Karhuryhmä 2 - Harri Gustafsbergin tie poliisin erikoisyksilön konkariksi ja ihmismielen intohimoiseksi tutkijaksi

Julkaisu 26.10.2022
Ilpo Larhaa on piiritetty yli kaksi vuorokautta. Hän on ampunut useita kertoja poliiseja kohti.
Karhuryhmän operatiivinen keskus sijaitsee lahtelaisen kerrostalon päädyssä. Harri Gustafsberg on polvillaan talon nurkalla ja odottaa käskyä. Harri tietää, että kun panttivangit pudottautuvat parvekkeelta maahan, koittaa operaation ratkaisevin hetki.
Pääsevätkö panttivangit turvaan? Käyttääkö Larha räjähteitä, joita hän on väittänyt asunnossa olevan?
Viimein parvekkeen ovi aukeaa ja panttivangit tulevat ulos.
Edessä ovat kuoleman sekunnit.
Harri Gustafsbergin lapsuus kului maalaispitäjässä, eräretket, kalastus ja karate tulivat tutuiksi. Hänen muistiinsa on jäänyt hetki alle 10-vuotiaana, jolloin hän joutui isäänsä pienempänä ryömimään aseen kanssa haavoittuneen ketun perään pesäkoloon. Nuorena hän huvitteli poikaporukan mukana Kittilässä räjäyttelemällä omatekoisia pommeja. Kiinni ei jääty, mutta lopulta järki voitti ja kokeilut loppuivat.
Ilpo Larhan tapaus oli juuri valmistuneen Gustafsbergin ensimmäinen tulikaste poliisina. Larha oli murhasta tuomittu rikollinen, joka pakeni vankilasta vuonna 1993. Pako päättyi 55 tunnin piiritykseen lahtelaisessa kerrostalossa. Tapahtumasarjan kautta lukijalle avautuu, millaista valmiusyksikön poliisityö voi raskaimmillaan olla, ja millaisia toimintamalleja poliisin erikoisyksiköllä on.
Gustafsbergin aloittaessa Karhuryhmässä ilmapiirissä oli jännitteitä. Vuoden 1986 Mikkelin panttivankidraama oli traumatisoinut vanhemman kaartin poliiseja, ja moni halusi välttää vastaavia tilanteita. Peloista, ahdistuksesta tai tunteista ylipäätään ei puhuttu. Nuoret tulokkaat taas paloivat halusta päästä tositoimiin.
Karhuryhmän poliisityöstä valtaosa on odottelua, että jotain tapahtuisi. Näissä tilanteissa väsymys, turhautuminen, vihamielisyys, välinpitämättömyys ja ylimielisyys nousevat esiin – sekä rikollisella että poliisilla. Ne johtavat helposti harkitsemattomiin ratkaisuihin. Esimerkiksi kymmenen tunnin odottelu rappukäytävässä seurana pelko, että seinän takana olevalla henkilöllä on hallussaan pommi, kysyy erityislaatuista sitkeyttä ja hermoja.
Nämä kokemukset ovat vahvistaneet Harri Gustafsbergin intohimoista kiinnostusta psykologiaan ja ihmismielen mahdollisuuksiin. Tunteiden ymmärtäminen auttaa selviytymään kriittisissä tilanteissa ja palautumaan niiden jälkeen. Työssä, jossa vaara kohdataan silmästä silmään, mikään ei ole mielen hallintaa tärkeämpää.
Harri Gustafsberg on mielen suorituskykyä tutkiva filosofian tohtori (FT, HTM) ja tietokirjailija. Hän toimii myös valmentajana ja yrityspuhujana. Gustafsberg työskenteli poliisin valmiusyksikkö Karhussa yli 20 vuotta.
Milla Ollikainen on toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut viisi romaania ja voittanut Like Kustannuksen ja Suomen dekkarisseuran Rikos kannattaa -kirjoituskilpailun 2012.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna-Leena SoisaloViestintäpäällikköOtava
Atena, Moreeni, Nemo, viihde
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava
Kiitos kirjasta -palkinto Markus Nummelle23.4.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Markus Nummelle on myönnetty Kiitos kirjasta -palkinto romaanista Käräjät (2024). Käräjät on ylistetty historiallinen romaani salaperäisestä rikosvyyhdistä, sydämiin kätketystä, vuosikymmenet ylittävästä ystävyydestä ja rakkauden voimasta.
Likainen somesota on kertomus Riikka Purran rasismikohun ympärillä käydystä somesodasta, perussuomalaisten aggressiivisesta viestintäkulttuurista ja yhteiskunnallisen keskustelun myrkyttymisestä22.4.2025 10:58:07 EEST | Tiedote
Pekka Mykkäsen uutuuskirja Likainen somesota perkaa perussuomalaisten poikkeuksellista somehistoriaa ja suomalaisen keskustelukulttuurin myrkyttymistä. Miten perussuomalaisten kannattajien hyökkäävä somekäytös sai alkunsa? Mitä seurauksia on vihapuheella?
Arttu Tuomisen uutuusromaani Alec aloittaa trillerimäisen Kide-sarjan22.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Tiivistunnelmaisista rikosromaaneistaan ja monipuolisista, syvistä henkilöhahmoistaan tunnettu Arttu Tuominen aloittaa uuden sarjan, jonka ensimmäinen osa Alec julkaistaan 14. elokuuta 2025. Teos käynnistää trillerimäisen trilogian ja vie lukijan Lapin tunturimaisemiin, syvälle rikosten, addiktioiden ja huumebisneksen syövereihin.
Kevään käsityökirjoissa hehkuvat ilo ja värit16.4.2025 12:24:42 EEST | Tiedote
Koskettamaan kutsuvia virkkuutöitä Kanadalaisen Lee Sartorin kirjan inspiraationa ovat olleet neljä vuodenaikaa. Virkkaa eläviä pintoja -teoksen kiehtovissa yksi- ja monivärisissä virkkausmalleissaan hyödynnetään sekä tuttuja perussilmukoita että harvinaisempia silmukkayhdistelmiä. Teoksessa on neljäkymmentä kolmiulotteista, koskettamaan kutsuvaa virkattua pintaa ja viisi erilaista virkkuutyötä – tyynynpäällinen, rantakassi, huivi, kauluri ja pipo – joissa sovelletaan edellä kuvattuja virkkausmalleja. Mukana on sekä yksinkertaisia ja helppotekoisia perussilmukoilla virkattavia malleja että monimutkaisia, vaativia kuvioita, joista osa on kaksipuolisia! Jokaisesta virkkausmallista on yksityiskohtaiset sanalliset ohjeet ja selkeä piirroskaavio. Erikoistekniikat on selostettu vaihe vaiheelta ja havainnollisin valokuvin. Lee Sartori: Virkkaa eläviä pintoja Ilmestyy 24.4.2025 Suomentanut Hanna Kolari. Odotettu uusintapainos huipputekijän klassikkokirjasta Suositun Villit vanttuut ja vallatto
Mikael Agricola -palkinto Martti Anhavalle Dostojevski-käännöksestä12.4.2025 19:00:00 EEST | Tiedote
Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton Mikael Agricola -palkinto on myönnetty kirjailija ja suomentaja Martti Anhavalle Dostojevskin Riivaajat-teoksen suomennoksesta. Palkinnon arvo on 12 000 euroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme