
Miksi kuulonsuojaimia ei haluta käyttää?
Kuulonsuojaimia tulisi käyttää aina kun melutaso nousee yli 80 dB(A). On työnantajan velvollisuus hankkia kuulonsuojaimet työntekijän käyttöön. Kun päivittäinen melualtistus ylittää 85 dB(A) työpaikalla, on laadittava meluntorjuntaohjelma. Lisäksi alueet, joilla päivittäinen melualtistus ylittää yli 85 dB(A), on merkittävä.
Miksi kuulonsuojaimia ei haluta käyttää?
Suojaimia käytetään kyllä, kunhan käytön välitön hyöty koetaan tärkeämmiksi kuin välitön haitta. Pitkäaikaisvaikutus eli kuulovamman syntyminen, joka saattaa kestää parikymmentäkin vuotta, ei usein ole riittävä motivaatio suojainten käyttöön. Toisaalta, jos melutaso lähenee 100 dB(A), suojaimia käytetään melko varmasti.
Kuulonsuojainten käyttömotivaatiota heikentäviä tekijöitä on useita:
Tiedonpuute
Jokaisen työntekijän on tiedettävä miksi suojaimia käytetään ja miten niitä käytetään: eri suojainyhdistelmät, niiden oikea käyttö, huolto ja vaihtotarve. Suojainten käyttämättömyyden seurauksista tulee kertoa: kuulovamman synty, miten kuulovamma hankaloittaa elämää ja miten kuulonsuojaimet oikein käytettynä suojaavat kuulovammalta. Työntekijöille on myös syytä painottaa lyhyidenkin käyttämättömyysjaksojen suurta merkitystä suojaimen vaimennuskykyyn.
Vaimennusteho
Jos kuulonsuojaimet vaimentavat liian tehokkaasti melua, ne myös saattavat estää hyödyllisen kommunikaation, työntekijä ei kuule muita työntekijöitä ja heidän neuvojaan ja varoituksiaan, ja myös tärkeät varoitusäänet voivat jäädä kuulematta. Joskus on myös tärkeää kuulla koneen käyttöääni ja mahdolliset muutokset äänessä. Tehokkaasti vaimentavat suojaimet saattavat myös olla painavammat kuin suojaimet, joiden vaimennus on heikompi mutta riittävä kyseiseen työtehtävään. Jos työssä vaaditaan paljon keskustelua muiden työntekijöiden kanssa, suojaimet tulee valita kommunikaation mahdollistavien suojainten joukosta.
Käyttömukavuus
Puristavat, hiostavat ja käyttäjälle jollakin tavalla sopimattomat kuulonsuojaimet ovat epämukavat. Suojainten sopivuus työtekijälle kannattaa varmistaa koekäytöllä ja työhön soveltuvia suojaimia tulisi olla ainakin muutama malli, joista valitaan kullekin työntekijälle sopivat. Kuulonsuojainten käyttö muiden päänalueen suojainten kanssa on haastavaa ja siihen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Suojaimet eivät myöskään saa aiheuttaa työtekijälle terveydellistä haittaa, joten tulee varmistaa ettei työntekijä ole allerginen millekään suojaimen materiaalille.
Haittojen poistaminen lisää suojainten käyttöä
Suojaimista koituvat välittömät haitat tulisi pyrkiä mahdollisuuksien mukaan poistamaan, jotta suojaimia käytettäisiin. Suojaimet ovat aina henkilökohtaiset. Kuulonsuojaimissa käytettävä elektroniikka, kuten esim. mahdollisuus kuunnella radiota tai musiikkia voi lisätä käyttöastetta merkittävästi, joskin tällaiset suojaimet ovat yleensä myös painavampia, joka voi taas vähentää käyttömukavuutta joillakin käyttäjillä.
Suojainten käyttöä työpaikalla tulee seurata ja käyttämättömyyteen on syytä puuttua, mutta menetelmien ei tarvitse olla pelkkien määräysten antamista vaan se voi tapahtua keskustelun kautta, jossa kumpikin osapuoli saa suunvuoron. Miksi kuulonsuojaimia ei käytetä? Miten voitaisiin helpottaa käyttöä? Kun löydetään sopivat keinot, voidaan sopia kuka vie asiaa eteenpäin. Suojainten käytön sujuvuuden varmistaminen on jatkuva prosessi työpaikalla ja jokainen voi vaikuttaa omalta osaltaan siihen, että prosessi toimii.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heli Koskinen
Senior Specialist - Personal Protective Equipment: +358 46 850 5030 heli.koskinen@sgs.com
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Me olemme SGS - maailman johtava testaus-, tarkastus- ja sertifiointiyritys. Meidät tunnetaan kaikkialla maailmassa laadustamme ja luotettavuudestamme. 96 000 työntekijäämme, jotka ylläpitävät 2 600 toimipaikan ja laboratorion verkostoa, tekevät yhdessä työtä luodakseen paremman, turvallisemman ja yhdistyneemmän maailman.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SGS Fimko Oy
5 asiaa, jotka on hyvä tietää kellunta- ja pelastusliiveistä23.6.2022 12:22:15 EEST | Tiedote
Uimavedet lämpenevät ja vesi houkuttelee lomalaisia. Erilaisten vesiaktiviteettien yleistyminen vie helposti rannasta syvemmille vesille. Pelastusliivi tai kelluntapukine on syytä olla päällä aina vesillä liikuttaessa, olipa uimataito hallussa tai ei. SGS Fimko Oyn henkilönsuojainyksikössä erityisasiantuntijana toimiva Hanna Koskinen listaa 5 asiaa, jotka pelastusliiveistä ja kelluntapukineista(PFD, Personal Flotation Device) on hyvä tietää.
SGS aloittaa kasvomaskien testauksen Suomessa31.8.2020 15:43:45 EEST | Tiedote
31.08.2020 Helsinki. SGS rakentaa hengityksensuojainten ja maskien testaukseen keskittyvän laboratorion Helsingin Pitäjänmäelle.
SGS Finland on ostanut Nemko Oy:n16.1.2014 11:03:03 EET | Tiedote
Lehdistötiedote 16.1.2014. SGS Finland on ostanut Nemko Oy:n sen norjalaiselta emoyhtiöltä Nemko SA:lta. Nemko Oy on siirtynyt SGS Finlandin omistukseen 15.1.2014 ja toimii nyt nimellä SGS Fimko EMC Oy.