
HALIn kysely: Kohoavat kustannukset uhkaavat yksityisiä päiväkoteja – toiminnan jatkuvuus vaarassa

Jopa 77 prosenttia yksityisistä päiväkodeista kertoo, että kustannusten jatkuva kasvu ja lakimuutokset ovat heikentäneet niiden toimintaedellytyksiä tai vaarantaneet jopa toiminnan jatkuvuuden. Ahdinkoa lisää erityisesti se, että kunnat ovat reagoineet hitaasti kustannusten kasvuun.
− Kustannusten nousuun varhaiskasvatuksessa vaikuttaa kaksi asiaa: yleinen taloudellinen tilanne ja lakisääteiset muutokset. Tilanne on kestämätön, koska varhaiskasvatuksen toimijoilla ei ole mitään mahdollisuuksia reagoida tilanteeseen. Pohja osaamiselle luodaan varhaiskasvatuksessa, mutta nykymallilla toiminnan jatkuminen on vaarassa romuttua, Hyvinvointiala HALI ry:n johtaja Arja Laitinen sanoo.
Palvelusetelin arvo on liian matala
Yksityinen varhaiskasvatus on yleistynyt nopeasti Suomessa: jopa viidesosa lapsista käy yksityisessä varhaiskasvatuksessa. Kasvu on keskittynyt erityisesti palvelusetelipohjaiseen toimintaan.
Jopa 84 prosenttia vastaajista kertoo, että palvelusetelin arvo tarkistetaan harvemmin kuin kerran vuodessa. 8 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei palvelusetelin arvoa ole korotettu kolmeen vuoteen.
Kunnat eivät myöskään kykene perustelemaan palvelusetelin arvoa, vaikka laki tätä edellyttää. Yli 86 prosenttia vastaajista ilmoittaa, ettei heidän alueellaan ole perusteltu palvelusetelin arvoa. Vain 8 prosenttia vastaajista kertoo kunnan avanneen oman tuotantonsa kustannuksia.
− Yhä useampi kunta käyttää palveluseteliä tarjotessaan varhaiskasvatuksen palveluita. Nyt palvelusetelin arvo on liian matala, koska kunnat eivät tunne omia kustannuksiaan. Palvelusetelin riittämätön arvo asettaa myös perheet eriarvoiseen asemaan. Jos setelin arvoa tarkasteltaisiin useammin – esimerkiksi kerran vuodessa – olisi varhaiskasvatuksen toimijoilla enemmän liikkumavaraa. Silloin myös pienituloisilla perheillä olisi aito mahdollisuus valita yksityinen päivähoito, Laitinen sanoo.
Hän muistuttaa myös, että varhaiskasvatuksen palveluseteliin ei ole tällä hetkellä omaa lainsäädäntöä.
− Kunnat noudattavat sote-alan palvelusetelilakia silloin, kun se kunnille sopii. Mutta esimerkiksi arvon määrityksiä tarkasteltaessa ne perustelevat matalaa hintaa sillä, että laki ei koske varhaiskasvatusta, Laitinen päättää.
Hyvinvointiala HALI ry toteutti kyselyn yksityisille varhaiskasvatuksen tuottajille 26.4.2022 – 6.5.2022. Kyselyyn vastanneet palveluntuottajat työllistävät yhteensä 10 555 työntekijää yhteensä 98 eri kunnassa.
Lisätietoja:
Selvitys varhaiskasvatuksen tilasta (ks. liite)
Kyselyn tulokset löytyvät täältä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Arja LaitinenJohtaja, hoiva ja osaaminen, Hyvinvointiala HALI ry
Puh:040 868 0980arja.laitinen@hyvinvointiala.fiTiina KanervaController, Hyvinvointiala HALI ry
Puh:041 7310678tiina.kanerva@hyvinvointiala.fiKuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1560 jäsentä työllistävät 100 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry
HALI: Leikkaukset sote-palveluista ovat leikkauksia terveydestä ja hyvinvoinnista16.4.2024 17:52:09 EEST | Tiedote
Hallitus sai tänään päätökseen kehysriihineuvottelunsa. Sosiaali- ja terveysalalla säästöjä haetaan muun muassa laskemalla ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitusta ja aikaistamalla sote-järjestöjen rahoitukseen kohdentuvia leikkauksia. HALI vaatii huolellista vaikutusarviointia ennen sopeutustoimien toteutusta.
HALI: Kehysriihessä parannettava sote-palvelujen tuottavuutta10.4.2024 06:00:00 EEST | Tiedote
Hyvinvointiala HALI ry näkee, että ensi viikolla käynnistyvässä kehysriihessä on mahdollista löytää toimenpiteitä, jotka yhtäaikaisesti parantavat sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta ja laatua, hillitsevät kustannuksia sekä parantavat työn mielekkyyttä.
Hyvinvointiala HALI ry valmistelee vastuullisuussuositukset sote-alan henkilöstövuokraukseen6.3.2024 13:42:14 EET | Tiedote
Henkilöstövuokraus on tarpeellinen osa Suomen sosiaali- ja terveyspalveluja. Hyvinvointiala HALI ry valmistelee parhaillaan jäsentensä kanssa vastuullisuussuosituksia sote-alan henkilöstövuokraukseen. Suosituksilla pyritään varmistamaan, että henkilöstövuokrausta harjoittavat yritykset noudattavat eettisiä ja laadullisia periaatteita toiminnassaan.
Tutkimus: Hoivatyöntekijät suhtautuvat positiivisesti teknologiaan ja työperäiseen maahanmuuttoon16.2.2024 10:30:47 EET | Tiedote
Tampereen yliopiston tekemä tuore selvitys osoittaa, että ikäihmisten parissa työtä tekevät suhtautuvat positiivisesti teknologian hyödyntämiseen hoivatyössä. Lisäksi selvityksessä todetaan, että byrokraattiset esteet tulisi saada purettua työperäisen maahanmuuton tieltä. Selvityksen keskeiset tulokset ovat liitteenä tiedotteen lopussa.
Vuokratyövoima turvaa sote-palvelut koko Suomessa15.2.2024 13:35:27 EET | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi vuokratyövoimaa ja ostopalveluja selvittäneen verkoston loppuraportin tänään. Raportin mukaan vuokratyön käytön nopea kasvu aiheuttaa riskejä hyvinvointialueille. Verkoston raportissa kuitenkin muistutetaan, että vuokratyövoiman käyttö on myös tarkoituksenmukaista, mitä Hyvinvointiala HALI ry pitää tärkeänä huomiona.