Kiinteistökaupat voi tehdä etelän auringosta tai kotisohvalta – sähköisten kauppojen määrä kasvussa

Sähköinen kiinteistökauppa houkuttelee muun muassa ulkosuomalaisia. Espanjassa asuva suomalainen voi myydä Suomessa asuvalle ostajalle perintönä saamansa kiinteistön ilman kotimaahan matkustamisen vaivaa ja kustannuksia.
Toisaalla vaikkapa kaksi maatilallista voi sopia peltopalan kaupoista illalla ja tehdä kaupat kahvipöydän ääressä seuraavana aamuna. Kiinteistövaihdannan palvelu on kätevä myös tilanteessa, jossa vanhemmat haluavat lahjoittaa osan kiinteistöstä tai koko kiinteistön lapsilleen.
Kaupanvahvistajaa ei tarvita tai edes kaupantekotilaisuuden ajankohtaa erikseen sopia. Lisäksi tuore kiinteistön omistaja voi tarvittaessa hakea uuden kiinnityksen heti kauppojen syntymisen jälkeen.
– Palvelussa voi myös valtuuttaa toisen henkilön toimimaan puolestaan, vaikkapa antaa valtuutus kauppakirjan laatimiseen. Kätevää on, että palvelun käyttö onnistuu myös mobiilisti, vinkkaa johtava asiantuntija Pauliina Heikkilä.
Kiinteistövaihdannan palvelussa sähköinen kaupanteko on ollut mahdollista vuodesta 2013 lähtien.
Omistajatietojen oltava ajan tasalla
Jotta sähköinen kiinteistökauppa onnistuu Kiinteistövaihdannan palvelussa, täytyy myyjän omistuksen olla kirjattuna lainhuutorekisterissä. Kiinteistövaihdannan palvelu ohjaa kauppakirjan laatimisessa ja opastaa täyttämään kaikki tarvittavat tiedot.
Jos kaupassa on mukana kiinteistönvälittäjä, tämä voi laatia kauppakirjapohjan oman palveluntarjoajansa palvelussa. Kaupan osapuolet hyväksyvät ja allekirjoittavat kiinteistönvälittäjän laatiman kauppakirjan Kiinteistövaihdannan palvelussa.
Kiinteistövaihdannan palvelun korkean tietosuojan sekä eri rekistereistä tehtävien automaattisten tarkistusten ansiosta kiinteistön omistus siirtyy turvallisesti. Ostajan lainhuutohakemus tulee vireille automaattisesti heti kaupan jälkeen.
Kiinteistövaihdannan palvelua voivat käyttää täysi-ikäiset henkilöt, joilla on suomalainen henkilötunnus. Palveluun kirjaudutaan suomi.fi-tunnistautumisen kautta suomalaisilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.
– Sen lisäksi että palvelu on turvallinen tapa tehdä sähköinen kiinteistökauppa, on sen käyttäminen myös helppoa palvelun opastaessa käyttäjää kaupan eri vaiheissa. On hyvä muistaa, että kauppakirjan sisällöstä vastaa kuitenkin kauppakirjan laatija itse, ja joissain tilanteissa voi olla tarpeellista kääntyä ammattilaisen puoleen, summaa Heikkilä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tietopalveluasiantuntija Armi Hantula, 050 340 6077, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Johtava asiantuntija Pauliina Heikkilä, 040 538 3516, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI
029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Tahallinen häirintä itärajalla piinaa lentoliikennettä ja yhteiskunnalle miljoonien arvoista aineistonkeruuta, nyt Maanmittauslaitoksen tutkijat testaavat ratkaisuja ongelmaan15.4.2025 07:56:54 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen tutkijat kehittävät ja testaavat satelliittipaikannuksen häirinnän tunnistusta ja sen vahinkojen torjuntaa huhtikuussa käynnistyvän EU:n rahoittaman tutkimushankkeen avulla. Ratkaisuja tullaan testaamaan Pohjois-Karjalassa. Ongelmanratkaisulle on huutava pula, sillä paikannushäirintä aiheuttaa turvallisuusriskejä ja taloudellista vahinkoa viranomaisille ja yrityksille.
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Maanmittauslaitoksen Seinäjoen asiakaspalvelu avaa uusissa tiloissa 10.4.24.3.2025 14:24:24 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelupiste Alvar Aallon kadulla Seinäjoella on suljettu 24.3–9.4. muuton vuoksi. Torstaina 10.4. asiakaspalvelu avaa ovensa osoitteessa Kirkkokatu 9b B.
Tutkijat havaitsivat, että saman lajin puut samassa metsässä heräävät kevääseen omia aikojaan – ero jopa 12 päivää19.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimus on paljastanut merkittäviä yksilöllisiä eroja siinä, miten puut aloittavat kasvukautensa. Tulokset saatiin ensimmäistä kertaa kokeillulla menetelmällä, jossa tutkijat laserkeilasivat metsäalueen tunnin välein koko kasvukauden ajan. Löydökset tarjoavat arvokasta uutta tietoa paikallisten kasvuolosuhteiden vaikutuksesta puiden kasvuun.
Kaduilla ajaa robottiauto, joka auttaa kaupunkeja ratkomaan tulevaisuuden ongelmia12.3.2025 08:20:44 EET | Tiedote
Autonomisten ajoneuvojen yleistyessä niiden keräämää paikkatietoa on mahdollista hyödyntää kaupungeissa monien ongelmien ratkaisemiseen. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n itseajava auto kerää kaupunkien kaduilla ympäristöstään tarkkaa dataa esimerkiksi tien kunnosta, puuston hiilinieluista ja varautumistarpeista tulvien varalta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme