Odottaako kiinteistösi lainhuutoa? Näin voit nopeuttaa hakemuksesi käsittelyä

Kiinteistöjen omistusten rekisteröintien keskimääräinen käsittelyaika Maanmittauslaitoksessa on tällä hetkellä noin neljä kuukautta. Hakemuksia ratkaistaan huomattavasti enemmän kuin niitä saapuu, sillä kiinteistökauppojen määrä on tasaantunut ennätyksellisistä koronavuosista. Kauppoja on tehty tämän vuoden aikana noin 16 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.
Hakemusten käsittelyä hidastaa kuitenkin se, että asiakkailta joudutaan usein pyytämään hakemuksiin täydennystä jälkikäteen. Jos suunnitteilla on kiinteistön tai vuokraoikeuden rekisteröiminen, kannattaakin ottaa Maanmittauslaitoksen asiointiapuri avuksi jo ennen kaupantekoa.
Asiointiapuri kertoo mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan
Mutkattomin tapa hoitaa kiinteistökauppa on tehdä se sähköisesti kiinteistövaihdannan palvelussa. Palvelua käyttäessä omistuksen rekisteröinti eli lainhuuto tulee kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen automaattisesti vireille.
Jos sen sijaan kauppaa ei ole tehty sähköisesti, kiinteistön omistusoikeuden rekisteröinnin voi saattaa vireille monella tapaa. Siksi avuksi kannattaa ottaa Maanmittauslaitoksen asiointiapuri. Apuri auttaa löytämään parhaimman tavan omistuksen rekisteröintiin ja ohjaa liittämään tarvittavat asiakirjat hakemukseen. Jos hakemukseen tarvitaan vielä muita kuin asiointiapurin ehdottamia liitteitä, käsittelijä pyytää niitä erikseen.
Asiointiapuri vastaa esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:
- Miten toimitaan, kun omistuksen rekisteröinnin osapuolena on kuolinpesä?
- Miten toimitaan, kun omistusoikeuden siirtymisen ehdoksi on määritelty kauppahinnan maksu?
- Täytyykö hakemukseen liittää alkuperäisiä asiakirjoja?
Myös varainsiirtoveroilmoituksen tekeminen ja maksu täytyy hoitaa ennen lainhuutohakemuksen tekemistä.
Hakemuksen täydentäminen onnistuu asiointipalvelussa milloin tahansa
Omistuksen rekisteröinnin hakemus eli lainhuutohakemus kannattaa tehdä sähköisesti. Jos liitteeksi tarvitaan alkuperäisiä asiakirjoja, ne voi toimittaa Maanmittauslaitokselle postitse. Asiakirjat palautetaan asiakkaalle viipymättä. Vaihtoehtoisesti asiakirjat voi käydä itse näyttämässä Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelupisteessä.
Yksityisasiakkaat voivat myös täydentää hakemustaan milloin tahansa hakemuksen vireille tulon jälkeen kirjautumalla Maanmittauslaitoksen asiointipalveluun. Hakemuksen täydentäminen onnistuu riippumatta siitä, millä tavoin asiakas on saattanut hakemuksen vireille.
– Suosittelen jokaista kiinteistön nykyistä tai tulevaa omistajaa tutustumaan asiointipalveluumme. Sieltä pystyy ostamaan kätevästi kiinteistöjä koskevia todistuksia ja otteita sekä täydentämään vireillä olevia hakemuksiaan. Olemme yhteydessä asiakkaaseen, kun hakemus otetaan käsittelyyn. Yhteydenottoa odottaessa kannattaa tarkistaa asiointiapurin avulla tarvitaanko liitteitä ja toimittaa ne meille oma-aloitteisesti. Silloin myös päätöksen hakemukseensa saa todennäköisesti nopeammin. Maanmittauslaitoksen palvelupäällikkö Saara Vesa vinkkaa.
Asiointipalvelua voivat käyttää tällä hetkellä ainoastaan yksityisasiakkaat. Palvelua kehitetään kuitenkin jatkuvasti ja myöhemmin sitä voivat käyttää myös yritykset ja yhteisöt.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne MurtoniemiJohtaja
Puh:+358 40 710 8862janne.murtoniemi@maanmittauslaitos.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI
029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Laki muuttuu: Maanmittauslaitos hoitamaan itärajan esteaidan korvausmenettelyt 1.5. alkaen25.4.2025 13:34:20 EEST | Tiedote
Suomen itärajalle nousevaan esteaitaan liittyvää korvausmenettelyä tehostetaan siten, että Maanmittauslaitos ratkaisee 1.5. lähtien korvausasiat Rajavartiolaitoksen sijaan. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen perjantaina 25.4.
Tahallinen häirintä itärajalla piinaa lentoliikennettä ja yhteiskunnalle miljoonien arvoista aineistonkeruuta, nyt Maanmittauslaitoksen tutkijat testaavat ratkaisuja ongelmaan15.4.2025 07:56:54 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen tutkijat kehittävät ja testaavat satelliittipaikannuksen häirinnän tunnistusta ja sen vahinkojen torjuntaa huhtikuussa käynnistyvän EU:n rahoittaman tutkimushankkeen avulla. Ratkaisuja tullaan testaamaan Pohjois-Karjalassa. Ongelmanratkaisulle on huutava pula, sillä paikannushäirintä aiheuttaa turvallisuusriskejä ja taloudellista vahinkoa viranomaisille ja yrityksille.
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Maanmittauslaitoksen Seinäjoen asiakaspalvelu avaa uusissa tiloissa 10.4.24.3.2025 14:24:24 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelupiste Alvar Aallon kadulla Seinäjoella on suljettu 24.3–9.4. muuton vuoksi. Torstaina 10.4. asiakaspalvelu avaa ovensa osoitteessa Kirkkokatu 9b B.
Tutkijat havaitsivat, että saman lajin puut samassa metsässä heräävät kevääseen omia aikojaan – ero jopa 12 päivää19.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimus on paljastanut merkittäviä yksilöllisiä eroja siinä, miten puut aloittavat kasvukautensa. Tulokset saatiin ensimmäistä kertaa kokeillulla menetelmällä, jossa tutkijat laserkeilasivat metsäalueen tunnin välein koko kasvukauden ajan. Löydökset tarjoavat arvokasta uutta tietoa paikallisten kasvuolosuhteiden vaikutuksesta puiden kasvuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme