Eurooppalaiset taloustutkijat koolla Helsingissä 3.6.

Eurooppalaisten talousennustajien vuosittainen EUROFRAME-konferenssi järjestetään tänä vuonna Helsingissä. Pikku-Finlandiassa 3.kesäkuuta pidettävässä konferenssissa käsitellään koronapandemian ajan makrotalouspolitiikan haasteita ja aiheina ovat mm. finanssipolitiikka, työmarkkinat ja verotus. Macroeconomic policy challenges in pandemic times -konferenssin järjestämisestä vastaa tänä vuonna Etla.
Yksipäiväisen tilaisuuden ohjelma koostuu keynote-puheenvuorosta sekä rinnakkaisistunnoista, joissa tutkijoiden käsittelyssä on lukuisia ajankohtaisia talouspolitiikan kysymyksiä. Keynote-puheenvuoron pitää vieraileva professori Seppo Honkapohja Aalto-yliopistosta. Tilaisuuden avaavat Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju sekä EUROFRAME-verkoston puheenjohtaja, tohtori Klaus-Jürgen Gern saksalaisesta ifW-Kielin taloustutkimuslaitoksesta. Seminaarin kieli on englanti.
– Olemme saaneet erittäin kiinnostavia tieteellisiä artikkeleita konferenssiin arvioitaviksi, joten odotan vahvaa keskustelua pandemian jälkeisen talouspolitiikan suuntaviivoista Euroopassa. Eri sessioissa aiheet liikkuvat rahaliiton ja korkopolitiikan paineista talouskasvun, valtionvelan ja verotuksen kehitykseen, eikä pandemian aikaisia arvoketjuhäiriöitäkään ole unohdettu. Globaaleista arvoketjuhäiriöistä Etla esittelee konferenssissa myös omaa viimeaikaista tutkimustaan, kertoo Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus.
Tilaisuus päättyy roundtable-keskusteluun, jonka puheenjohtajana toimii Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi. Keskustelijoina ovat professorit Lorenzo Forni (Prometeia Associazione), Stefan Kooths (IfW Kiel) ja Niku Määttänen (Helsingin yliopisto).
EUROFRAME on kymmenen johtavan eurooppalaisen ennuste- ja tutkimuslaitoksen ryhmä, joilla on kaikilla merkittävä kokemus suhdanneanalyysistä, makrotalouden ennustamisesta ja talouspolitiikan analysoinnista. Tutkimuslaitoksilla on käytössään erilaisia lähestymistapoja talouden ennustamiseen ja analysointiin, ja verkosto tuottaa yhteisiä makrotaloudellisia analyyseja yhdistämällä näitä eri malleja ja menetelmiä. Etlassa EUROFRAME-yhteistyöstä vastaa ennustepäällikkö Markku Lehmus.
Verkostossa ovat mukana DIW Berlin ja IfW-Kiel Saksasta, National Institute of Economic and Social Research (NIESR) Britanniasta, The Economic and Social Research Insititute (ESRI) Irlannista, Bureau of Economic Policy Analysis (CPB) Hollannista, Austrian Institute of Economic Research (WIFO) Itävallasta, Observatoire Francais des Conjonctures Economiques (OFCE) Ranskasta, PROMETEIA Italiasta sekä Center for Social and Economic Research (CASE) Puolasta.
Konferenssin alustava ohjelma:
8:15‒8.45 Rekisteröinti
8.45‒9.00 Tilaisuuden avaus / tj. Aki Kangasharju (Etla) ja puh.joht. Klaus-Jürgen Gern (EUROFRAME, IfW-Kiel)
9:00‒9:40 Keynote-luento: Pohjoismaiden taloudet ja talouspolitiikka Covid-19 kriisissä / vieraileva professori Seppo Honkapohja (Aalto-yliopisto)
9:40‒11:10 Rinnakkaisistunnot:
Finanssipolitiikka ja instituutiot / Koronakriisi ja työmarkkinat / Korot ja koronakriisi
11.10‒11.30 Kahvitauko
11.30‒13.00 Rinnakkaisistunnot:
Tarjontashokki / Rahoitusmarkkinoiden tila
13.00‒14.10 Lounas
14.10‒15.50 Rinnakkaisistunnot:
Finanssipolitiikan kestävyys ja rahaliitto / Korkojen tuottokäyrä
15.50‒16.20 Kahvitauko
16:20‒18.00 Roundtable-keskustelu: professori Lorenzo Forni (Prometeia Associazione), professori Stefan Kooths (IfW Kiel), professori Niku Määttänen (Helsingin yliopisto). Puheenjohtajana tutkimusjohtaja Tero Kuusi (ETLA).
Tilaisuutta ei striimata eikä sitä voi seurata verkossa. Tarkempi ohjelma ja osanottajat liitteenä.
Haastattelupyynnöt ja median ilmoittautumiset: Viestintäjohtaja Tytti Sulander, Etla, p. 040-505 1241, tytti.sulander@etla.fi
Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.etla.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Markku LehmusEnnustepäällikkö, ETLA
Puh:044-5498455markku.lehmus@etla.fiTytti SulanderViestintäjohtaja, ETLA
Puh:040-505 1241tytti.sulander@etla.fiKuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Etla: Pohjoismainen vientivetoinen työmarkkinamalli vaatii Suomessa yhteistä tilannekuvaa ja ”valtion tuuppausta”28.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jos Suomeen halutaan synnyttää pohjoismainen vientivetoinen palkkamalli, joka kattaa koko työmarkkinakentän, tarvitaan siihen samoja elementtejä kuin muissakin Pohjoismaissa, todetaan tänään julkaistussa Etla-raportissa. Vientivetoinen malli edellyttää jaettua näkemystä nykymallin ongelmista, yhteisen tilannekuvan muodostamista eli yhteisesti hyväksyttyjä tilastoja sekä ”valtion tuuppausta”. Lisäksi Suomen sovittelujärjestelmää on vahvistettava, jotta osapuolet pystytään tarvittaessa myös pakottamaan järjestelmään. Näihin olisi löydettävä ”Suomen malli”, ratkaisuja ei voi suoraan kopioida muista maista, tutkimus muistuttaa.
Muistutuskutsu medialle: Tervetuloa tänään Teams-webinaariin ”Voidaanko Suomeen luoda vientivetoinen palkkamalli, jossa julkinen sektori on mukana?”28.4.2025 08:00:00 EEST | Kutsu
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on selvittänyt Ruotsin, Tanskan ja Norjan työmarkkinamalleja erityisesti julkisen sektorin palkanasetannan näkökulmasta. Miksi näissä maissa on onnistuttu luomaan vientivetoinen työmarkkinamalli, joka kattaa koko työmarkkinan ja mitkä instituutiot ylläpitävät koordinaatiota? Mitä Suomi voi oppia muiden Pohjoismaiden malleista? Tervetuloa kuulemaan vastauksia näihin kysymyksiin tänään maanantaina 28. huhtikuuta järjestettävään Teams-webinaariin.
Kutsu medialle: Voidaanko Suomeen luoda vientivetoinen palkkamalli, jossa julkinen sektori on mukana?24.4.2025 09:51:48 EEST | Kutsu
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on selvittänyt Ruotsin, Tanskan ja Norjan työmarkkinamalleja erityisesti julkisen sektorin palkanasetannan näkökulmasta. Miksi näissä maissa on onnistuttu luomaan vientivetoinen työmarkkinamalli, joka kattaa koko työmarkkinan ja mitkä instituutiot ylläpitävät koordinaatiota? Mitä Suomi voi oppia muiden Pohjoismaiden malleista? Tervetuloa kuulemaan vastauksia näihin kysymyksiin maanantaina 28. huhtikuuta järjestettävään Teams-webinaariin.
Suuri osa entisistä nokialaisista ryhtyi yrittäjäksi – ”Nokia-kokemuksella on ollut positiivinen vaikutus perustettujen yritysten liikevaihdon kasvuun”22.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Huomattavan suuri osa, yli 8 prosenttia, entisistä Nokian työntekijöistä ryhtyi myöhemmin yrittäjäksi tai bisnesenkeliksi. Tänään julkaistun Etla-tutkimuksen mukaan erityisen innokkaasti Nokiasta lähteneet perustivat startup-yrityksiä. Tutkimuksessa havaittiin myös, että Nokia-kokemuksella on ollut positiivinen vaikutus yritysten liikevaihdon kasvuun.
Muistutuskutsu medialle: Tervetuloa seuraamaan tänään tilaisuuden ”Nokiasta 2008–2014 lähteneiden tie yrittäjiksi” livestriimiä22.4.2025 08:00:00 EEST | Kutsu
Etla on selvittänyt ex-nokialaisten perustamien yritysten tilannetta ja menestystä. Tuoreita tutkimustuloksia esitellään tänään tiistaina 22. huhtikuuta järjestettävässä julkistustilaisuudessa. Tervetuloa seuraamaan tilaisuuden livestriimiä kello 9.30.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme