Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto SuomiAreenan kansalaistorilla 11.-15.7.: Tule kysymään meiltä edunvalvontavaltuutuksista

Jaa
Jos edunvalvontavaltuutus on ajankohtainen, voi poiketa Digi- ja väestötietoviraston pisteellä Porissa SuomiAreenan kansalaistorilla 11–15. heinäkuuta. Edunvalvontavaltuutuksiin liittyviin kysymyksiin vastaa koko tapahtumaviikon ajan viraston asiantuntijat sekä somesta tuttu Rouva Edunvalvontavaltuutus.

Edunvalvontavaltuutuksella voi valtuuttaa ennakkoon oman luottohenkilönsä hoitamaan asioitaan, jos oma toimintakyky heikkenee tapaturman, onnettomuuden sairauden tai ikääntymisen vuoksi.

Edunvalvontavaltuutus ei ole vain ikääntyvien asia. Se kannattaa olla valmiina siltä varalta, että elämässä tapahtuu jotain yllättävää ja omien läheisten tulee ottaa vastuu esimerkiksi talouteen tai terveyteen liittyvien asioiden hoitamisesta.

Digi- ja väestötietovirasto kannustaa kaikkia suomalaisia tekemään itselleen edunvalvontavaltuutuksen yhdessä lakia tuntevan asiantuntijan kanssa. Apua valtakirjan tekemiseen on saatavilla esimerkiksi pankeista, eri järjestöistä, asianajo- ja lakiasiaintoimistoista sekä oikeusaputoimistoista. Asiantuntijan apu on tärkeä, jotta valtakirja on vahvistamisen hetkellä juridisesti pätevä.

Peräti 85 prosenttia yli nelikymppisistä pitää edunvalvontavaltuutusta hyvänä asiana – vain tositoimet puuttuvat

Digi- ja väestötietovirasto teetti keväällä kyselyn, jonka perusteella yli nelikymppiset tuntevat edunvalvontavaltuutuksen ja pitävät sitä hyvänä asiana. Tutkimustoimisto Vastakaiku Oy:n tekemään kyselyyn vastasi tuhat yli 40-vuotiasta suomalaista.

Kyselyyn vastanneista 61 prosenttia tietää, mikä edunvalvontavaltuutus on. Valtakirjaan myönteisesti suhtautuu 85 prosenttia kansalaisista. Yli puolet ilmoitti myös tietävänsä, miten toimia. Kuitenkin vain 15 prosenttia vastaajista oli tehnyt edunvalvontavaltuutuksen. Tähän halutaan nyt muutos.

Digi- ja väestötietoviraston keväällä käynnistämällä kolmivuotisella Omissa käsissä -kampanjalla halutaan kannustaa kansalaisia ottamaan tulevaisuuden päätökset omiin käsiinsä aktivoimalla heitä tekemään edunvalvontavaltuutuksen itselleen tai läheiselleen. Edunvalvontavaltuutuksen merkittävyys ja aiheen ajankohtaisuus on saanut yli 60 organisaatiota – järjestöjä ja yrityksiä – sekä valtiovarainministeriön, oikeusministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön mukaan kampanjointiin.

Pähkinänkuoressa

  • Edunvalvontavaltakirja on asiakirja, jonka avulla toisen henkilön voi valtuuttaa tekemään esimerkiksi talouteen ja terveyteen liittyviä päätöksiä, jos oma toimintakyky heikkenee. 
  • Vuonna 2021 vahvistettiin noin 6 000 edunvalvontavaltuutusta ja määrän odotetaan kasvavan vuosittain väestön ikääntyessä. 
  • Toukokuun alussa käynnistyneen Omissa käsissä -kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta edunvalvontavaltuutuksista sekä kannustaa kansalaisia edunvalvontavaltakirjan tekemiseen hyvissä ajoin. Lisätietoa kampanjan verkkosivuilta: omissakäsissä.fi 
  • Rouva Edunvalvontavaltuutus – eli Digi- ja väestötietoviraston asiantuntija – nostaa käytännön vinkkejä ja ajankohtaisia teemoja edunvalvontavaltuutuksesta sometileillään Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot: Aino Jalonen, ylijohtaja, Prosessit


Haastattelupyynnöt: Salla Mikkonen, viestinnän erityisasiantuntija, puh. 0295 535 473

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)https://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Digihumaus-rapporten 2025: en osäker värld behöver tillförlitlig digital infrastruktur1.4.2025 07:30:00 EEST | Pressmeddelande

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) har idag publicerat Digihumaus-rapporten, i vilken det betonas hur digitaliseringen kan stöda samhället i de allt mer komplexa och osäkra förhållandena som råder. Rapporten är en analys av hur den digitala infrastrukturen kan fungera som en stöttepelare för stabilitet – och vilka risker systemens ömsesidiga beroende medför.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye