Pääsikö kevätaurinko polttamaan ihosi? Näin lievität oireita vahingon sattuessa

– Aurinkosuoja on kesällä välttämätön meille kaikille. Etenkin vaaleaihoisten tulee suojautua hyvin auringolta, sillä heille tulee eniten auringon aiheuttamia iho-ongelmia. Lisäksi jos sinulla on paljon luomia, auringolle herkistävä lääkitys, ruusufinni, huuliherpes, suunympärysihottuma tai akne, ihon varjelemiseen auringolta on syytä kiinnittää erityistä huomiota, proviisori Sanni Ryhänen Yliopiston Apteekista neuvoo.
Auringon välttelystä tai säteiltä suojautumisesta huolimatta iho voi palaa ja joillekin voi puhjeta jopa aurinkoihottuma. Onkin tärkeää erottaa nämä kaksi toisistaan, jotta osaa lievittää oireita oikein.
Auringossa palanut iho on sileä mutta punainen, kuumottava ja arka. Se saattaa sykkiä ja jopa turvota. Oireet ovat pahimmillaan 12–24 tunnin kuluttua palamisesta. Tämän jälkeen oireet yleensä helpottavat. Aurinkoihottuma puolestaan ilmestyy aurinkoon tottumattomalle iholle yleensä vain alkukesällä tai keväällä. Se näyttää hieman nokkosihottumalta ja kutisee.
– Aurinkoihottuman oireita voi lievittää hydrokortisonivoiteella. Kutinaa voi hillitä myös antihistamiineilla. Kosteuttavat ja viilentävät voiteet tai geelit voivat myös lievittää epämukavaa tunnetta. Voimakkaiden tai pitkittyneiden oireiden yhteydessä olisi hyvä kääntyä lääkärin puoleen, Ryhänen neuvoo.
Näin hoidat auringon polttamaa ihoa
1. Viilennä palanut iho heti
Paras viilennystapa on suihkuttaa auringossa palanutta ihoaluetta viileällä vedellä tai hautoa sitä kylmällä, puhtaasta pyyhkeestä tehdyllä kääreellä. Viilennä ihoa vähintään 20 minuuttia. Myös kosmetiikkasarjojen lähdevedet sisältävät ihoa rauhoittavia ja hoitavia aineita. Suihkuttele lähdevettä palaneelle iholle joko sellaisenaan tai kostuta esimerkiksi talouspaperin pala lähdevedellä, jolloin saat rauhoittavan hauteen.
2. After sun tai hydrokortisoni rauhoittaa
Auringossa rasittuneelle iholle tarkoitetut after sun -voiteet kosteuttavat ja rauhoittavat ihoa tehokkaasti. Ne riittävät palauttamaan lievästi punoittavan ihon kuntoon. Vaikeammin palanut iho vaatii hoitavamman tuotteen. Hydrokortisonivoidetta voi käyttää muutaman kerran päivässä, kunnes iho on palautunut terveeksi. Älä käytä hydrokortisonia kuitenkaan yli kahta viikkoa yhtäjaksoisesti tai auringossa oleilun aikana.
3. Suojaa palanut iho vaatteilla
Peitä palanut iho heti vaatteilla, kun huomaat sen punoittavan tai aristavan. Pidä se UV-säteiltä piilossa niin kauan, kunnes se on kokonaan parantunut. Kerran palanut iho palaa tavallista herkemmin uudestaan. Suojaa päänahka, kasvot, korvanlehdet, nenänpää ja niska leveälierisellä aurinkohatulla.
4. Tulehduskipulääkettä ja lääkärin luokse tarvittaessa
Jos iho on kosketusarka tai kipeä, suun kautta otettavat tulehduskipulääkkeet auttavat. Neuvoa kivun lääkitsemiseen kannattaa kysyä apteekista. Käy lääkärissä, jos palanut alue on hyvin laaja, iho on erittäin kipeä, selvästi turvonnut, vesikelloilla tai palamiseen liittyy päänsärkyä, pahoinvointia tai kuumetta. Pienen lapsen palanutta ihoa kannattaa käydä näyttämässä lääkärille tavallista herkemmin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sanni Ryhänen
proviisori, asiakaspalvelupäällikkö
Yliopiston Apteekki
p. 09 5420 4801
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki
Näin poistat punkit oikein10.4.2025 08:59:51 EEST | Tiedote
Punkkikausi alkaa Suomessa aikaisin keväällä ja jatkuu pitkälle syksyyn. Punkkien puremat ovat tavallisia niin ihmisillä kuin lemmikeilläkin. Asiantuntijamme antaa vinkit siihen, kuinka punkin puremilta kannattaa suojautua ja miten punkki poistetaan oikealla tavalla.
Yliopiston Apteekin vuosiraportti 2024 on julkaistu9.4.2025 10:01:07 EEST | Tiedote
Yliopiston Apteekin verkossa julkaistu vuosiraportti 2024 sisältää taloudellisen tilinpäätöksen ja kestävyysraportin, joka on toteutettu soveltaen eurooppalaista kestävyysraportointistandardia (European Sustainability Reporting Standard, ESRS).
Rokotus- ja terveyspalvelut alkavat kaikissa Yliopiston Apteekeissa2.4.2025 10:15:06 EEST | Tiedote
Yliopiston Apteekki aloittaa rokotukset ja terveyspalvelut kaikissa apteekeissaan huhti–toukokuussa 2025.
Kilpailua vääristävä progressiivinen apteekkivero täytyy poistaa tai muuttaa tasaveroksi18.3.2025 10:00:48 EET | Tiedote
Apteekkivero asettaa apteekit eriarvoiseen asemaan ja vääristää kilpailua. Progressiivista yritysverotusta ei ole millään muulla toimialla Suomessa.
Asiantuntijan neuvot siitepölyallergian oireiden lievittämiseen11.3.2025 09:09:38 EET | Tiedote
Siitepöly aiheuttaa monelle erilaisia silmä- ja nenäoireita, kun pensaat, lehtipuut ja heinät kukkivat. Siitepölykausi alkaa Suomessa kevättalvella ja jatkuu pitkälle syksyyn. Herkimmät voivat saada allergisia oireita jo helmikuussa, kun tuulet tuovat mukanaan siitepölyä etelästä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme