Antti Ohenoja haluaa tohtorintutkinnollaan tehdä ksylofonista nykyistä tunnetumman soolosoittimen

Ohenojan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa tarkastettava taiteellinen tohtorintutkinto sisältää viisi konserttia sekä tutkielman. Tutkintoon sisältyi viisi konserttia, joiden teemoina olivat Iannis Xenakiksen musiikki, japanilaiset lyömäsoittimet ja lyömäsoittimet kamarimusiikkikontekstissa.
”Konsertteihin valitsemani teemat vahvistivat käsitykseni siitä, että lyömäsoittimet ovat samalla tasolla muiden klassisten soittimien kanssa 2000-luvun soolo- ja kamarimusiikissa. Niillä on nykyään valtavia taiteellisia mahdollisuuksia soolo- ja kamarimusiikki-instrumenttina”, Ohenoja toteaa.
Uusia näkökulmia lyömäsoittajan ammatin kannalta keskeisiin teoksiin
Tutkinnossaan Ohenoja sävelsi ksylofonille uusia teoksia, jotka saivat inspiraationsa Igor Stravinskin orkesteriteosten lyömäsoitinosuuksista.
”Tavoitteenani on, että kappaleitani harjoitteleva ja esittävä lyömäsoittaja sisäistäisi Stravinskyn ksylofoniosuuksia uusista näkökulmista. Ne ovat myös orkesterien koesoitoissa usein soitettavia kappaleita, joten niiden harjoitteleminen ja sisäistäminen ovat tärkeitä lyömäsoittajan työnkuvassa.”
Ohenoja hioi sävellyksissään sekä pieniä yksityiskohtia kuten kapulan valintaa että suuria kokonaisuuksia kuten eri lyömäsoitinten sijoittelua lavalla. Hänelle uusien kappaleiden säveltäminen oli innostava ja kiehtova kokemus.
”Olin kiinnostunut tilausteosten työstämisestä yhteistyössä säveltäjien kanssa jo ennen tohtorintutkintoni aloittamista. Halusin sukeltaa musiikillisen luomisen alkuvaiheisiin ja olla osa sitä, keskustella säveltäjien kanssa soittimien teknisistä mahdollisuuksista. Myös konserttien järjestäminen ja ohjelmiston suunnittelu on ollut kiehtovaa.”
Oulusta ja Raahesta lähtöisin oleva Ohenoja on soittanut ksylofonia jo aivan lyömäsoitinten soittoharrastuksensa alkumetreiltä.
”Orkesterisoittimena ksylofoni on varsin paljon käytetty. Melodiasoittimena se on kuitenkin menettänyt asemaansa marimballe, joka on hyvin suosittu sooloinstrumentti. Haluan tutkimuksellani ja sävellyksilläni tuoda ksylofonia uudelleen soolosoittimeksi muiden lyömäsoitinten rinnalle.”
Antti Ohenojan taiteellisen tohtorintutkinnon
tarkastustilaisuus
27.9.2022 klo 15, Musikkitalo, Sonore
Tilaisuus on englanninkielinen.
Tohtorintutkinnon otsikko: From Petrushka to Les Noces – A musical journey composing original xylophone compositions influenced by Igor Stravinsky, with an examination on practice as a process
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Ohenoja
aoomusic@gmail.com
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Tekoäly ei uhkaa maailmaa vaan ihminen9.4.2025 07:08:00 EEST | Tiedote
Mahdollinen tekoälyn uhka ei tule siitä, että koneet muuttuisivat itsenäisiksi ja oppisivat ajattelemaan. Ne ovat ihmisen ajattelun jatkeita. Koneiden väittäminen tietoisiksi ja itsenäisiksi ei ole vain harhaanjohtavaa, vaan peittää ihmisen toiminnan, toteaa tutkijatohtori Dominik Schlienger Taideyliopistosta.Ingressi
AI does not threaten the world, but humans do9.4.2025 07:08:00 EEST | Press release
The potential threat of AI does not come from machines becoming autonomous and learning to think. They are extensions of human cognition. Claiming that machines are conscious and autonomous is not only misleading but also obscures human action, says postdoctoral researcher Dominik Schlienger from the University of the Arts Helsinki.
Säveltäjä Pasi Lyytikäinen vie oopperaa arkeen28.3.2025 15:48:00 EET | Tiedote
Lyytikäinen tarkastelee tohtorintutkinnossaan todellisuuden ja taiteen rajapintoja.
Yrittäjänä vaurastunut teki merkittävän lahjoituksen Taideyliopiston Sibelius-Akatemian orkesterikoulutukselle26.3.2025 10:11:00 EET | Tiedote
Rakkaus musiikkiin sai IT-alan yrittäjänä omaisuuden luoneen Pekka Räisäsen tekemään 300 000 euron lahjoituksen Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tukisäätiölle.
Konstuniversitetet inrättar ett magisterprogram i musikteater med stöd av Svenska kulturfonden och stiftelsen Suomen Kulttuurirahasto21.3.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Det nya magisterprogrammet är unikt i Norden.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme