4H:n Ruokakoulu täyttää 10 vuotta, leirien määrä ennätyksellinen
Ruokakoulu – Matskolan on lasten päiväleiri, jota järjestävät suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset ympäri Suomea. Ruokakouluissa toteutetaan kokkauksen lisäksi maatilavierailuja ja tutustutaan tänä vuonna erityisesti lähiruokaan.
Ruokakouluja järjestetään koulujen loma-ajalla, kesäkuusta elokuuhun eri puolella Suomea. Ruokakoulut on suunnattu 8–12-vuotiaille lapsille. Ruokakoulussa lapset oppivat valmistamaan terveellistä, lähellä tuotettua ruokaa ja ymmärtävät, mistä ruoka tulee. Ohjelmaan kuuluu maatilavierailu, leikkiä ja liikuntaa sekä yhteinen perhepäivällinen. Kunnissa toteutetun harrastekyselyn mukaan ruoanvalmistus on yksi lasten suosituimmista toiveharrastuksista.
Tekemällä oppimiseen pohjautuvaa ruokakasvatusta
10-vuotisjuhlavuoden aikana järjestetään ennätysmäärä eli 75 Ruokakoulua.
”Vuonna 2022 suomenkielisiä Ruokakouluja järjestetään 55 ja ruotsinkielisiä 20. Se, että ruoanlaitto on yksi lasten kestosuosikki harrastusten joukossa, heijastuu myös meillä 4H:ssa Ruokakoulujen määrään. Leireillä sadat lapset oppivat paljon ruoasta itse tekemällä ja kokemalla. Suosituilla maatilavierailuilla lapset näkevät, mistä ruoka tulee ja erityistä innostusta on herättänyt lasten vanhemmille kokkailtava perhepäivällinen. Tekemisen ilon ohella lapset oppivat hyödyllisiä arjen taitoja”, kertoo Suomen 4H-liiton kasvatuspäällikkö Marika Taskinen.
Sen lisäksi, että Ruokakoulu on konkreettista ruokakasvatusta lapsille, se on nuorisotyötä myös työllistämisen kautta: leiri mahdollistaa monien nuorten ensimmäiset työkokemukset apuohjaajana toimisen kautta.
Lapset näkevät ruoan reitin pelloilta ja navetoista lautaselle
Ruokakoulujen teema on lähiruoka. Päiväleirin toteutus vaihtelee sen mukaan, mitä lähiruokaa kunkin Ruokakoulun alueella tuotetaan.
Lähiruoan hyödyntäminen tarkoittaa sitä, että paikalliset yrittäjät saavat toimeentuloa. Lisäksi lähiruoka edistää paikallista ruokakulttuuria. Kun lapset vierailevat Ruokakouluissa maatiloilla, he näkevät konkreettisesti ruoan reitin pellolta ja navetoista ruokalautasille, oppivat maataloudesta ja tutustuvat suomalaisen ruoan tuottajiin eli maanviljelijöihin.
Ruokakoulut järjestetään yhteistyössä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n ja SLC:n (Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund) kanssa.
“Ruoka, lähiruoka ja ruuan riittävyys puhuttavat nyt kaikkia. Oman maan ruoka, ruuan tuottaminen, huoltovarmuus ja oma ruokaketju kiinnostavat aina, ja ovat epävakaina aikoina erityisen tärkeitä. Suomalaisilla maatiloilla tuotetaan monenlaista maistuvaa ruokaa ammattitaitoisesti ja vastuullisesti. Kesäleiriaikaan moni oman maan herkku on parhaimmillaan! Elinvoimainen maatalous on tärkeää myös alueellisen elinvoimaisuuden ja vireyden kannalta. Esittelemme mielellämme nykyaikaista maataloutta lapsille ja nuorille, ja tähän Ruokakoulut ovat toimiva yhteistyömalli”, kertoo MTK:n ruoka-asiantuntija Heidi Siivonen.
Medialla on mahdollisuus vierailla Ruokakouluissa kesän ja syksyn aikana ja tutustua lasten päiväleiritoimintaan. Mikäli olet kiinnostunut vierailemaan jossakin Ruokakoulussa, olethan yhteydessä Suomen 4H-liiton asiantuntijoihin, joiden yhteystiedot ovat tiedotteen ohessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoa Ruokakoulusta ja median yhteydenotot:
Lisätietoa Ruokakoulu-toiminnasta: www.ruokakoulu.fi.
Suomen 4H-liitto
Kasvatuspäällikkö Marika Taskinen, marika.taskinen@4h.fi, p +358 44 783 0302
Viestintäpäällikkö Mari Pöyhtäri, mari.poyhtari@4h.fi, p. +358 44 783 0307
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö.
Annamme lapsille ja nuorille mahdollisuuden löytää omat vahvuutensa tekemällä oppien. Luomme harrastuksen kautta turvallisen ja vastuullisen polun aktiiviseen ja kestävään elämäntapaan, työelämään ja yrittäjyyteen. Toimimme sen puolesta, ettei yksikään lapsi tai nuori jäisi syrjään yhteiskunnasta.
4H-järjestö muodostuu Suomen 4H-liitosta ja eri puolella Suomea sijaitsevista yli 180 paikallisesta 4H-yhdistyksestä. Toiminnassamme on mukana 46 000 jäsentä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto
Tutkimustulos: Tekemällä oppii parhaiten – vapaa-ajan yrittäjyys vahvistaa merkittävästi nuorten yrittäjyysvalmiuksia28.6.2024 07:30:00 EEST | Tiedote
LUT-yliopisto tutki 4H-yrittäjyyttä laajan aineiston pohjalta. Ainutlaatuinen tutkimus vahvistaa käsitystä harrastusten merkityksestä nuorten yrittäjyyspotentiaalin kehittymisessä. Tutkimuksen mukaan 4H-järjestön nuoria vapaa-ajan yrittäjyyteen ohjaava prosessi tukee heitä oikea-aikaisesti ja oikealla tavalla. 4H-yrittäjät myös kasvattavat kuntien elinvoimaa tuottamalla paikallisia palveluita.
Ruokakoulu-päiväleirit tarjoavat lapsille elämyksiä ruoanvalmistuksen ja liikunnan parissa29.5.2024 09:02:37 EEST | Tiedote
Kesäkuussa käynnistyvät 4H:n Ruokakoulu-päiväleirit. Ruokakoulussa lapset pääsevät kokkailun lisäksi tutustumaan ruuan alkuperään maatilavierailulla sekä valmistamaan päivällisen läheisilleen. Leirejä järjestetään ympäri Suomen yhteensä yli 60. Niiden järjestämisestä vastaavat paikalliset suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset. Toimittajat ovat tervetulleita vierailemaan Ruokakouluissa.
Kiertotaloutta ja nuorten työllistymistä edistävä Reilu Teko -keräys alkaa7.5.2024 08:02:00 EEST | Tiedote
4H-järjestön Reilu Teko -säkkikeräyksessä viljelijät toimittavat tyhjät lannoite-, siemen- ja rehusäkit kierrätykseen 4H-yhdistysten keräyspisteisiin ympäri Suomen. Keräyspisteen hoitajina toimivat 4H-nuoret. Toiminnan pääyhteistyökumppani Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön.
4H:n Taimiteko: Konkreettisia tekoja nuorten työllistymisen ja ilmaston hyväksi jo kuuden vuoden ajan3.5.2024 10:05:51 EEST | Tiedote
Tänä vuonna käynnistyy nuorisojärjestö 4H:n Taimiteko-toiminnan kuudes vuosi. Taimiteossa on kesän loppuun mennessä istutettu noin 900 000 taimea ja istutustöissä työllistynyt noin 750 nuorta. Kasvavat metsät toimivat hiilinieluina sekä lasten ja nuorten oppimisympäristöinä. Taimia ovat lahjoittaneet yli sata Taimiteko-kumppania.
Vuoden 4H-yrittäjä Mandi Koskela, 14, loi tankotanssiharrastuksestaan menestyvää liiketoimintaa26.3.2024 07:58:00 EET | Tiedote
Valtakunnallisessa Vuoden 4H-yritys -kilpailussa palkitaan vuosittain menestyviä nuoria 4H-yrittäjiä. Tankotanssiharrastuksestaan monipuolista liiketoimintaa tehnyt ranualainen Mandi Koskela nousi tuomariston suosikiksi nuorempien sarjassa 4H-yrityksellään MandiKo. Vanhempien sarjan voittajaksi nousi ylöjärveläinen 4H-yritys Nuppula. 19-vuotias Elsa Tabell otti riskin laajentaessaan yritystoimintaansa perustamalla Nuppula pop-upin vanhaan rintamamiestaloon. Kilpailussa jaettiin lisäksi toinen ja kolmas sija molemmissa sarjoissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme