Pitkäaikaistyöttömät tarvitsevat lisää matalan kynnyksen palveluita
Olen ollut 15-vuotta pois työelämästä, eikä minulla ole mitään koulutusta.
Näin kuvaa lähtötilannettaan yksi Kyvyt-hankkeeseen osallistunut. Vuonna 2019 käynnistyneessä hankkeessa on kehitetty yhteisöllistä sosiaalista kuntoutusta sekä opinto- ja työelämäpolkuja kaikista heikoimmassa työmarkkina-asemassa oleville.
Hankkeeseen on osallistunut noin 140 henkilöä, joista valtaosa on 30–54-vuotiaita. Osallistujista iso osa on työttömiä tai pitkäaikaistyöttömiä sekä työelämän ulkopuolella olevia ja heidän koulutustaustansa on peruskoulu tai korkeintaan keskiaste. Monella on diagnosoitu tai diagnosoimaton päihderiippuvuus.
”Nykyisessä yhteiskunnassa työllistyminen on haastavaa ilman stigmaa ja muita elämän haasteitakin. Monilta päihdeongelmista kärsiviltä pitkäaikaistyöttömiltä puuttuvat kokonaan nykyaikaisen työllistymisen ja työelämän vaatimat voimavarat”, toteaa Diakonissalaitoksen Hoivalla hankkeen projektipäällikkönä toiminut Jarkko Partanen.
Pienin askelin omalle polulle
Hankkeessa on painotettu arjen- ja elämänhallintaa, opinto- ja työelämävalmiuksien kehittämistä, työnantajayhteistyötä sekä vertaistukea. Työskentelytapoina on käytetty muun muassa yksilö- ja ryhmävalmennuksia. Tavoitteena on ollut vahvistaa heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevia osallistujia niin, että heidän on mahdollista edetä kohti koulutus- ja työllisyyspolkuja.
”Vuosia työelämän ulkopuolella olevien auttamiseksi tarvitaan haittoja vähentävää työtä ja sen piirissä toimivia matalan kynnyksen yhteisöjä ja toimintoja, jotka sallivat ihmisten osallistua sellaisina kuin ovat. Tällaisia palveluja ei ole edelleenkään tarjolla riittävästi”, Jarkko Partanen huomauttaa.
”Hanketoiminnoilla ei voida ratkaista päihdetyön resurssiongelmia. Päihderiippuvuuden hoito ja sosiaalinen kuntoutus vaativat pitkäjänteisyyttä”, sanoo projektityöntekijä Katariina Enäsuo.
Tasavertainen kohtaaminen tärkeää
Kyvyt-hankkeen vetäjien mukaan tärkeintä edistyksen saavuttamiseksi on ollut arvostava ja tasa-arvoinen kohtaaminen, läsnäolo sekä kuunteleminen. Pienetkin onnistumisen kokemukset ovat tärkeitä:
Olen todella tyytyväinen, kun minua ja toiveitani kuunneltiin ja näiden pohjalta minulle etsittiin työkokeilupaikka. Oli myös mukava tuntea, että minulla ja elämälläni on merkitystä, että joku auttaa ja tulee jopa mukaan tapaamisiin.
Yksilövalmennuksissa tehtyjen havaintojen ja siitä saadun ymmärryksen avulla hankkeessa on luotu Diakonissalaitoksen konsernille digitaalinen Kyvyt palvelupolku -työkalu. Sen avulla asumis- ja päihdepalveluiden ammattilaisten on mahdollista auttaa asiakkaitaan entistä paremmin ja lisätä näin heidän hyvinvointiaan.
ESR-rahoitteisen hankkeen toteutuksesta ovat vastanneet yhdessä Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy, Suomen Diakoniaopisto Oy ja STEP-koulutus. Hanke päättyy toukokuun lopussa 2022.
Nimettömät sitaatit ovat Jarkko Partasen sosiaali- ja terveysalan johtamisen opinnäytetyöstä, joka käsittelee Kyvyt-hankkeen vaikutuksia siihen osallistuneiden elämään.
Tukiverkko ja oma tahto auttoivat uuteen alkuun. Lue Sarin tarina.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jarkko PartanenProjektipäällikköDiakonissalaitoksen Hoiva
Puh:040 860 1288Katariina EnäsuoProjektityöntekijäDiakonissalaitoksen Hoiva
Puh:050 303 5506katariina.enasuo@hoiva.fiSusanna KaajaViestintä- ja markkinointipäällikköDiakonissalaitos, sosiaali- ja terveyspalvelut
Puh:050 325 2072susanna.kaaja@hdl.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitoksen Hoiva Oy on ikääntyneiden ja erityisryhmien asiantuntija. Olemme Diakonissalaitoksen omistama yhteiskunnallinen yritys, joka kehittää toimintaansa yhdessä asiakkaiden kanssa. Diakonissalaitoksen pitkä, yli 150-vuotinen historia ja vahva arvopohja luovat perustan toiminnallemme asumis-, päihde- ja hoivapalvelujen vastuullisena tuottajana. Tavoitteemme on luoda jokaiselle ihmisarvoinen elämä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitoksen Hoiva Oy
Väärin toivuttu!23.11.2022 13:00:00 EET | Blogi
Opioidiriippuvuus on krooninen aivosairaus. Ymmärrys tästä on viime vuosina lisääntynyt kiitettävästi. Mutta sitten yksimielisyys tuntuukin loppuvan. Siihen, miten tähän sairauteen tulisi suhtautua, näyttää olevan yhtä monta mieltä kuin on miestäkin, kirjoittaa Diakonissalaitoksen sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisylilääkäri Outi Kuikanmäki.
Terveysneuvontapiste huumeita käyttäville henkilöille Wäylään Järvenpäähän14.10.2022 11:30:00 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä (Keusote) ja Diakonissalaitoksen sosiaali- ja terveyspalvelut avaavat asumispalveluyksikkö Wäylässä Keusoten terveysneuvontapisteen 8. marraskuuta 2022. Terveysneuvontapiste on tarkoitettu suonensisäisiä huumeita käyttäville henkilöille.
Diakonissalaitoksen Hoivan uusi Asunto ensin -yksikkö avataan syksyllä Mellunkylään11.4.2022 10:00:00 EEST | Tiedote
Helsinkiläisten asunnottomien tilanne kohentuu tulevana syksynä, kun Diakonissalaitoksen Hoivan uusi Asunto ensin -yksikkö avaa ovensa Mellunkylän Kurkimäessä, Itä-Helsingissä.
Opioidikorvaushoitoon pääsyä helpotettava1.12.2021 10:00:00 EET | Tiedote
Opioidikorvaushoidosta olisi hyötyä tuhansille suomalaisille ja siksi hoitoon pääsyn kynnystä tulisi madaltaa, toteavat Diakonissalaitoksen Hoivan asiantuntijat. Diakonissalaitoksen tarjoama opioidikorvaushoito täyttää tänä syksynä kaksikymmentä vuotta.
Mediainfo 1.12.2021: Diakonissalaitoksen opioidikorvaushoito 20 v. – Missä mennään nyt?24.11.2021 13:02:58 EET | Kutsu
Opioidien ongelmakäyttäjiä on Suomessa arviolta 24 000–29 000. Heistä vain runsaat 5 000 on korvaushoidon piirissä, vaikka useampi hyötyisi hoidosta. Miksi? Mitä asialle pitäisi tehdä? Tervetuloa kuulemaan korvaushoidon nykytilasta ja tulevaisuudesta Diakonissalaitoksen Hoivan mediainfoon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme