Pohjois-Karjalan Unesco-kohde, biosfäärialue, täyttää 30 vuotta
Pohjois-Karjalan biosfäärialue täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Unescon kestävän kehityksen yhteistyöalue perustettiin vuonna 1992 ja näin maakunta sai biosfäärialueen ensimmäisenä Suomessa. Kaksi vuotta myöhemmin myös Saaristomeri sai oman biosfäärialueensa.
Biosfäärialueiden tehtävänä on säilyttää luontoa sekä tukea ja kehittää alueen kestäviä toimintatapoja. Kansainvälisen Unescon statuksen saaminen ei ole helppoa, joten Pohjois-Karjalassa on todettu olevan maailman mittakaavassa ainutlaatuista luontoa, sekä edellytyksiä monitahoiselle yhteistyölle.
Koli ei aluksi ollut osa biosfäärialuetta. Vuonna 2009 Unesco hyväksyi alueen laajennuksen, jolloin myös Kolin kansallispuisto tuli sen osaksi. Näin maantieteellinen alue tuli käsittämään koko Lieksan ja Ilomantsin kunnat, sekä Tuupovaaran alueen Joensuusta.
Biosfäärialuetta esitellään Kolin luontokeskus Ukossa
Juhlavuotta juhlistetaan 15.6. Kolin luontokeskus Ukon avajaisissa. Ukkoon avautuu näyttelyuudistuksen myötä myös Pohjois-Karjalan biosfäärialuetta esittelevä piste.
"Kolin luontokeskus Ukossa käy vuosittain valtava määrä kävijöitä, joten biosfäärialueen tunnettuuden kannalta on iso juttu, että se näkyy luontokeskuksen kartoissa ja kävijä saa tietää käyneensä biosfäärialueella," iloitsee biosfäärialuekoordinaattori Vilma Lehtovaara.
Biosfäärialue tekee tiivistä yhteistyötä Metsähallituksen kanssa
Metsähallituksen luontopalvelut on alusta asti ollut mukana Pohjois-Karjalan biosfäärialueverkostossa.
”Se on meille luonteva yhteistyöverkosto. Olemme todella iloisia, että voimme nyt tiivistää yhteistyötä tuomalla biosfäärialuetta esille luontokeskuksessa. Vastaavasti organisaatioiden ja yritysten monialainen verkosto osaamisellaan vahvistaa omaa toimintaamme. Jo nyt on tuotettu sisältöä luontokeskukseen yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Jatkossa toivomme, että voimme lisätä esimerkiksi oppimateriaalien ja muiden sisältöjen tuottamista yhteistyössä verkoston toimijoiden kanssa,” kertoo erikoissuunnittelija Katja Vuorensyrjä Metsähallituksen luontopalveluista.
Viime vuonna biosfäärialuetta hallinnoiva Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja Metsähallitus uusivat yhteistyössä opastekylttejä Kolilla CBC SUPER -hankkeessa osana biosfäärialuetoimintaa. Opasteet ohjaavat vierailijoita kohti luontoa kunnioittavaa ja vastuullisempaa vierailua alueella.
Tiivistä yhteistyötä tullaan jatkossakin tekemään Metsähallituksen luontopalvelujen kanssa niin näkyvyyden kuin kansainvälisen yhteistyön kehittämiseksi. Tavoitteissa on löytää ystävyysbiosfäärialue, jolla olisi myös luontokeskus. Näin hyviä käytäntöjä luontomatkailussa voitaisiin vaihtaa ja haasteita ratkoa yhdessä.
Syksylle on suunnitteilla Suomen biosfäärialueiden tapaaminen Pohjois-Karjalassa.
Biosfäärialueen historiaa muistellaan blogissa
Biosfäärialueen historiaan voi tutustua aiemman biosfäärialuekoordinaattori Timo Hokkasen blogikirjoituksissa. Kirjoituksia julkaistaan juhlavuonna noin kerran parissa kuukaudessa biosfäärialueen verkkosivujen Ajankohtaista -osiossa:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vilma Lehtovaara
biosfäärialuekoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 034
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu
0295 026 000https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Vuosi vaihtui leutona ja vähälumisena Pohjois-Karjalassa20.1.2025 10:08:34 EET | Tiedote
Vedenkorkeudet ovat pääosin vielä matalalla. Vesistöjen jäät paksuuntuivat kovien pakkasten myötä. Pohjois-Karjalassa on ajankohdan keskiarvoon nähden vähän lunta. Vuosi 2024 oli Pohjois-Karjalassa lämmin ja vähäsateinen.
Kuopiontien ja radan välikaistalta poistetaan puustoa Liperissä31.12.2024 13:46:14 EET | Tiedote
Toimenpiteellä parannetaan uhanalaisten hyönteislajien elinolosuhteita sekä edistetään turvallisuutta poistamalla kaatumisvaarassa olevia puita. Alueen raivaus aloitetaan loppiaisen jälkeen.
Pohjois-Karjalassa oli marraskuussa 9 768 työtöntä23.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Pohjois-Karjalassa oli marraskuun lopussa 9 768 työtöntä työnhakijaa, joista 701 oli lomautettuna. Vuoden takaiseen verrattuna työttömiä oli 382 henkilöä enemmän ja lomautettuja 174 henkilöä vähemmän.
Pohjois-Karjalan vedenpinnat olivat edelleen matalalla marraskuussa18.12.2024 16:08:43 EET | Tiedote
Kuukauden keskilämpötila oli noin 1,5 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Vedenkorkeudet olivat pääosin vielä matalalla. Osaan erityisesti pienemmistä vesistöistä on muodostunut kantavia jäitä, mutta ihmisiä kehotetaan varovaisuuteen jäillä liikkuessa.
Pielisen poikkeusjuoksutukset mahdollistuvat joustavammin ja varautuminen tulva- ja kuivuustilanteisiin paranee2.12.2024 13:13:31 EET | Tiedote
Luonnonmukaista vedenkorkeutta ja virtaamaa noudattavan Pielisen tulva- tai kuivuustilanteet ovat aiheuttaneet erityisesti parin viime vuosikymmenen aikana suurta haittaa vesistön käytölle. Tähän saakka Pohjois-Karjalan ELY-keskus on hakenut tällaisessa tilanteessa erikseen Itä-Suomen aluehallintovirastolta lupaa luonnonmukaisesta juoksuttamisesta poikkeamiseksi. Korkeimman hallinto-oikeuden 28.11.2024 antamalla päätöksellä poikkeusjuoksutusmenettely helpottuu, ja tulva- ja kuivuushaittoihin voidaan reagoida aiempaa nopeammin. Pielinen säilyy edelleen säännöstelemättömänä järvenä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme