Espoo laittaa eloperäiset jätteet kiertämään

Farmari-Golfinsa Espoon Vermon pihaan kurvannut Juhani Piekkala kytkee kaasupistoolin tottuneesti ja valitsee napista biokaasuvaihtoehdon. Pian kaasutankki on jälleen täynnä. 16 kilon tankillinen biokaasua kevensi lompakkoa vain reilulla 30 eurolla.
Lähiseudulla syntyvistä biojätteistä ja vedenpuhdistamon lietteestä jalostettava biokaasu on todellista lähipolttoainetta. Kun autonvaihto tuli Juhani Piekkalalle vuonna 2019 ajankohtaiseksi, oli kaasuauto kestävän kehityksen mukaiseen elämäntapaan pyrkivälle perheelle luonteva valinta. Autoon on alusta alkaen tankattu vain kotimaista biokaasua.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on herättänyt monet autoilijat miettimään, miten korvata venäläisperäiset fossiiliset polttoaineet. Biokaasu on kustannustehokas vaihtoehto ekoautoilijalle. Uudet sähköautot ovat hintavia, kaasuautojen hinnat taas vastaavat bensiinikäyttöisiä. Vanhan bensiinikäyttöisen auton voi myös konvertoida kaasukäyttöiseksi.
Biokaasun kysyntä onkin nopeassa kasvussa. Espoon kaupungin kehittämispäällikköTiia Tuurin tehtävänä on tehostaa kaupungin eloperäisten massojen kierrätystä.
Pääkaupunkiseudulla kotitalouksien biojätteet ja vedenpuhdistamoiden lietteet kiertävät kunnallisesta jätehuollosta vastaavan HSY:n toimesta jo varsin hyvin. Biokaasun saatavuuden turvaamisessa on kuitenkin vielä paljon tehtävää. Tiia Tuuri esittelee Espoon kaupungin tuoretta biomassakartoitusta. Se paljastaa, että vehreässä Espoossa onhyödyntämiskelpoisia biomassoja käyttämättä vielä toinen mokoma, järviruo’osta aina hevosenlantaan ja yritysten eloperäisiin jätteisiin.
– Haluamme laajentaa biomassojen käyttöä. Energiakäytön lisäksi myös ravinteet pitäisi saada hyötykäyttöön. Fossiilisten lannoitteiden saatavuus on sodan takia heikentynyt, Tiia Tuuri toteaa.
Tuurin työlistalla on myös lähes päästöttömän polttoaineen menekin edistäminen. Liikenne aiheuttaa kolmanneksen Espoon päästöistä. Hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä kannattaa liikenteen sähköistymisen rinnalla hyödyntää myös biokaasua, kannustaa Tuuri.
– Liikennekäytössä biokaasun jalostusarvo on kaikkein korkein. Ja kun kysyntää on, tulee myös biomassojen kierrätyksestä taloudellisesti kannattavaa, Tuuri pohtii.
Biokaasun menekkiä – ja samalla biomassojen kierrätysintoa – on viimeisten kuukausien aikana parantanut fossiilisten polttoaineiden roima hinnannousu.
Ekopolttoaine on myös halvin
Juhani Piekkala kertoo, että täydellä kaasutankilla ajaa noin nelisensataa kilometriä. Bensiiniautoilijana polttoainekulut olisivat helposti kaksinkertaiset. Ennen ekopolttoaineella ajo merkitsi taloudellista uhrausta, mutta viime syksystä alkaen biokaasu on ollut tankkausasemilla fossiilista maakaasua halvempaa.
Erityisesti raskaan kuorma-autokaluston sähköistäminen on teknisesti haastavaa. Siellä biokaasu onkin tällä hetkellä käyttövoimien ykkösvaihtoehto. Espoon kaupungin tuore elinkaarilaskelma kertoo, että biokaasu on nyt taloudellisesti kannattavin polttoaine kaupungille hankittavaan raskaaseen kalustoon.
Kaasu-Golfinsa Vermossa tankannut Juhani Piekkala paljastuu juttutuokion aikana todelliseksi biokaasuasiantuntijaksi. Kaasuauton hankinnan myötä hän kiinnostui alasta, ja työskentelee tätä nykyä Työtehoseuran asiantuntijana edistämässä uusiutuvan energian käyttöä. Parhaillaan työpöydällä on muun muassa uuden biokaasulaitoksen kannattavuusselvitys Vihdin seudulle.
Hyödyntäminen alkuvaiheessa
Myös biokaasun hinta on viime kuukausina ollut noususuunnassa. Piekkalan mielestä se on hyvä asia, sillä se kannustaa lisäämään tuotantoa. Gasumilla on Suomessa ja Ruotsissa 17 biokaasulaitosta, ja pienempiä tuottajia toimii ympäri maan.
– Mutta ihan alkuvaiheessa vielä ollaan, Piekkala arvioi.
Markkinoilla on kuitenkin vipinää esimerkiksi maitotilojen lehmänlannan hyödyntämiseksi energiantuotannossa. ST1 aloitti vasta yhteistyön Valion kanssa, SEO taas Arlan kanssa.
– Nyt biokaasulla ja kierrätyslannoitteilla voi tehdä bisnestä, Juhani Piekkala toteaa.
Espoon biomassakartoitus listasi monia uusia käyttökohteita tällä hetkellä hyödyntämättömille biomassoille.
”Espoon kaupungilla on suuri rooli potentiaalin hyödyntämisessä. Se vaatii yhteistyötä kaupungin sisällä, muiden pääkaupunkiseudun kaupunkien sekä yksityisten toimijoiden kanssa”, todetaan biomassakartoituksen yhteenvedossa.
Tiia Tuurin työ biomassojen kierrätyksen edistämiseksi onkin ajankohtaisempaa kuin koskaan.
Fossiilisten polttoaineiden korvaaminen parantaa huoltovarmuutta ja tuo uusia työpaikkoja. Kun eloperäinen jäte jalostetaan biokaasuksi ja ravinteet kierrätetään uusiolannoitteiksi, vähenee samalla merenrantakaupungin ravinnekuorma Itämereen.
– Biokierron lisääminen on myös Itämeren suojelua, Tiia Tuuri muistuttaa.
Mitkä ovat Juhani Piekkalan vinkit Espoon biomassojen kierron tehostamiseksi?
Piekkala kannustaa ottamaan hyödyntämättömät raaka-ainevarat käyttöön, mutta nykyistäkin biomassan kierrätystä on varaa tehostaa. Nyt esimerkiksi biokaasua jalostetaan teollisuuden energianlähteeksi, mutta arvokkaampaa se olisi liikenteessä.
– Espoossa biokaasutuotantoa on aika paljon, mutta liikennepolttoaineeksi siitä päätyy melko vähän.
Myös kaikki kaupunkilaiset voivat kantaa kortensa kekoon kierrätyksen tehostamiseksi.
– Pääkaupunkiseudun asukkaiden biojätteestä yli 60 prosenttia päätyy edelleen sekajätteen joukkoon, Piekkala harmittelee.
Märkä biojäte sekajätteen seassa heikentää jätevoimaloiden energiatehokkuutta, ja ravinteetkin jäävät hyödyntämättä.
Yhteyshenkilöt
Tiia Tuuri, tiia.tuuri@espoo.fi
Artikkelin mahdollistaa RAKKE-projekti. Espoon kaupungin Ratkaisupolku kestävän kasvun ekosysteemeihin (RAKKE) -projekti on rahoitettu Uudenmaan kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (UKKE) -rahoituksesta.
Lisätietoja:
Espoossa tehtiin ensimmäinen kaupungin laajuinen biomassakartoitus https://www.espoo.fi/fi/uutiset/2021/11/espoossa-tehtiin-ensimmainen-kaupungin-laajuinen-biomassakartoitus
Raskas kalusto liikkuu puhtaimmin kotimaisella biokaasulla https://www.espoo.fi/fi/artikkelit/raskas-kalusto-liikkuu-puhtaimmin-kotimaisella-biokaasulla
Kuvat


Tietoja julkaisijasta

PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD
+358 9 816 21http://www.espoo.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad
Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnasta 15.4.202515.4.2025 20:50:51 EEST | Tiedote
Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti 15.4.2024 kokouksessaan perusopetuksen lukuvuoden 2025-2026 oppilaspaikoista vuosiluokilla 1-6. Lautakunta päätti myös, että yksiryhmäisen Auroranniityn päiväkodin tilasta luovutaan vuokrasopimuksen päättyessä ja että, Saunalahden koulussa aloittavat 7. luokkien englannin ja espanjan A-kielten ryhmät syksyllä 2025.
Kaupunginhallitus: Esport Arenan lainalle lyhennysvapaata15.4.2025 19:36:42 EEST | Tiedote
Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan Esport Arenalle myönnetyn lainan lyhennysvapaan ja päätti ostaa Kameleonten Ab:n omistaman kiinteistön Viherlaaksosta. Lisäksi se hyväksyi tulevan valtuustokauden poikkihallinnolliset kehitysohjelmat sekä hallintosäännön tarkistukset.
Tilastot ja tutkimukset -kuukausitiedote huhtikuu 202515.4.2025 11:33:19 EEST | Tiedote
Espoon virallinen väkiluku oli 320 931 asukasta vuoden 2024 lopussa. Espoon väkiluku oli helmikuun 2025 lopussa ennakkotietojen mukaan 321 750. Työttömiä helmikuussa 22,5 % vuodentakaista enemmän. Eetvartti 1/2025 on julkaistu.
Vappunen! -festivaalilla Espoossa iloisia eläinhahmoja15.4.2025 10:38:35 EEST | Tiedote
Espoon Järvenperässä Lasten kulttuurikeskus Auroran vuotuista Vappunen!-festivaalia juhlitaan Vappupäivänä torstaina 1.5. klo 14-17. Iloisessa päivässä luvassa niin menevää lastenmusiikkia, kuin lapsille sopivaa taidetekemistäkin.
Info från nämnden Svenska rum 10.4.202510.4.2025 18:43:43 EEST | Pressmeddelande
På torsdagens möte granskade nämnden Svenska rum prissättningen för Esbo Arbis kurser och beslutade att inte justera prissättningen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme