Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Miten Suomen kehysjärjestelmää voitaisiin kehittää? Etlassa käynnistyy uusia hankkeita

Jaa
Julkisten talouksien velkaantuminen ei ole vähentynyt Suomessa ja EU:ssa finanssipoliittisista säännöistä huolimatta. Säännöt ovat joustaneet erityisesti koronakriisissä. Myös Suomen hallituksen kesken hallituskauden päättämä menokehyksen korotus herättää kysymyksen, onko järjestelmä edelleen uskottava. Sääntökehikon uudelleenarviointi onkin tarpeen. Etlassa alkaa syksyllä uusi tutkimushanke, joka selvittää Suomen kehysjärjestelmän kehitystarpeita ja miten niihin voitaisiin vastata. Hanketta rahoittaa valtioneuvoston kanslia.
Hankkeesta vastaa Etlassa tutkimusjohtaja Tero Kuusi
Hankkeesta vastaa Etlassa tutkimusjohtaja Tero Kuusi

Suomen julkisen talouden menokehitystä ja tasapainoa ohjaa hallitusten vapaaehtoisesti käyttöönottama valtion budjettitaloutta koskeva kehysjärjestelmä sekä EU-maiden julkista taloutta ohjaava säännöstö. Koronakriisissä Euroopan unioni otti käyttöön yleisen poikkeuslausekkeen, jonka perusteella finanssipoliittiset säännöt eivät rajoittaneet jäsenmaiden reagoimista kriisin välittömään hoitoon. Myös kotimaiset säännöt ovat joustaneet Marinin hallituksen kesken hallituskauden päättämän menokehyksen korotuksen seurauksena.

Syksyllä 2022 Etlassa alkava tutkimushanke Julkisen talouden kehysjärjestelmän toiminta ja kehittämistarpeet pureutuu erityisesti Suomen kehysjärjestelmään. Hanke selvittää, millaisia kehitystarpeita järjestelmässä on ja millaisin konkreettisin toimin niihin voitaisiin vastata. Vuonna 2023 päättyvää hanketta rahoittaa valtioneuvoston kanslia.

Velkaantuminen ei finanssipolitiikan säännöistä huolimatta ole vähentynyt EU:ssa nousukausilla eikä riittäviä taloudellisia puskureita ole luotu laskukausia varten. Nykysääntöjen voikin siksi sanoa epäonnistuneen tehtävässään, sanoo hankkeesta vastaava Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi.

‒ Olemme Etlassa tarkastelleet Suomen ja EU:n finanssipolitiikan sääntöjä ja kehysmenettelyä parissakin tutkimuksessa ja havainneet monia ongelmakohtia, jotka kyseenalaistavat koko järjestelmän uskottavuuden. Hanke on Etlalle hyvin keskeinen, sillä kehitystarpeiden lisäksi haemme konkreettisia toimia, joilla järjestelmää voitaisiin kehittää sekä tarkastelemme, millaisia vastaavia järjestelmiä verrokkimaissa on, Kuusi toteaa.

Kuusen mukaan julkisten talouksien velkakehitys tulee taittaa, jotta Suomella ja Euroopan mailla on varaa harjoittaa aktiivista suhdannepolitiikkaa ja kriisien hoitoa tulevaisuudessakin. Finanssipolitiikan sääntökehikko tukee tätä tavoitetta.

Hanke toteutetaan Etlan ja professoreiden Vesa Vihriälä (Helsingin yliopisto) ja Iain Begg (LSE) yhteishankkeena. Hankkeen tutkimustyöstä vastaa Etla. Etlasta hankkeeseen osallistuu Tero Kuusen lisäksi Tarmo Valkonen, Olli Ropponen, Päivi Puonti ja Olli-Pekka Kuusela.

Etlassa alkaa syksyllä 2022 kaksi muutakin kiinnostavaa VN Teas -tutkimushanketta.

Tuottavuutta edistävät politiikkatoimet ja yrityssektorin dynamiikka -hankkeessa tarkastellaan eri politiikkalohkojen toimien vaikutusta tuottavuuteen. Erityisesti pyritään ymmärtämään paremmin tuottavuusvaikutuksia sellaisilla politiikkalohkoilla, jotka ovat tulevaisuusnäkökulmasta keskeisiä. Hankkeessa tarkastellaan esimerkiksi CO2-päästöjen supistamisen vaikutusta tehdasteollisuuden tuottavuuskehitykseen ja digitalisaation ja tuottavuuden välistä yhteyttä. Hanke toteutetaan yhdessä Työn ja talouden tutkimus LABORE:n kanssa, joka koordinoi hanketta. Etlassa hanketta vetää tutkimuspäällikkö Natalia Kuosmanen.

Ulkomaisten investointien vaikutus kriittiseen aineettomaan omaisuuteen (Etlatieto) -hanke hahmottelee, miten strateginen/kriittinen aineeton pääoma voidaan määritellä ja mikä vaikutus on ulkomaisilla investoinneilla. Lisäksi tarkastellaan, miten politiikkatoimilla voidaan ehkäistä epätoivottavia tulema aineettoman omaisuuden siirtyessä ulkomaiseen omistukseen. Hanke toteutetaan yhdessä Hankenin ja IPR University Centerin kanssa. Hankkeesta Etlassa vastaa tutkija Ilkka Ylhäinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Hankkeesta vastaa Etlassa tutkimusjohtaja Tero Kuusi
Hankkeesta vastaa Etlassa tutkimusjohtaja Tero Kuusi
Lataa
Tutkimusjohtaja Tero Kuusi. Kuva: Matti Rajala/Etla
Tutkimusjohtaja Tero Kuusi. Kuva: Matti Rajala/Etla
Lataa
Tutkimusjohtaja Tero Kuusi. Kuva: Matti Rajala/Etla
Tutkimusjohtaja Tero Kuusi. Kuva: Matti Rajala/Etla
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Pohjoismainen vientivetoinen työmarkkinamalli vaatii Suomessa yhteistä tilannekuvaa ja ”valtion tuuppausta”28.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote

Jos Suomeen halutaan synnyttää pohjoismainen vientivetoinen palkkamalli, joka kattaa koko työmarkkinakentän, tarvitaan siihen samoja elementtejä kuin muissakin Pohjoismaissa, todetaan tänään julkaistussa Etla-raportissa. Vientivetoinen malli edellyttää jaettua näkemystä nykymallin ongelmista, yhteisen tilannekuvan muodostamista eli yhteisesti hyväksyttyjä tilastoja sekä ”valtion tuuppausta”. Lisäksi Suomen sovittelujärjestelmää on vahvistettava, jotta osapuolet pystytään tarvittaessa myös pakottamaan järjestelmään. Näihin olisi löydettävä ”Suomen malli”, ratkaisuja ei voi suoraan kopioida muista maista, tutkimus muistuttaa.

Muistutuskutsu medialle: Tervetuloa tänään Teams-webinaariin ”Voidaanko Suomeen luoda vientivetoinen palkkamalli, jossa julkinen sektori on mukana?”28.4.2025 08:00:00 EEST | Kutsu

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on selvittänyt Ruotsin, Tanskan ja Norjan työmarkkinamalleja erityisesti julkisen sektorin palkanasetannan näkökulmasta. Miksi näissä maissa on onnistuttu luomaan vientivetoinen työmarkkinamalli, joka kattaa koko työmarkkinan ja mitkä instituutiot ylläpitävät koordinaatiota? Mitä Suomi voi oppia muiden Pohjoismaiden malleista? Tervetuloa kuulemaan vastauksia näihin kysymyksiin tänään maanantaina 28. huhtikuuta järjestettävään Teams-webinaariin.

Kutsu medialle: Voidaanko Suomeen luoda vientivetoinen palkkamalli, jossa julkinen sektori on mukana?24.4.2025 09:51:48 EEST | Kutsu

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on selvittänyt Ruotsin, Tanskan ja Norjan työmarkkinamalleja erityisesti julkisen sektorin palkanasetannan näkökulmasta. Miksi näissä maissa on onnistuttu luomaan vientivetoinen työmarkkinamalli, joka kattaa koko työmarkkinan ja mitkä instituutiot ylläpitävät koordinaatiota? Mitä Suomi voi oppia muiden Pohjoismaiden malleista? Tervetuloa kuulemaan vastauksia näihin kysymyksiin maanantaina 28. huhtikuuta järjestettävään Teams-webinaariin.

Suuri osa entisistä nokialaisista ryhtyi yrittäjäksi – ”Nokia-kokemuksella on ollut positiivinen vaikutus perustettujen yritysten liikevaihdon kasvuun”22.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote

Huomattavan suuri osa, yli 8 prosenttia, entisistä Nokian työntekijöistä ryhtyi myöhemmin yrittäjäksi tai bisnesenkeliksi. Tänään julkaistun Etla-tutkimuksen mukaan erityisen innokkaasti Nokiasta lähteneet perustivat startup-yrityksiä. Tutkimuksessa havaittiin myös, että Nokia-kokemuksella on ollut positiivinen vaikutus yritysten liikevaihdon kasvuun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye