä kaikki on sallittua parvekkeella.

Kevät on saapunut ja monessa taloyhtiössä asukkaat siirtyvät viettämään enemmän aikaa parvekkeillaan. Parvekkeen tapahtumat kantautuvat kuitenkin helpommin naapuriin ja voivat aiheuttaa taloyhtiössä keskustelua siitä, mikä parvekkeella on sallittua.

”Erimielisyyksiä voivat aiheuttaa esimerkiksi grillaaminen, sisustaminen tai parvekeviljely”, kertoo Kuluttajaliiton asumisasioihin erikoistunut lakimies Kristel PynnönenPynnönen peräänkuuluttaa suvaitsevaisuutta mutta myös yhteisten pelisääntöjen noudattamista.

”Kun lisääntyneeseen elämään naapureiden parvekkeella suhtautuu myönteisesti ja toimii naapurit huomioiden, säilyy hyvä keväthenki myös taloyhtiössä”, muistuttaa Pynnönen.

Kuluttajaliitto kokosi listan viidestä joskus tunteitakin herättävästä asiasta, jotka ovat myös parvekkeella lähtökohtaisesti sallittuja.

  1. Grillaaminen ja ruoanlaitto

Laki ei kiellä grillaamista eikä ruoanlaittoa parvekkeella. Taloyhtiön järjestyssäännöt saattavat kieltää grillaamisen parvekkeella, mutta siihen on käytännössä hankala puuttua. Grillaaminen ei esimerkiksi ole tarpeeksi painava syy huoneiston hallintaanotolle. Näin ollen yleinen grillauskielto taloyhtiössä ei ole suositeltavaa, mutta ohjeistus grillaamiseen voi olla paikallaan. Tämä voi olla esimerkiksi muistutus siitä, että parvekkeella voidaan käyttää vain sähkö- tai kaasugrilliä tai että kaasupullo tulee säilyttää suojatussa paikassa, ettei se kuumene auringossa.

  1. Ajanvietto ja juhliminen

Parvekkeella saa viettää aikaa perheen ja ystävien kesken. Satunnaiset juhlatkin ovat sallittuja. Yörauha ja naapurit tulee kuitenkin huomioida. Juhlia pitävän vastuulla on huolehtia, että keskustelun ja musiikin äänenvoimakkuus pysyy kohtuullisena. Äänentasossa on huomioitava myös, että parvekkeella tapahtuvan illanvieton äänet kantautuvat lähinaapureiden lisäksi helposti myös muualle naapurustoon.

  1. Auringonotto

Parveke on kotirauhan suojaan kuuluvaa aluetta ja siellä voi ottaa aurinkoa. Auringonotto parvekkeella on lähtökohtaisesti yksityisen suojan piirissä ja tarkoittaa, että aurinkoa voi ottaa jopa ilman vaatteita. Muita ihmisiä ei saa kuitenkaan tarkoituksella provosoida tai loukata ja rikoslaki säätelee sukupuolisiveellisyyden julkista loukkaamista.

  1. Sisustaminen ja koristelu

Asukkaalla on laaja oikeus sisustaa ja koristella parvekettaan. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi parvekekalusteita, kuten tuolia, pöytää tai sohvaa. Sen sijaan muutostyöt, jotka edellyttävät reikien tai läpivientien tekemistä yhtiön vastuulle kuuluviin seinärakenteisiin vaativat taloyhtiön luvan. Sisustamisessa ja koristelussa on huomioitava vaatimukset julkisivun yhtenäisyydestä.

  1. Parvekeviljely ja istutukset

Parvekkeelle saa sijoittaa muun muassa kasvatusruukkuja ja -laatikoita. Taloyhtiön rakenteita ei saa kuitenkaan rikkoa tai vahingoittaa. Jos parvekkeelle sijoitetaan useita tai suuria kasvatusalustoja tulee varmistua riittävästä parvekkeen kantavuudesta. Lisäksi on muistettava, että kasvit ja kasvualustat tulee sijoittaa parvekkeen sisäpuolelle. Parvekkeen ulkopuolella roikkuvat kukkaruukut tai -alustat voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa turvallisuusriskin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kristel Pynnönenlakimies (asumisasiat)Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry

Puh:040 579 6978

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kuluttajaliitto
Kuluttajaliitto
Ritarikatu 1 B
00170 HELSINKI

info@kuluttajaliitto.fihttps://www.kuluttajaliitto.fi/

Suomen ainoa yleinen kuluttajien ja julkisten palvelujen käyttäjien edunvalvonta-, koulutus- ja neuvontajärjestö.

Finlands enda allmänna intressebevaknings-, utbildnings- och rådgivningsorganisation för konsumenterna och användare av offentliga tjänster.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kuluttajaliitto

Lude vai kuoriainen? Tunnista kodin tuholainen oikein8.11.2023 05:00:00 EET | Tiedote

Tunnistamalla tuhohyönteisen oikein voi välttyä turhalta riidalta ja säästää pitkän pennin. Viime aikoina mediassa on keskusteltu vilkkaasti luteista ja niiden torjunnasta. Kodin erilaiset ötökät ovat jo pitkään olleet vakioaihe Kuluttajaliiton asumisneuvonnassa. Kuluttajaliitto muistuttaa, että tuholaisten haitallisuudessa ja torjuntatoimissa on eroja. Tuholaisen varma tunnistaminen ennen toimenpiteitä onkin paras keino edetä asiassa. Kuluttajaliiton juristi kertoo vinkit mitä tehdä, jos huomaa kodissa ylimääräisiä ötökkävieraita.

Kuluttajilta vastausvyöry kutistuneista tuotteista – kuinka yleistä ”shrinkflaatio” on?27.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Kuluttajaliitto selvitti, kuinka yleistä tuotteiden pienentyminen vaivihkaa oikein on. Shrinkflaatiosta puhutaan yleensä silloin, kun tuotteen sisältö pienenee ilman myyntihinnan vastaavaa alentumista. Yli 700 kuluttajaa ilmoitti havaintonsa pienentyneestä tuotteesta Kuluttajaliiton verkkosivuilla olleen kyselylomakkeen kautta. Vastauksissa toistuivat selvästi tietyt tuotteet ja tuoteryhmät. Kuluttajaliitto peräänkuuluttaa selkeää ja avointa viestintää pakkauskokojen muutoksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye