Software Finland ry

Ohjelmistoala tekee historiaa: ”Meillä on Juniorirekry-tapahtumassa yli 800 osallistujaa, joista ylivoimainen enemmistö on naisia!”

Jaa
Ohjelmistoalan suurin haaste on uusien osaajien löytäminen. ”Tarve on huutava ja toivomme, että Juniorirekry-tapahtumassa mahdollisimman moni koodari-junnu kohtaa tulevan työnantajansa – edellytykset ovat erinomaiset”, visioi Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. Roihan mukaan tapahtuma menee varmuudella historiaan: ”Tuskin koko universumista löytyy isoa IT-rekrytapahtumaa, jossa miehet olisivat olleet pieni vähemmistö.” Yrityksiä kaivataan mukaan lisää, vaikka ”23 yritystä on mainio alku.”
Katja Ahonen urakoi itsensä yliopiston tietotekniikka-linjalle ja kohti ohjelmistoalaa lastenhoidon ohessa suorittamillaan opinnoilla.
Katja Ahonen urakoi itsensä yliopiston tietotekniikka-linjalle ja kohti ohjelmistoalaa lastenhoidon ohessa suorittamillaan opinnoilla.

Lehdistötiedote 11.05.2022

Ohjelmistoala tarvitsisi heti yli 10 000 uutta työntekijää. Valtavan koodaripulan helpottamiseen tarvitaan kipeästi uusia osaajia. Suuri Juniorirekry-tapahtuma yhdistää kerralla yli 800 osallistujaa ja 23 uusia työntekijöitä etsivää ohjelmistoyritystä. Tapahtuman järjestävän Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha pitää Juniorirekryä tärkeänä askeleena.

”Meidän on toimialana saatava aivan uutta vauhtia junioriosaajien työllistymiselle. On aivan selvää, etteivät esimerkiksi nuori opiskelija tai itseopiskellut alanvaihtaja voi olla valmiita senioriosaajia. ’Ilman junnuja ei ole sennuja’ on lentävä lauseemme, joka meidän pitää saada yhä useampi ohjelmistoyritys ymmärtämään. 23 yritystä on mainio alku tässä tapahtumassa, mutta jos nyt olisi tarjolla 800 senioriosaajaa, mukaan tulisi yrityksiä kymmenkertainen määrä”, arvioi Roiha.

Juniorirekry on Roihan suureksi iloksi myös vahva viesti ohjelmistoalan muutoksesta.

”Meillä on Juniorirekry-tapahtumassa yli 800 osallistujaa, joista ylivoimainen enemmistö on naisia! Tuskin koko universumista löytyy isoa IT-rekrytapahtumaa, jossa miehet olisivat olleet pieni vähemmistö. Tästä on suuri ansio Mimmit koodaa -ohjelmallamme, joka on tempaissut mukaan jo tuhansia ja tuhansia naisia. Heistä yhä useampi pyrkii nyt tosissaan töihin ohjelmistoalalle, haaveista ollaan tekemässä totta. Ohjelmistoala muuttuu ja hyvään suuntaan”, kiittää Roiha.

Naiset eivät ujostele: Miehiä korkeampi palkkatoive

Juniorirekryn ilmoittautumisen yhteydessä toteutettiin kysely, joka tuotti erittäin mielenkiintoisia tuloksia. Miesten palkkatoiveet ovat perinteisesti olleet naisten toiveita korkeampia – eivät enää.

”Oli iloinen yllätys, että naisten palkkatoiveet sekä harjoittelun että ensimmäisen työpaikan osalta olivat jonkin verran miesten toiveita korkeampia. Tätä osin selittää se, että naisten joukossa on runsaasti alanvaihtajia, joilla on aiemman kokemuksensa perusteella jo terve kuva arvostaan työmarkkinoilla. Silti on ennen kaikkea aivan loistavaa, että naiset eivät palkkatoiveissa ujostele, vaan ohjelmistoalalle on luvassa myös parantuvaa palkkatasa-arvoa”, iloitsee Roiha.

Ohjelmisto- ja e-business ry:n puolesta Mimmit koodaa -ohjelmaa vetävä Milja Köpsi on vähintään yhtä tyytyväinen.

”Olen itse todella onnellinen, koska tässä nähdään Mimmit koodaa -ohjelman neljän vuoden työn konkreettinen tulos. Juniorirekryssä on mukana pyöreästi 600 naista, ’mimmiä’ jotka hakevat ensimmäistä työpaikkaa. Mahtavaa, että Mimmit koodaa -ohjelma on voinut olla mukana muutoksessa”, painottaa Köpsi.

Fiksu yritys tarjoaa junioreilleen vahvan tuen

Kyselyyn vastanneiden 400 ihmisen vastaukset muodostavat ainutlaatuisen aineiston. Viesti työnantajille on selvä: Tukea oppimiseen ja kasvuun toivotaan ja sen puutetta pelätään. Vastaajista löytyy upeita tarinoita, kuten jyväskyläläisen Katja Ahosen urakointi kohti ohjelmistoalaa.

”Koodaus on tosi mielenkiintoista, tykkään ongelmanratkaisusta ja haluan todella alalle. Olin kiinnostunut jo pitkään, mutta vanhempainvapaalla laitoin kaiken peliin. Minulla oli aiempi AMK-tutkinto teollisesta muotoilusta, joten jos saisin erinomaiset arvosanat vapaan yliopiston tenteistä, oli mahdollisuus päästä yliopistoon maisteriohjelmaan. Pusersin sitten lastenhoidon ohessa ne erinomaiset tenttitulokset, ja minusta tulee siksi vielä tietotekniikan maisteri.”

”Tulevalta työnantajalta toivon tukea ja ymmärrystä, että vasta työkokemus antaa valmiudet, joihin opinnot eivät vielä riitä. Siksi harjoittelupaikka on ensimmäinen tavoitteeni”, kertoo Ahonen.

Juniorirekry ei nimenä viittaa ihmisen ikään, vaan vielä puuttuvaan kokemukseen alalta. Sari Hietanen on loistava esimerkki siitä, miten alanvaihto houkuttaa jo pitkän uran tehneitäkin.

”Olen ollut pankkialalla 40 vuotta, ja nyt toivon vain pääseväni junnuna ohjelmistoalalle! Minulla on hyvä tausta myös esimiestyöstä, joten Scrum Master on haaveeni. Pankissa ketterät menetelmät käytössä, niin siihen liittyen asiat ovat tuttuja. CGI:n kanssa on jo puhuttu, heitä kiinnostaa pitkä pankkiurani yhdistettynä koodausopintoihini”, avaa tarmokas Hietanen.

”Pelkoja? Ei minulla sellaisia ole. Olen sen ikäinen, että uskallan sanoa, että ’näytä mulle, en osaa vielä…’ En lähde soveltamaan! En tiedä miksi pitäisi pelätä – askel on vaan otettava jonain päivänä!”

Juniorirekry -tapahtuma järjestetään keskiviikkona 11.5.2022 klo 9–15 (online).

Lisätiedot:

Rasmus Roiha,Ohjelmisto ja e-business ry, toimitusjohtaja, 0400 180 434, rasmus@ohjelmistoebusiness.fi

Milja Köpsi, Mimmit koodaa-ohjelma, vetäjä, 040 152 5154, milja@mimmitkoodaa.fi

Katja Ahonen, opiskelija, 044 042 4672, katja.ahonen@gmx.com

Sari Hietanen, opiskelija, 044 023 6636, sala.hietanen@gmail.com

Avainsanat

Kuvat

Katja Ahonen urakoi itsensä yliopiston tietotekniikka-linjalle ja kohti ohjelmistoalaa lastenhoidon ohessa suorittamillaan opinnoilla.
Katja Ahonen urakoi itsensä yliopiston tietotekniikka-linjalle ja kohti ohjelmistoalaa lastenhoidon ohessa suorittamillaan opinnoilla.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Software Finland ry
Software Finland ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://softwarefinland.fi

Software Finland ry on vuonna 1993 perustettu ainutlaatuinen yritysjohdon yhteisö ja ohjelmistoalan vaikuttaja. Toimintamme tärkein tavoite on jäsenyritystemme ja koko ohjelmistoalan kukoistus. Suomessa nimittäin tehdään huippulaadukasta ja kansainvälisesti kilpailukykyistä softaa, ja me uskomme, että sen avulla ratkaistaan maailman isotkin ongelmat. Mukana alaa koskevaan päätöksentekoon vaikuttamassa, tutkimusta ja koulutusta tukemassa sekä liiketoimintaansa kehittämässä on yli 600 softayritystä Suomesta. Software Finland ry tunnettiin vuoden 2023 alkuun asti nimellä Ohjelmisto- ja e-business ry ja vuoteen 2018 nimellä Ohjelmistoyrittäjät ry.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Software Finland ry

Tuottavuusloikkaan Suomelle muhii nyt resepti ohjelmistoalan kattojärjestössä – ”ATK on pian totta”, nauraa alan kestovaikuttaja20.12.2024 08:45:00 EET | Tiedote

Ohjelmistoalan kattojärjestö Software Finland ry (SF) on saanut uuden hallituksen, josta löytyy myös yllätys. ”Granlund Oy on tunnettu yhtenä kiinteistö- ja rakennusalan edelläkävijänä, mutta karsinat ovat turhia digimaailmassa. Granlund on osaaja myös softassa”, perustelee SF:n hallituksen puheenjohtaja Taija Engman, miksi Granlundin Kimmo Mattila nousi hallitukseen. ”Avain Suomen nousuun tuottavuuskuopasta on ymmärrys, että kaikkien yritysten on saatava softan hyödyt täysimittaisesti käyttöön”, visioi Mattila itse.

”Lupaavaa koko Suomelle!”: Ohjelmistoala satsaa taas kasvuun, rekrytointi kiihtyy ja kannattavuus kohentuu – ”Kasvajan markkina!”2.12.2024 10:15:59 EET | Tiedote

Ohjelmistoyritykset ovat alkaneet yhä enemmän panostaa taas kasvuun, kertoo alan uunituore Sykemittari. ”Vuosi sitten kasvuun satsasi ohjelmistoyrityksistä vain 40 prosenttia, mutta nyt jo 60 %. Tämä muutos on kansallisestikin merkittävä uutinen”, analysoi alan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. Yksi alan vahva kasvaja näkee tilaisuuden. ”Nyt on kasvajan markkina! Suhdanne on loikkaamassa, mutta osaajia on vielä hyvin tarjolla”, toteaa NAPA Oy:n varatoimitusjohtaja Esa Henttinen.

”RELEX on todiste suomalaisten kyvystä maailmanvalloituksiin” – Vuoden Ohjelmistoyrittäjä -palkinto yksisarvisen perustajatiimille31.10.2024 18:00:37 EET | Tiedote

Vuoden Ohjelmistoyrittäjästä 2024 täytyy puhua monikossa: Palkinnon saa yksisarviseksi moninkertaisesti kasvaneen RELEX Solutionsin kolmehenkinen perustajatiimi. ”RELEX on riemastuttava menestystarina: Suomalainen startup nousee itse kehittämillään teknologiaratkaisuilla koko maailman ykköseksi toimitusketjujen optimoinnissa”, kuvailee Software Finland ry:n hallituksen puheenjohtaja Taija Engman. Johanna Småros, Michael Falck ja Mikko Kärkkäinen perustivat RELEXin vuonna 2005 ja johtavat sitä edelleen.

”Olemme ihmisen ja asiakkaan asialla” – Vuoden Digipalvelu -palkinnon saavat Verohallinnon digitaaliset kansalaispalvelut31.10.2024 17:31:47 EET | Tiedote

Vuoden Digipalvelu -palkinnon on myönnetty Verohallinnon digitaalisille kansalaispalveluille. ”Voittoon oikeuttivat etenkin veropalvelujen yhteiskunnallinen merkitys ja miten ne ovat parantaneet kansalaisten elämänlaatua”, tiivistää tuomariston puheenjohtaja Perttu Tolvanen palkinnon perusteet. ”Olemme lähteneet siitä, että digitalisaation on oltava ihmislähtöistä. On upeaa, että siitä nyt näin hienosti palkittiin”, kiittää palkinnon vastaanottanut OmaVeron tuoteomistaja Joonas Jarva Verohallinnosta.

”Tämä mahdollisuus todella kannattaa hyödyntää!” Mimmit koodaa -ohjelma tarjoaa entistä vaativampaa AWS-koodausoppia ja arvokkaan AWS-sertifikaatin maksutta25.10.2024 09:05:44 EEST | Tiedote

Mimmit koodaa -ohjelma tarjoaa maksutta yhä vaativamman puolivuotisen koulutuksen ja AWS Certified Data Engineer -sertifikaatin. ”Aiemmat AWS-koulutusohjelmamme on otettu mimmien yhteisössä todella hyvin vastaan, ja siksi lähdimme sitä yhä kunnianhimoisemmin jatkamaan”, kertoo Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi. ”Tämä koulutusohjelma on mainio konkreettinen osoitus Mimmit koodaa -ohjelman hyödyllisyydestä – sadat alanvaihtajanaiset saavat suoraan haluttua osaamista”, painottaa ohjelmaa johtavan Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye