

Aurinkopaneeleiden hankintaan voi saada ARAn energia-avustusta
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) myöntää energia-avustuksia asuinrakennuksen omistaville henkilöasiakkaille ja taloyhtiöille energiatehokkuutta parantaviin korjaustoimenpiteisiin. ARAn ylitarkastaja Sini Sirénin mukaan sähkön ja fossiilisten polttoaineiden viimeaikainen kallistuminen ovat tuoneet runsaasti yhteydenottoja ARAan.
”Kevään ja kesän aikana olemme saaneet runsaasti yhteydenottoja liittyen siihen, voiko energia-avustusta saada aurinkopaneeleiden hankintaan. Erityisesti pientalojen omistajat ovat kiinnostuneita aurinkopaneeleiden hankinnasta”, Sirén kertoo.
ARAn energia-avustusta voi saada erilaisiin aurinkoenergiaa hyödyntäviin laitteistoihin, kuten aurinkopaneeleihin ja aurinkoenergialaseihin. Avustuksen ehtona on, että asuinrakennuksen energiatehokkuus paranee riittävästi. Esimerkiksi pientalon energiatehokkuuden tulee korjauksen jälkeen parantua vähintään 44 prosenttia verrattuna rakentamisajankohtaan. Arvioinnissa käytetään E-lukulaskelmia, jotka toimitetaan hakemuksen liitteenä.
”Jos rakennuksessa ei ole aikaisemmin tehty muita energiatehokkuutta parantavia korjaustoimenpiteitä, voi olla, ettei avustamisen ehto täyty. Tällöin aurinkopaneeleiden asennuksen ohessa tulisi tehdä myös muita toimenpiteitä”, Sirén muistuttaa.
Avustuksen määrä riippuu toimenpideluokasta
Energia-avustuksen piiriin lukeutuu yli 20 erilaista energiatehokkuutta parantavaa korjaustoimenpidettä, joita voidaan avustaa. Kuhunkin avustusluokkaan on määritelty prosenttimäärät, minkä verran toimenpiteiden kustannuksista otetaan huomioon avustuksen laskennassa. Itse avustuksen määrä on puolet huomioitavista kustannuksista.
Jos asuinrakennukseen esimerkiksi asennetaan aurinkoenergiajärjestelmä ilman kattoremonttia, se kuuluu avustusluokkaan ”lämpöpumppu- ja lämmöntalteenottojärjestelmien sekä aurinkoenergian hyödyntämiseen käytettävät laitteistot, tarvittavine kaapeli- ja putkivetoineen”. Tällöin avustuksen määrä on noin 25 prosenttia hyväksytyistä kokonaiskustannuksista.
Jos taas aurinkoenergiajärjestelmä asennetaan vesikattoremontin yhteydessä, avustusluokka on ”aurinkoenergiajärjestelmän lisäys vesikatolle vesikaton uusimisen yhteydessä” ja kustannuksiin lasketaan sekä vesikattoremontti että aurinkoenergiajärjestelmä. Tällöin avustuksen määrä on noin 10 prosenttia hyväksytyistä kokonaiskustannuksista.
Avustuksen maksimimäärä on 4000 tai 6000 euroa asuntoa kohden riippuen siitä, paljonko energiatehokkuus paranee. Avustus lasketaan koko toimenpiteen kustannuksista, johon katsotaan kuuluvaksi kaikki siihen liittyvät laitteisto- ja materiaalihankinnat sekä työt. Samaan toimenpiteeseen ei kuitenkaan voi saada sekä energia-avustusta että kotitalousvähennystä.
”Avustuksen hakemista suunnittelevan kannattaa laskea, minkä julkisen tuen hakeminen on kannattavinta. Joissakin tapauksissa kotitalousvähennys on parempi vaihtoehto, jos toimenpiteen kokonaiskustannukset jäävät alhaisiksi tai työn osuus kustannuksista on suuri. Lisäksi tulee huomioida, että energia-avustusta tulee aina hakea ennen korjaustoimenpiteiden aloittamista, kun taas kotitalousvähennyksen voi hakea töiden valmistuttua”, Sirén tiivistää.
Avustushakemus on aina jätettävä ARAan ennen korjaustoimenpiteiden aloittamista
Jos rakennuksen omistaja asentaa aurinkojärjestelmän itse omaan kiinteistöönsä, avustus laskettaisiin ostolaskuista. Tällöin hakijan on toimitettava erillinen selvitys siitä, että toimenpiteet on suoritettu asianmukaisesti. Siirry Usein kysytyt kysymykset > Toimenpiteet -sivulle
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Korjausavustusten puhelin- ja sähköpostipalvelu: korjausavustus.ara (at) ara.fi
Puhelinpalveluaika keskiviikkoisin klo 9-11: 029 525 0918
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) vastaa keskeisesti valtion asuntopolitiikan toimeenpanosta. ARA kuuluu ympäristöministeriön hallinnon alaan.
ARA myöntää asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia, tukia ja takauksia sekä ohjaa ja valvoo ARA-asuntokannan käyttöä. ARA on myös mukana asumisen kehittämiseen ja asuntomarkkinoiden asiantuntijuuteen liittyvissä hankkeissa ja tuottaa alan tietopalvelua.
ARA on asumisen asiantunteva kumppani, kehittäjä ja uudistaja, joka edistää ekologisesti kestävää, laadukasta ja kohtuuhintaista asumista. Periaatteena on, että jokaisella on oikeus hyvään asumiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA
Ara aloittaa yhteistoimintaneuvottelut15.4.2024 13:53:50 EEST | Tiedote
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (Ara) aloittaa yhteistoimintaneuvottelut tuotannollis-taloudellisista syistä viraston talouden tasapainottamiseksi sekä viraston palveluiden ja lakisääteisten tehtävien jatkuvuuden turvaamiseksi.
Asunnottomien määrä väheni hieman – asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn tulisi nyt panostaa13.2.2024 13:00:00 EET | Tiedote
Asunnottomuus on edelleen vähentynyt, mutta ilmassa on myös huolestuttavia merkkejä, kuten häätöjen ja asuntoloissa majoittuvien määrän kasvu. Aran johtaja Jarmo Lindén korostaa asunnottomuuden ennaltaehkäisyn tarvetta.
Ara-tuotannon osuus asuntorakentamisesta oli yli 40 prosenttia vuonna 202326.1.2024 08:50:00 EET | Uutinen
Valtion tukeman ara-tuotannon osuus kaikesta uudisrakentamisesta nousi viime vuonna 43 prosenttiin edellisvuoden 15 prosentista. Vapaarahoitteisen asuntotuotannon romahdettua ara-tuotannolla on ollut selkeästi elvyttävä vaikutus.
Vuoden parhaat ARA-neliöt 2024 -palkinto Turun Mäntymäen uudistamisesta16.1.2024 13:20:00 EET | Tiedote
Ara on myöntänyt Vuoden parhaat ARA-neliöt 2024 -palkinnon TVT Asunnot Oy:lle Turun Mäntymäen uudistamishankkeesta. Teknisen käyttöikänsä lopussa olleiden kerrostalojen tilalle on noussut uusia ara-vuokra-asuntoja. Uudisrakentamisessa on säilytetty alkuperäisten rakennusten ja alueen 1950-luvun henki, mutta rakennukset ja asunnot ovat moderneja.
Asumisoikeusasunnoille riittää kysyntää20.12.2023 12:58:12 EET | Uutinen
Asumisoikeusasuntoja (aso) haetaan eniten Helsingistä, mutta aso-asumiselle riittää kysyntää myös suurimpien kasvukeskusten ulkopuolella.