Royal Canin Finland

Näin tarjoat kissan- tai koiranpennullesi terveellisen alun elämään

Jaa
Ensimmäisten kuukausien aikana kissan- ja koiranpennut käyvät läpi suuria muutoksia: ne kasvavat nopeasti, niiden luut vahvistuvat ja aivot kehittyvät. Elämän ensimmäisten kuukausien aikana luodaan perusta myös ylipainon välttämiselle. Royal Caninin eläinlääkäri neuvoo uusia kissan- ja koiranomistajia pennun terveellisen elämän kannalta tärkeissä kehitysvaiheissa.

Monet ovat hankkineet lemmikin kuluneen kahden vuoden aikana. Monet ajoittavat myös lomansa ajankohdan uuden perheenjäsenen saapumiseen.

– Aika kissan- tai koiranpennun kanssa on upea vaihe. Saat nähdä uuden perheenjäsenen kasvavan, oppivan uusia asioita ja kehittyvän. Samalla se on myös yksi haavoittuvimmista jaksoista pennun elämässä: pennuilla on omat erityiset energian- ja ravitsemustarpeensa. Lisäksi niillä on hauras ruoansulatusjärjestelmä, kypsymätön immuunijärjestelmä sekä edelleen kehittyvät aivot, sanoo Royal Caninin eläinlääkäri Karin Eliasson.

Käytä kasvukäyriä apuna

Kissan- tai koiranpennun pitäisi syödä erityisesti kissan- tai koiranpennuille suunniteltua ruokaa, jotta se saisi ravinnostaan oikeassa suhteessa proteiinia, rasvaa, hiilihydraatteja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Pennut käyvät läpi eri kehitysvaiheita ja ravitsemustarpeet vaihtelevat näiden vaiheiden mukaan. Esimerkiksi koiranpennun tuleva koko täysikasvuisena vaikuttaa merkittävästi sen kasvunopeuteen.

– Pienet koirarodut kasvavat nopeasti ja ovat saattaneet jo kymmenen kuukauden iässä 20-kertaistaa syntymäpainonsa ja saavuttaa täysikasvuisen koiran painon. Suurikokoisilla roduilla kasvuvauhti on sen sijaan hitaampi. Saattaa kestää jopa kaksi vuotta, ennen kuin ne saavuttavat aikuisuuden. Tänä aikana nämä rodut saattavat kuitenkin 100-kertaistaa syntymäpainonsa. Isojen rotujen pennut kasvavat merkittävästi ja kyseessä on erittäin herkkä ajanjakso pennun elämässä, Karin Eliasson sanoo.

Kissan- tai koiranpennun kasvukäyrän seuraaminen tarjoaa hyvät edellytykset esimerkiksi ylipainon ehkäisylle ja ravinnon muokkaamiselle elämänvaiheeseen sopivaksi alusta alkaen.

– Lähes puolet Suomen kissoista ja koirista kärsii ylipainosta ja tämä kehitys voi alkaa jo ensimmäisen vuoden aikana. Kissan- tai koiranpennun ylipainon ehkäisemiseksi voi yhdessä eläinlääkärin kanssa ottaa avuksi kasvukäyrät, jotka on sovitettu sukupuolen sekä koirille jopa rodun koon mukaan, Karin Eliasson kertoo.

Kissan tai koiran elintavat vaikuttavat sen ravitsemustarpeeseen. Kissojen ravitsemustarpeet vaihtelevat esimerkiksi sen mukaan, onko kyseessä ulkokissa vai enimmäkseen sisätiloissa oleskeleva kissa. Ylipaino voi usein myös liittyä siihen, että kissat steriloidaan tai kastroidaan, mutta niiden ruokavaliota ei muokata sen mukaan.

– Sterilointi ja kastrointi usein hidastavat kissojen aineenvaihduntaa niiden ruokahalun pysyessä ennallaan tai kasvaessa, mikä johtaa usein ylipainoon. Ylipaino puolestaan ​​lisää riskiä sairastua erilaisiin sairauksiin, kuten diabetekseen, nivelongelmiin tai alempien virtsateiden ongelmiin. Siksi steriloitu tai kastroitu kissa tarvitsee mukautetun ruokavalion, jonka energiapitoisuus on pienempi, Karin Eliasson sanoo.

Kehitysvaiheet, jotka kissan- ja koiranomistajien tulisi tuntea:

KISSANPENNUN KEHITYSVAIHEET

1. Vastasyntynyt – syntymästä kolmeviikkoiseksi

Tämän intensiivisen, mutta lyhyen vaiheen aikana kissanpentu nukkuu paljon. Tämä on sopeutumisen aikaa, kun kissanpentu alkaa tutustua maailmaan. Samalla kun ternimaidon kautta saatujen vasta-aineiden määrä vähitellen vähenee, kissan omat vasta-ainetasot pysyvät alhaisina.

2. Sosiaalistumiskausi – kolmeviikkoisesta 4 kuukauden ikäiseksi

Kun kissanpentu itsenäistyy, se alkaa myös tutkia ympäristöään enemmän. On tärkeää muistaa, että vaikka kissanpentu ei enää mahdukaan kämmenellesi, sen ruoansulatusjärjestelmä on silti hauras. Tämä tarkoittaa, että se tarvitsee kehitysvaiheeseensa sopivaa, helposti sulavaa ruokaa, joka tukee kasvua ja kehitystä luomatta epätasapainoa ruoansulatuskanavassa.

3. Murrosikä – 4 kuukauden ikäisestä yksivuotiaaksi

4–12 kuukauden iässä kissanpentu on viimeisessä kasvuvaiheessaan. Jos kissanpentu on steriloitu tai kastroitu, se tarvitsee usein ruokaa, jonka energiapitoisuus on pienempi. Rodusta riippuen kissanpentu saavuttaa aikuisuuden 12–15 kuukauden iässä. Eläinlääkäri voi neuvoa tarkemmin, milloin kissanpentusi on tässä vaiheessa ja mitkä ovat sille sopivimmat ruokintavaihtoehdot.

KOIRANPENNUN KEHITYSVAIHEET

1. Vastasyntynyt – syntymästä kolmeviikkoiseksi

Jo parin viikon ikäisenä pentu on alkanut kävellä ja ottaa ensimmäiset askeleensa tutkiakseen ympäröivää maailmaa. Kuitenkin, kun pentu alkaa olla vuorovaikutuksessa ulkomaailman kanssa, emolta saatujen vasta-aineiden tarjoama suoja heikkenee vähitellen.

2. Sosiaalistumiskausi – neliviikkoisesta 4,5 kuukauden ikäiseksi

Koiranpentu rokotetaan noin kahden kuukauden ikäisenä muun muassa siksi, että sen emolta saamien vasta-aineiden määrä vähenee asteittain samalla, kun sen oma immuunijärjestelmä on vasta kehittymässä. Tänä aikana voi olla hyödyllistä tarjota penturuokaa, joka voi myös auttaa tukemaan pennun immuunijärjestelmää. Kun haet pentua kasvattajalta, sen tulee olla vähintään seitsemän viikon ikäinen. Ota rohkeasti selvää mitä, kuinka paljon ja kuinka usein pentu on syönyt. Muutto on jo sinänsä stressitekijä, ja jotta pennun vatsa ei altistuisi suuremmalle stressille, kannattaa pennun ruokkimista jatkaa kasvattajalta saatujen ohjeiden mukaisesti kotiutuessa. Omaan pennun kasvua edistävään penturuokavalioon voi siirtyä vähitellen.

3. Nuoruusikä – 4,5 kuukauden ikäisestä 6 kuukauden ikäiseksi

Myös tässä vaiheessa on tärkeää, että kasvava pentu saa energiapitoista ravintoa. Nuoruusikä on tärkeää aikaa luuston muodostumisen kannalta: vuoden sisällä se voi olla jopa neljä kertaa vahvempaa kuin betoni. Pentu jatkaa kasvuaan ja tarvitsee penturuokaa. Siinä tulee olla sopiva kalsium- ja fosforipitoisuus, joka auttaa vahvistamaan pennun luita ja hampaita.

4. Murrosikä – 6 kuukauden ikäisestä aikuisuuteen

Neljännessä ja viimeisessä vaiheessa pentu on jo lähellä aikuisuutta. Mutta vaikka se on nyt iso pentu, se ei ole tarpeeksi vanha syömään samaa ruokaa kuin aikuinen koira. Siksi sen ruoan tulisi olla yhä ikävaiheeseen sopivaa penturuokaa. Se, milloin koira katsotaan aikuiseksi, vaihtelee rodun tai koon mukaan ja voi kestää jopa kaksi vuotta suurilla koiraroduilla.

Lataa kasvukäyrä kissan- tai koiranpennullesi osoitteesta waltham.com.

 

Kuvien lähteet:
Kissanpentu: iStockphoto_Niels Jacobi

Koiranpentu: iStockphoto_bschuitdesign

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:
Susanna Berling, Digital Marketing Manager Royal Canin: susanna.berling@royalcanin.com, 0707–272 278

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Royal Canin Finland



https://www.royalcanin.com/fi

Royal Canin

Royal Canin on yksi maailman johtavista korkealuokkaisten kissan- ja koiranruoan valmistajista. Yritys perustettiin 1968 Etelä-Ranskassa. Vuodesta 2002 Royal Canin on ollut osa MARS Inc. -yhtiötä ja sen tuotteita myydään yli 100 markkinalla. Royal Caninilla on pitkä kokemus ravinteikkaiden, tutkimuksiin perustuvien lemmikkien hyvinvointia tukevien ruokavalioiden kehittämisessä ja se tekee tiivistä yhteistyötä eläinlääkäreiden, kasvattajien ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Globaalisti yritys työllistää noin 7 800 työntekijää, joista 500 on eläinlääkäreitä ja ravitsemusasiantuntijoita.
www.royalcanin.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Royal Canin Finland

Näin huolehdit kissasi tai koirasi ihosta26.5.2023 12:43:23 EEST | Tiedote

Koirien iho-ongelmista 38 prosenttia ilmenee ensimmäisen elinvuoden aikana. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota kissasi tai koirasi käyttäytymiseen ja siihen, jos käyttäytyminen poikkeaa normaalista jo lemmikin ollessa pentu. Royal Caninin eläinlääkäri antaa parhaat vinkkinsä koirien ja kissojen iho-ongelmien hoitamiseen. Ravitsevalla ruoalla voi olla positiivinen vaikutus koirien ja kissojen ihoon ja turkkiin, mutta ruokavalio voi myös aiheuttaa allergisia reaktioita. Ruoka-aineallergiat ja -intoleranssit (Cutaneous adverse food reaction – cAFR) ovat syy lähes viidenneksessä koirien kutinaan liittyvistä ongelmista. Ihon ja turkin hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että koira tai kissa saa riittävästi kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita, erityisesti mitä tulee välttämättömiin rasvahappoihin ja proteiineihin. - Koirat ja kissat, joilla on taipumusta ihoherkkyyksiin, voivat hyötyä ruokavaliosta, joka on erityisesti kehitetty tukemaan sen ihon ja turkin hyvinvointia. On olemassa myös ns.

Eläinlääkärin vinkit lemmikkisi painonhallintaan30.1.2023 11:05:39 EET | Tiedote

Omistajan voi olla vaikea arvioida, onko koira tai kissa ylipainoinen. Royal Caninin eläinlääkäri antaa vinkit lemmikin painon arvioimiseen ja terveyden edistämiseen. Vuoden alussa monet ihmiset hankkivat kuntosalikortin ja tarkistavat omia ruokailutottumuksiaan. Kiristävät vaatteet saattavat olla merkki siitä, että joululoma on jättänyt jälkensä. Omistajan voi olla vaikea arvioida, onko koira tai kissa ylipainoinen. Kuinka sitten selvittää, onko koira tai kissa ylipainoinen. Yleisin syy koiran tai kissan ylipainoon on, että se saa pitkällä aikavälillä liikaa energiaa suhteessa kulutukseensa. Tämä voi olla lemmikille terveysriski, sillä ylipainolla on usein negatiivinen vaikutus eläimen terveyteen ja elämänlaatuun. – Monet omistajat ajattelevat, että heidän kissansa tai koiransa näyttää suloiselta hieman pyöreämpänä samoin kuin meihin vetoavat söpöt ja pulleat vauvan kasvot. Esimerkiksi kissalla kuitenkin yksikin ylimääräinen kilo voi vastata 16 ylimääräistä kiloa ihmisellä, kertoo Roy

Vinkkejä sinulle joka hankit kissanpennun14.11.2022 12:45:49 EET | Tiedote

Royal Caninin eläinlääkäri vastaa yleisimpiin kissan sterilointia ja kastrointia koskeviin kysymyksiin ja kertoo, mitä lemmikinomistajien tulisi pitää mielessä kun kissan aineenvaihdunta muuttuu leikkauksen johdosta. - Kissan steriloinnilla ja kastroinnilla on useita etuja, ja se voi pidentää kissan elinikää, estää ei-toivottuja pentueita ja epäsuorasti myös estää kissojen kodittomuutta. Steriloinnilla ja kastroinnilla on kuitenkin usein myös pitkäaikainen vaikutus kissan aineenvaihduntaan ja ravitsemustarpeisiin, kertoo Royal Caninin eläinlääkäri Karin Eliasson. Kissan aineenvaihdunta voi periaatteessa muuttua yhdessä yössä kissan steriloinnin/kastroinnin jälkeen. Ruokahalu saatta myös kasvaa 20–25 prosenttia, kun taas energiankulutus voi laskea jopa 30 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että kissa syö helposti liikaa ja ylimääräinen energia varastoituu rasvana. Siksi leikatuilla kissoilla on suuri ylipainon riski. Ylipaino puolestaan voi johtaa vakaviin terveysongelmiin. - Jotta kissa säil

Omistajat ymmärtävät kissojaan usein väärin: Viisi vinkkiä kissan kehonkielen tulkintaan8.4.2022 11:19:30 EEST | Tiedote

Kissa on yksi yleisimmistä lemmikeistä, mutta silti ihmiset ymmärtävät niiden käytöstä usein väärin. Royal Canin antaa vinkkejä, kuinka voit ymmärtää kissoja paremmin tulkitsemalla niiden kehonkieltä. Kissoista liikkuu virheellisiä myyttejä ja vanhoja käsityksiä. - Kissat eivät ole yhtä huomionhakuisia kuin koirat ja käyttäytyvät usein itsenäisemmin. Tämän vuoksi ihmiset eivät aina ymmärrä kissojen tarpeita oikein, sanoo Anna-My Olausson, Royal Caninin kissa-asiantuntija. Ymmärrä kissan tarpeet Kissan tarpeet saatetaan ohittaa, koska sen käyttäytymisen tulkitseminen on vaikeaa. Tämän vuoksi kissa voi olla liikaa itsekseen, saada liian vähän virikkeitä, päästä liian myöhään eläinlääkäriin tai saada ikään, rotuun tai ravitsemustarpeisiin sopimatonta ruokaa. - Jos ymmärrät kissasi kehonkieltä, voit lisätä sen hyvinvointia ja samalla parantaa suhdettasi lemmikkiisi, sanoo Olausson. Kissa-asiantuntijan vinkit kissan kehonkielen lukemiseen: Tyytyväinen ja onnellinen Kun kissa voi hyvin, sen

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye