Matkailijan muistilista ja matka-apteekki – poimi asiantuntijan vinkit huolettomaan ulkomaan matkaan

Lomalle lähtiessään moni selvittää kohdemaan sään, mutta yhtä tärkeää on ottaa selvää kohteeseen tarvittavista rokotuksista sekä todistuksista. Nykyään sähköinen tai paperinen koronatodistus on hyvä olla matkassa mukana matkavakuutuskortin ohella.
Lääkkeiden vienti ulkomaille vaatii myös aina hieman esiselvitystyötä ja -valmisteluja. Tuliviranomaisilta voi tarkistaa kohdemaan ja mahdollisen läpikulkumaan ohjeet lääkkeiden maahantuonnista.
– Maiden välillä on eroja siinä, miten paljon ja mitä lääkkeitä maahan saa tuoda. On viisasta selvittää lääkkeiden maahantuontia koskevat rajoitukset ennen matkaa. Tiettyihin reseptilääkkeisiin vaadittavan Schengen-todistuksen saa tarvittaessa apteekista, proviisori Matias Niemi Yliopiston Apteekista neuvoo.
Käytätkö reseptilääkkeitä? Muista nämä!
- Varmista ajoissa, että lääkkeitä riittää koko matkan ajaksi – ja varmuuden vuoksi vähän pidempäänkin.
- Hanki mukaan ottamillesi reseptilääkkeille englanninkielinen jäljennös reseptistä. Apteekissa jäljennös voidaan tulostaa heti sitä pyydettäessä.
- Pakkaa resepti- ja itsehoitolääkkeet käsimatkatavaroihin alkuperäisessä pakkauksessa, myös tuoteselosteiden tulee olla mukana.
- Tulosta lääkelista mukaasi Omakanta-palvelusta – sitä saatetaan kysyä tullissa. Paperi on tärkeä myös silloin, jos tarvitset lääkäriä tai lääkkeitä matkalla.
- Pidemmällä matkalla on hyvä huomioida, että Kela korvaa kerralla enintään kolmen kuukauden annosta vastaavan määrän.
- Hanki Schengen-todistus apteekista, jos matkustat Schengen-maahan ja käytät keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, kuten vahvoja kipulääkkeitä. Saat todistuksen muutamassa arkipäivässä ja se on voimassa 30 päivää matkan alkamispäivästä.
Näin kokoat toimivan matka-apteekin
Täydellinen matka-apteekki sisältää henkilökohtaisten reseptilääkkeiden lisäksi ilman reseptiä saatavia itsehoitolääkkeitä ja -tarvikkeita moneen vaivaan ja tarpeeseen. Jos lomailee tropiikissa, kannattaa valita mukaan parasetamolia sisältävä särkylääke. Tietyillä alueilla hyttyset levittävät verenvuotokuumetauteja, ja parasetamoli ei lisää verenvuototaipumusta. Mahduta matkalaukkuun ainakin nämä:
- maitohappobakteereita
- juomajauhepusseja nesteytykseen
- melatoniinia
- aurinkosuojavoidetta
- after sun -tuotteita
- laastaria
- särkylääkettä
- ripulilääkettä
- pinsetit
- kynsisakset
- kuumemittari
- haavanpuhdistusaine haavan desinfiointiin
–Aikaerorasitus vaivaa etenkin itään matkustavaa ja jet lagiin on hyvä varautua melatoniinilla. Melatoniinia kannattaa ottaa kohdemaassa muutamana iltana ennen nukkumaanmenoa. Jos kokeilet melatoniinia ensimmäistä kertaa, aloita miedosta, Niemi Yliopiston Apteekista neuvoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Matias Niemi
proviisori
Yliopiston Apteekki
p. 02 6516 5635
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki
Näin poistat punkit oikein10.4.2025 08:59:51 EEST | Tiedote
Punkkikausi alkaa Suomessa aikaisin keväällä ja jatkuu pitkälle syksyyn. Punkkien puremat ovat tavallisia niin ihmisillä kuin lemmikeilläkin. Asiantuntijamme antaa vinkit siihen, kuinka punkin puremilta kannattaa suojautua ja miten punkki poistetaan oikealla tavalla.
Yliopiston Apteekin vuosiraportti 2024 on julkaistu9.4.2025 10:01:07 EEST | Tiedote
Yliopiston Apteekin verkossa julkaistu vuosiraportti 2024 sisältää taloudellisen tilinpäätöksen ja kestävyysraportin, joka on toteutettu soveltaen eurooppalaista kestävyysraportointistandardia (European Sustainability Reporting Standard, ESRS).
Rokotus- ja terveyspalvelut alkavat kaikissa Yliopiston Apteekeissa2.4.2025 10:15:06 EEST | Tiedote
Yliopiston Apteekki aloittaa rokotukset ja terveyspalvelut kaikissa apteekeissaan huhti–toukokuussa 2025.
Kilpailua vääristävä progressiivinen apteekkivero täytyy poistaa tai muuttaa tasaveroksi18.3.2025 10:00:48 EET | Tiedote
Apteekkivero asettaa apteekit eriarvoiseen asemaan ja vääristää kilpailua. Progressiivista yritysverotusta ei ole millään muulla toimialla Suomessa.
Asiantuntijan neuvot siitepölyallergian oireiden lievittämiseen11.3.2025 09:09:38 EET | Tiedote
Siitepöly aiheuttaa monelle erilaisia silmä- ja nenäoireita, kun pensaat, lehtipuut ja heinät kukkivat. Siitepölykausi alkaa Suomessa kevättalvella ja jatkuu pitkälle syksyyn. Herkimmät voivat saada allergisia oireita jo helmikuussa, kun tuulet tuovat mukanaan siitepölyä etelästä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme