

Palace on yhä paras ravintola – Brutaalibistro on Suomen oma ravintolatrendi

Keittiöpäällikkö Eero Vottosen johtama ravintola Palace pitää tiukasti paikkansa Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 -äänestyksen kärjessä. Helsingin Etelärannassa sijaitseva fine dining -ravintola äänestettiin voittajaksi jo kolmannen kerran peräkkäin. Palace oli paras myös Paras Ruoka -kategoriassa.
Äänestykseen osallistui lähes 400 ravintola- ja ruoka-alojen ammattilaista ja vaikuttajaa eri puolilta maata. Listan tulokset julkistettiin Gastro Helsinki 2022 -messuilla Helsingin Messukeskuksessa keskiviikkona.
Vuosittaisen listan ja äänestyksen toteuttaa horeca-alojen media Viisi Tähteä. Pääkumppani on Helsingin Messukeskus. Muita yhteistyökumppaneita ovat FREX-perunat ja -kananmunat (Skabam Oy), Quandoo Finland ja Wihurin Metro-tukku.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listan ravintoloista yhä useampi on Helsingin ulkopuolelta
Äänestyksessä seitsemän kärkisijaa menivät Helsinkiin. Toiseksi sijoittui BasBas ja kolmas oli Savoy. Seuraavina olivat Alexanderplats, Grön, Bardot ja Vinkkeli. Turkulainen Kaskis nousi kahdeksanneksi. Kymmenen kärkeen mahtuivat vielä Finnjävel Salonki & Sali ja Olo.
Koronamatkailu kotimaassa näkyy listalla. Ravintoloista 31 on Helsingistä ja 19 muualta maasta. Vuosi sitten pääkaupungin ulkopuolisia ravintoloita oli vain 14. Viime vuoden tapaan kuusi ravintolaa on Turusta ja kolme Tampereelta.
Kaukaisin ravintola etelästä katsottuna on jälleen Aanaar Inarista (27.) Pohjois-Suomen ravintoloista listalla ovat mukana ovensa keväällä sulkenut Ostroferia Oulusta (38.), Sky Kitchen & View Rovaniemeltä (43.) ja Tapio Posiolta (45.). Itä-Suomi palasi mukaan listalle, kun Savonlinnassa sijaitseva Hotelli Punkaharju äänestettiin 44:nneksi.
Suomen 50 Parhaan Ravintolan listalla on ravintoloita Espoosta, Helsingistä, Inarista, Kirkkonummelta, Porvoosta, Posiolta, Oulusta, Rovaniemeltä, Savonlinnasta, Tampereelta, Turusta ja Vaasasta.
Helsingin uudet kokeelliset ravintolat nousivat tukevasti 50 parhaan listalle
Peräti kuusi Helsingin uutta ja innovatiivista ravintolaa nousi suoraan kärjen tuntumaan. Boulevard Bar & Seafood (16.), Bona Fide (17.), Mat Distrikt (18.), Luovuus kukkii kaaoksesta (22.), Brasa (24.) ja Ego (26) pudottivat listalta monta tuttua ja pitkään mukana ollutta ravintolaa.
Michelin-tähditetyt ravintolat eivät enää automaattisesti sieppaa listan Top 10 -sijoja. Tilalle
ovat nouseet ns. bistronomiaa edustavat ravintolat.
"Määrällisesti suurin ilmiö listalla ovat bistro-brasserie-tyyppiset oman rahan ravintolat, joissa on matala kynnys, sesongin mukaiset raaka-aineet, käsityönä valmistettu ranskalais-pohjoismainen ruoka aasialaisvivahtein sekä oivaltava juomalista”, Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki summaa.
Maailmalla trendi tunnetaan käsitteellä neo- eli uusbistro. Rislakin mukaan Suomessa on kuitenkin syntynyt oma trendi, joka on brutaalibistro.
"Tyyli syntyy rahanpuutteesta, jolloin sisustuksen estetiikka muuttuu konseptoiduksi niukkuudeksi ja rouheudeksi: kalusteet ja astiastot ovat kierrätettyjä, seinien rappaus lohkeilee tahallaan, vähäinen valaistus muuttuu tunnelmaksi jne. Mutta
palvelu on lämmintä ja välitöntä ja ruoka kiinnostavaa ja hyvää”, Rislakki kiteyttää.
Ammattilaisten ammattilainen on alan puurtaja ja visionääri Tommi Tuominen
Kolmannen kerran ääniä annettiin vuoden ravintolavaikuttajalle eli Ammattilaisten ammattilaiselle (kumppanina Helsingin Messukeskus). Hän on helsinkiläinen keittiöpäällikkö ja ravintoloitsija Tommi Tuominen, joka on Suomen ainoa kahdella eri ravintolalla, Demolla ja Finnjävelillä, Michelin-tähden kokannut taituri.
Äänestäjiltä kysyttiin ennakkoluulotonta ja idearikasta alan kehittäjää, joka luo hyvän pössiksen, joka välittyy myös asiakkaille, ja toimii alan esimerkkinä jakamalla oppeja ja asennetta. Tuominen nousi selvästi äänestäjien suosikiksi.
Lisäksi Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 -listalla nousivat esille eri sarjat.
Paras Ruoka: Palace, Helsinki (kumppanina Frex-perunat ja -kananmunat)
Paras Tulokas: Boulevard Bar & Seafood, Helsinki (Quandoo Finland)
Paras Innovatiivinen ravintola: Nolla, Helsinki (Wihurin Metro-tukku)
Paras Palvelu: BasBas, Helsinki
Paras Tunnelma: BasBas, Helsinki
Paras Klassikko: Savoy
Paras Viinilista: Muru, Helsinki
Paras Olutlista: Nolla, Helsinki
Ammattilaisten ammattilainen: Tommi Tuominen (Messukeskus)
Horeca-alojen ammattilaiset antoivat äänensä
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, jossa näkemyksensä antavat ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, juoma- ja ruoka-alojen ammattilaiset sekä mm. ravintola- ja ruokatoimittajat.
Listaus nostaa esiin ravintoloita ja niiden takana olevaa antaumuksellista työtä, tekeviä ihmisiä, ideoiden maailmaa, huippuosaamista, ruokakulttuuria, palvelua, bisnesosaamista, filosofiaa, kekseliäisyyttä sekä ravintoloiden design managementia.
Tuloksena on kuluttajaa tiukempi ravintolan konseptin, palvelun, ruoan ja juoman yhdistämisen, kokemuksen ja tunnelman arviointi.
Ravintolakohtaiset kommentit jokaisesta sijoille 1–50 sijoittuneesta ravitsemisliikkeestä on luettavissa VIiden Tähden verkkosivuilla www.viisitahtea.com.
Viisi Tähteä -verkkomedia julkistaa myös sijoille 51–100 sijoittuneet ravintolat. Ne ovat nähtävissä Viiden Tähden verkkosivuilla olevassa koosteartikkelissa.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022
1 Palace, Helsinki
2 BasBas, Helsinki
3 Savoy, Helsinki
4 Alexanderplats Brasserie & Pub, Helsinki
5 Grön, Helsinki
6 Bardot, Helsinki
7 Vinkkeli, Helsinki
8 Kaskis, Turku
9 Finnjävel Salonki & Sali, Helsinki
10 Olo, Helsinki
11 Kuurna, Helsinki
12 Inari, Helsinki
13 Muru, Helsinki
14 Demo, Helsinki
15 Nolla, Helsinki
16 Boulevard Bar & Seafood, Helsinki
17 Bona Fide, Helsinki
18 Mami, Turku
19 Mat Distrikt, Helsinki
20 Ora, Helsinki
21 C, Tampere
22 Luovuus kukkii kaaoksesta, Helsinki
23 Smör, Turku
24 Brasa, Helsinki
25 Nokka, Helsinki
26 Ego, Helsinki
27 Aanaar, Inari
28 Kakolanruusu, Turku
29 Kajo, Tampere
30 Wino, Helsinki
31 Wellamo, Helsinki
32 Ravinteli Huber, Tampere
33 Bistro O Mat Tapiola, Espoo
34 Fiasco?, Helsinki
35 Kosmos, Helsinki
36 Pastis, Helsinki
37 The Bull & The Firm, Helsinki
38 Ostroferia, Oulu
39 Hejm, Vaasa
40 Gastro Cafe Kallio, Helsinki
41 SicaPelle, Porvoo
42 Emo, Helsinki
43 Sky Kitchen & View, Rovaniemi
44 Hotelli Punkaharju, Savonlinna
45 Tapio, Posio
46 Tintå, Turku
47 Vår, Porvoo
48 Bistro O Mat Kirkkonummi
49 Latitude 25, Helsinki
50 NOOA, Turku
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2004-2022
2022 Palace, Helsinki
2021 Palace, Helsinki
2020 Palace, Helsinki
2019 Grön, Helsinki
2018 Grön, Helsinki
2012 Olo, Helsinki
2011 Farang, Helsinki
2010 Chez Dominique, Helsinki
2009 Chez Dominique, Helsinki
2008 Chez Dominique, Helsinki
2007 Chez Dominique, Helsinki
2006 Chez Dominique, Helsinki
2005 Chez Dominique, Helsinki
2004 Chez Dominique, Helsinki
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eeropekka Rislakki, päätoimittaja, Viisi Tähteä, +358 400 436 825, eeropekka@viisitahtea.com
Heikki Kähkönen, toimituspäällikkö, Viisi Tähteä, +358 50 353 8885, heikki@viisitahtea.com
Kuvat








Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Viisi Tähteä
Ukrainaa autetaan tölkki kerrallaan – Obolon-olutta on myyty Suomessa yli miljoona litraa23.5.2024 10:59:05 EEST | Tiedote
Suomalaiset oluenystävät ovat ottaneet ukrainalaisen Obolon-oluen omakseen. Obolonia myydään Suomessa jopa enemmän kuin monien perinteisten olutkulttuurimaiden oluita. Menestystarina saa koko ajan jatkoa. Panimon tuotevalikoima laajenee oluista kivennäisvesiin ja long drinkeihin, ja nyt on käynnistynyt myös maltaiden maahantuonti. Ukrainaa autetaan tölkki kerrallaan.
Ravintola Palace Suomen 50 Paras Ravintolaa -äänestyksen ykkönen jo viidennen kerran peräkkäin13.3.2024 14:33:12 EET | Tiedote
Helsinkiläinen Ravintola Palace vei nimiinsä Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestyksen ykkössijan. Ravintola-alan ammattilaiset äänestivät Palacen listan voittajaksi jo viidennen kerran peräkkäin. Ammattilaisten ammattilainen on BasBasin ravintoloitsija Nicolas Thieulon. Paras muutoksentekijä on Grönin keittiömestari Toni Kostian. Äänestys täyttää tänä vuonna 20 vuotta.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -julkistaminen suorana YouTubessa klo 13.00 - linkki lähetykseen13.3.2024 06:00:55 EET | Tiedote
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestyksen julkistamistilaisuus lähetetään Gastro Helsinki -messuilta suorana videolähetyksenä tänään keskiviikkona 13. maaliskuuta kello 13.00 alkaen.
KUTSU: Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 julkistetaan Gastro Helsinki -messuilla12.3.2024 09:47:20 EET | Kutsu
Tervetuloa Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestyksen julkistamistilaisuuteen Gastro Helsinki -messuille keskiviikkoa 13. maaliskuuta kello 13.00 alkaen.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 julkistetaan Gastro Helsinki -messuilla 13.3.1.3.2024 11:53:37 EET | Kutsu
Tervetuloa Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestyksen julkistamistilaisuuteen Gastro Helsinki -messuille keskiviikkoa 13. maaliskuuta kello 13.00 alkaen.