Rakennusalan työpaikkatapaturmien taajuus kääntyi nousuun vuonna 2021

Viime vuonna rakennusalan yritysten palkansaajille sattui 13 445 työpaikkatapaturmaa. Määrässä ei tapahtunut juurikaan muutosta vuodesta 2020.
Rakennusalan työpaikkatapaturmista noin 55 % sattui erikoistuneessa rakennustoiminnassa, noin 38 % talonrakentamisessa ja noin 7 % maa- ja vesirakentamisessa vuonna 2021. Erikoistuneella rakennustoiminnalla tarkoitetaan varsinaista rakennustyötä edeltäviä valmistelutöitä ja töiden viimeistelyyn kuuluvia töitä kuten LVI- ja sähköasennuksia.
Rakennusalan työpaikkatapaturmien taajuus kääntyi nousuun
Vuonna 2021 rakennusalalla tehtyjen työtuntien lukumäärä laski ja työpaikkatapaturmien taajuus kääntyi nousuun. Taajuus oli viime vuonna 58,9 työpaikkatapaturmaa/miljoona tehtyä työtuntia. Edellisenä vuonna taajuus oli 55,1.
Rakennusalan työpaikkatapaturmien taajuus oli pitkään, vuodesta 2006 lähtien, laskeva, mutta viime vuonna taajuus nousi takaisin vuoden 2018 tasolle. Samalla on myös syytä huomata pidemmän aikavälin trendi: taajuuslukema oli vielä vuosituhannen alkupuolella 90:n tuntumassa.
”Rakennusalan yrityskohtaiset vahinkotaajuudet vaihtelevat merkittävän paljon. Tietojemme mukaan suuret rakennusalan toimijat raportoivat koko alan keskiarvoa huomattavasti alempia taajuuslukuja, kun taas monilla pienillä toimijoilla taajuudet ovat huomattavan korkeita. Yleinen olettamus on, että aliurakointiketjuissa turvallisuusvastuut hämärtyvät. Mutta on paljon hyviä esimerkkejä myös siitä, että pääurakoitsijan kovat vaatimukset ja hyvät turvallisuusjohtamisen käytännöt ohjaavat ja jopa pakottavat myös pienempiä ketjussa toimivia yrityksiä noudattamaan samoja käytäntöjä,” toteaa johtaja Mika Tynkkynen Tapaturmavakuutuskeskuksesta.
Tapaturmavakuutuskeskus tulee toteuttamaan vielä kuluvan vuoden aikana yrityskoon mukaisen työpaikkatapaturmien taajuuslaskennan, jolla saadaan muun muassa turvallisuusjohtamisen käyttöön koko toimialan taajuutta tarkempaa tietoa.
”Kun toimialan eri kokoisten toimijoiden taajuusluvuissa on isoja eroja, on hyvä analysoida miten yrityksen koko vaikuttaa työpaikkatapaturman taajuuden tasoon”, jatkaa Tynkkynen.
Rakennustyömailla turmia sattuu myös muiden toimialojen työntekijöille
Rakennustyömailla työpaikkatapaturmia sattui eniten rakennustyöntekijöille (41 %), viimeistelytyöntekijöille (14 %), avustaville työntekijöille (7 %) sekä sähkölaitteiden asentajille ja korjaajille (6 %).
Usein rakennustyömailla sattuvissa työtapaturmissa loukkaantuu muiden kuin rakennusalan työtekijöitä, esimerkiksi asentajia, vuokratyöntekijöitä tai tavaroiden toimittajia.
”Viime vuonna rakennustyömailla sattui vähän alle 1 500 työpaikkatapaturmaa työllistämistoiminnan toimialan palkansaajille. Tähän sisältyy myös vuokratyöyritysten työntekijöiden tapaturmat. Määrä kasvoi lähes 20 prosenttia vuodesta 2020,” toteaa Tynkkynen.
Tapaturmavakuutuskeskus julkaisee kesäkuun lopussa erillisen analyysin vuokratyövoiman työtapaturmista.
Kolme työntekijän kuolemaan johtanutta työtapaturmaa
Vuonna 2021 sattui kolme rakennusalan työntekijän kuolemaan johtanutta työpaikkatapaturmaa. Rakennustyömailla työtehtävissä liikkuneiden muiden toimialojen työntekijöille sattui tämän lisäksi kolme kuolemaan johtanutta työpaikkatapaturmaa viime vuonna.
Tulossa olevat tilastojulkaisut
TVK julkaisee vielä erilliset analyysit vuokratyön, sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä kunta-alan vuoden 2021 työtapaturmatilastoista. Vuokratyön työtapaturmia koskeva analyysi julkaistaan kesäkuun 2022 lopussa.
Ennakkoarvio kuluvan vuoden työtapaturmien määrästä julkaistaan lokakuussa 2022.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sanna SinkkiläViestintäpäällikkö
Puh:0404504261sanna.sinkkila@tvk.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tapaturmavakuutuskeskus (TVK) koordinoi ja kehittää työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen toimeenpanoa. TVK:n asemasta ja tehtävistä säädetään työtapaturma- ja ammattitautilaissa.
TVK käsittelee vakuuttamattomassa työssä sattuneiden vahinkotapahtumien korvausasiat. TVK:n ylläpitää ja julkaisee tilastoja työtapaturmista ja ammattitaudeista sekä valvoo työnantajien vakuuttamisvelvollisuuden toteutumista.
TVK huolehtii myös ammattiurheilijoiden vakuuttamisen seurannasta ja yleisestä valvonnasta sekä pitää rekisteriä urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain mukaan vakuutetuista urheilijoista ja vakuutuksenottajista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)
Työnantajien vakuutuslaiminlyönnit yhä yleisiä – 159 pakkovakuutusta vuonna 202420.3.2025 12:18:11 EET | Tiedote
Vuonna 2024 Tapaturmavakuutuskeskuksen (TVK) valvonnassa havaittiin 2 650 työnantajaa, jotka eivät olleet ottaneet pakollista työtapaturma- ja ammattitautivakuutusta. Näistä 159 ei hoitanut asiaa edes huomautuksen jälkeen, minkä vuoksi TVK määräsi vakuutuksen pakkokeinoin.
Työtapaturmat kasvussa: Työmatkatapaturmien määrä nousi 10 %5.3.2025 07:44:00 EET | Tiedote
Vuonna 2024 sattui 115 000 työtapaturmaa, joista 91 000 oli työpaikkatapaturmia ja 24 000 työmatkatapaturmia. Työpaikkatapaturmien määrä nousi 4 % ja työmatkatapaturmien jopa 10 % vuodesta 2023.
Työmatkatapaturmien määrä reippaassa kasvussa1.10.2024 08:40:37 EEST | Tiedote
Tapaturmavakuutuskeskuksen kuluvaa vuotta 2024 koskevan ennusteen mukaan työmatkatapaturmien määrä kasvaa jopa 8 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Työpaikkatapaturmien määrä sen sijaan pysyy ennusteen mukaan suunnilleen vuoden 2023 tasolla.
Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus jäi työnantajilta ottamatta tiedonpuutteesta18.3.2024 09:17:36 EET | Tiedote
Viime vuonna Tapaturmavakuutuskeskuksen valvonta totesi reilun 3 000 työnantajan jättäneen ottamatta työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen kaikista valvotuista työnantajista. Yleisin syy velvollisuuden laiminlyöntiin oli se, ettei työnantaja ollut tiennyt vakuuttamisvelvollisuudestaan.
Työtapaturmien määrä pysyi lähes ennallaan vuonna 20235.3.2024 09:16:51 EET | Tiedote
Työtapaturmien lukumäärä ja työpaikkatapaturmien taajuus nousivat hieman vuonna 2023 edellisen vuoden luvuista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme