Pohjois-Suomen alueellinen maanpuolustuskurssi alkoi 6.6.2022 Raahessa - teemana yhteiskunnan kokonaisturvallisuus muuttuvassa turvallisuusympäristössä

Maanantaina 6.6.2022 alkavan Pohjois-Suomen 81. alueellisen maanpuolustuskurssin teemana on yhteiskunnan kokonaisturvallisuus muuttuvassa turvallisuusympäristössä. Kurssin johtajina toimivat ylijohtaja Terttu Savolainen ja Kainuun prikaatin apulaiskomentaja eversti Ari Lehmuslehti.
Avauspuheenvuorossaan Savolainen totesi, että Raahessa kurssi sattuu sisällön kannalta haastavaan turvallisuustilanteeseen.
”Olemme parin vuoden ajan kokeneet maailmanlaajuisen pandemian, erittäin raskaan kriisin ja poikkeukselliset olot. Elämme muuttuneessa toimintaympäristössä.” ”Pandemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat tästä erittäin pysähdyttäviä esimerkkejä,” ylijohtaja jatkoi.
Suomi on kevään aikana joutunut muuttamaan turvallisuusjärjestelyään, suurempana muutoksena Nato-jäsenyyden hakeminen. ”Olemme myös valmistautuneet ja varautuneet Ukrainan sodasta johtuviin vaikutuksiin ja mahdollisiin vakaviin uhkakuviin, erityisesti Venäjän mahdollisiin vaikuttamisyrityksiin ja jopa sotilaspoliittisiin pyrkimyksiin,” ylijohtaja Savolainen totesi.
Kriisinsietokyky, maanpuolustushenki ja -tahto ovat vahvoja
Ylijohtaja Terttu Savolainen korosti viestinnän merkitystä uudenlaisessa viestintämaailmassa, jossa elämme.
”Useiden osittain päällekkäisten ja samanaikaisten kriisien vuoksi ominaista ovat edelleen nopeat, voimakkaat toimintaympäristömme muutokset, jotka ovat haastaneet luotettavan tiedonkulun ja luoneet suuren kysynnän uskottavalle viestinnälle. Vastakkainasettelu, disinformaatio ja viranomaisten toiminnan kyseenalaistaminen eivät ole helpottaneet tehtäväämme. Vastuu oikean viestin havaitsemisesta on siirtynyt yhä enemmän tiedon vastaanottajalle.”
Viiden päivän peruskurssin tarkoituksena on antaa yleiskuva Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta sekä perehdyttää osallistujat kokonaisvarautumisen eri alojen yleisiin ja alueellisiin tehtäviin, valmiuteen ja ajankohtaisiin näkymiin, sekä erityisesti Pohjois-Suomen maanpuolustus- ja varautumiskysymyksiin. Tavoitteena on myös edistää kurssilla edustettujen tahojen yhteistoimintaa.
Kurssi järjestetään läsnäolokurssina. Kurssin avajaisjuhlassa esiintyi MPK Pohjois-Suomen maanpuolustussoittokunta kapellimestari Petri Ahon johdolla.
Luentojen ja ryhmätöiden ohella kurssilaisten ohjelmaan kuuluu tutustumiskäynti Kainuun prikaatissa, jossa puolustusvoimien lisäksi myös poliisi, pelastustoimi ja raja esittelevät toimintaansa kurssilaisille erityisesti varautumisen näkökulmasta.
Mikä on alueellinen maanpuolustuskurssi?
Alueellisilla maanpuolustuskursseilla annetaan yleiskuva Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta sekä kokonaisturvallisuuden eri alojen valmiudesta. Opetuksessa keskitytään alue- ja paikallistason varautumiseen yhteiskunnan häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Häiriötilanteella tarkoitetaan uhkaa tai tapahtumaa, joka vaarantaa yhteiskunnan turvallisuutta tai elintärkeitä toimintoja. Häiriötilanteita ovat esimerkiksi vakavat luonnononnettomuudet ja sähkönjakelun häiriöt.
Elintärkeiden toimintojen osa-alueina maanpuolustuskursseilla käsitellään erityisesti sisäistä turvallisuutta, väestön toimintakykyä ja palveluita, henkistä kriisinkestävyyttä, puolustuskykyä sekä talouden, infrastruktuurin ja huoltovarmuuden toimivuutta. Poikkeusolojen määritelmä kattaa aseellisen hyökkäyksen lisäksi myös muut kansakuntaa vakavasti uhkaavat tilanteet, kuten esimerkiksi erittäin vakavat suuronnettomuudet ja pandemiat.
Omalta osaltaan alueelliset maanpuolustuskurssit edistävät alueen viranomaisten sekä häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa keskeisiä tehtäviä hoitavien henkilöiden että heidän edustamiensa yhteisöjen yhteistoimintaa.
Opetuksen kohderyhminä ovat johtavassa asemassa olevat sekä varautumisen ja toiminnan kannalta keskeisissä tehtävissä toimivat henkilöt. Kutsu perustuu yleensä työnantajan tai yhteisön esitykseen. Alueellisia maanpuolustuskursseja on järjestetty vuodesta 1962 alkaen.
Lisätietoja:
Terttu Savolainen, ylijohtaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 050 583 9912
Ari Lehmuslehti, eversti, apulaiskomentaja Kainuun Prikaati ari.lehmuslehti@mil.fi p. 0299 451 101
Tom Tallberg, pelastusylitarkastaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 563
etunimi.sukunimi@avi.fi
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
Pohjois-Suomi
Turvallisuus ja varautuminen
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintä
Aluehallintoviraston viestintä palvelee toimittajia arkisin klo 9 - 16. Oheinen numero ohjaa vaihteeseen.
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pohteen sosiaalihuollon päätöksenteossa puutteita3.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde) sosiaalihuollon asiakasohjauskäytäntö ei ole toteutunut kaikilta osin lainmukaisesti. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti Pohteen huomiota lainvastaiseen menettelyyn ja kehotti Pohteen sosiaalihuollon johtoa seuraamaan omavalvonnan keinoin asiakasohjauskäytäntöjä sekä varmistamaan, että asiakasohjausryhmien toiminta toteutuu lain ja aluehallintoviraston antaman ohjauksen mukaisesti.
Ändring söks i fiskevårdsskyldigheterna för Tainionkoski och Imatrankoski i Imatra2.4.2025 08:46:21 EEST | Pressmeddelande
Fiskerimyndigheten vid NTM-centralen i Egentliga Finland ansöker om att ersätta de nuvarande skyldigheterna att plantera ut fisk med konstruktioner som möjliggör fiskvandring samt fiskeriekonomisk restaurering och iståndsättning av yngelproduktionsområden. Tillståndshavaren skulle dessutom kontrollera verkningarna och betala fiskerihushållningsavgift. Ansökan har lämnats till regionförvaltningsverket och hörandet pågår.
Tainionkosken ja Imatrankosken kalatalousvelvoitteita haetaan muutettaviksi Imatralla2.4.2025 08:46:21 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kalatalousviranomainen hakee nykyisten istutusvelvoitteiden korvaamista kalankulun mahdollistavien rakenteiden sekä poikastuotantoalueiden ja kalataloudellisten kunnostusten toteuttamisella. Lisäksi luvanhaltijan tulisi tarkkailla vaikutuksia sekä maksaa kalatalousmaksua. Hakemus on jätetty aluehallintovirastolle ja kuulemisvaihe on käynnissä.
Bibliotekens verksamhetsstatistik för 2024 har publicerats - lånerekord slogs på nytt1.4.2025 12:00:00 EEST | Pressmeddelande
Den nyligen publicerade statistiken över bibliotekens verksamhet 2024 visar på en ökning i alla centrala mätare över biblioteksanvändningen. Även 2024 sattes några lånerekord, och antalet evenemang och deltagarna i dem var rekordmånga. Det slopade inköpsstödet påverkade antalet inköp och bokbussarna blev färre.
Kirjastojen toimintatilastot 2024 julkaistu – lainausennätyksiä rikottiin tänäkin vuonna1.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Juuri julkaistuissa kirjastojen 2024 toimintatilastoissa kaikki keskeiset kirjaston käytön mittarit ovat noususuuntaisia. Tänäkin vuonna tehtiin muutamia lainausennätyksiä, lisäksi tapahtumat ja niiden osallistujamäärät nousivat huippulukemiin. Ostotuen lakkautus vaikutti hankintamääriin ja kirjastoautot vähenivät.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme