Julia Korkmanin uusi kirja: Miksi muistin merkitys oikeussalissa on niin suuri, ja mitä se tekee oikeusturvalle?

Todistajan muistikuvat voivat olla oikeusprosessin keskeisin todiste. Muisti on kuitenkin luonteeltaan muovautuva, oikukas ja joskus suorastaan epäluotettava. Voidaanko oikeudenkäynnin lopputulos ratkaista muistikuvan varassa?
Oikeuspsykologi Julia Korkman vastaa tähän ja moniin muihin kysymyksiin uudessa kirjassaan Muistin varassa – Oikeusprosessi ja totuus. Teos valaisee muistin toimintaa. Miten kaksi eri ihmistä voi muistaa saman tapahtuman täysin eri tavalla? Mikä olisi paras tapa saada esiin mahdollisimman luotettava todistajanlausunto?
Korkman analysoi todistajien kuulusteluissa käytettäviä keinoja ja tarjoaa konkreettisia parannusehdotuksia oikeusjärjestelmään.
Miten tietoinen olet siitä, että kirjasi saa meidät kyseenalaistamaan itsemme ja muistomme?
– Jos ihmiset ovat siinä luulossa että muisti on luotettava, niin uskon, että tällainen hiukan ravisteleva kokemus on heille vain hyväksi. Toivon myös, että ihmiset jotka työssään käsittelevät muiden muistikuvia pysähtyisivät pohtimaan, kuinka varovaisia heidän tulisi olla.
Mikä on vahvin kollektiivinen muistosi?
– Yksi varhaisimmista lienee Nicolai Ceaușescun teloitus. Muistan, miten järkyttynyt olin kun teloitus näytettiin tv-uutisissa eräänä lapsuuteni jouluna vuonna 1989. Minulla on myös muistikuvia teloitusta seuranneista keskusteluista, ja kuinka ihmettelin sitä, että televisiossa haastateltavat ihmiset olivat niin iloisia.
Olet työssäsi ollut tekemisissä julmien tapausten kanssa – muun muassa vakavia henkilöihin kohdistuvia rikoksia ja lasten seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia. Miten varmistat, etteivät todisteet ja kuulustelut jää mieleen kummittelemaan?
– Luulen että itse asiaan keskittyminen toimii hyvänä suojakeinona. Kun teen työtä jonkin tapauksen parissa, keskityn siihen, mitä tietoa tapauksesta on ja miten se suhtautuu aiheeseen liittyvään tutkimustietoon. Jotkut tapaukset tosin tunkeutuvat tämän järkiperäisen suojamuurin läpi. Itselläni tällainen oli Ruotsissa paljon puhuttu Kevin-tapaus, jonka esitutkinta-aineistoa kävin melko perusteellisesti läpi.
Julia Korkman on kansainvälisesti tunnustettu oikeuspsykologian dosentti ja tutkija, jota muisti on aina kiehtonut. Hän on työskennellyt lukuisissa oikeustapauksissa asiantuntijana ja pohtinut todistajanlausuntojen luotettavuuden arviointiin liittyviä kysymyksiä.
Julia Korkman: Muistin varassa – Oikeusprosessi ja totuus ilmestyy 11.10. painettuna ja e-kirjana. Äänikirja ilmestyy 20.10.
Kirja ilmestyy ruotsiksi samaan aikaan nimellä Minnets makt – Berättelser från rättssalen (Schildts & Söderströms). Korkman on kirjoittanut kirjan itse sekä suomeksi että ruotsiksi.
Arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt: johanna.forss@sets.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna ForssViestintäpäällikkö
Puh:050 571 7522johanna.forss@sets.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Kustantamo S&S – ystävien kesken S&S – julkaisee laadukasta kauno-, tieto- ja lastenkirjallisuutta. S&S on osa Schildts & Söderströmsiä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustantamo S&S
S&S:n kesän ja syksyn kirjat 202527.3.2025 13:00:00 EET | Tiedote
Syksyllä ilmestyy muun muassa Marisha Rasi-Koskisen upea romaani Kesuura, Susanna Hastin odotettu toinen romaani Toivottomuus ja Sanna Kajander-Ruuthin kirjoittama elämäkerta Jarmo Koski – Salattu elämäni. Lastenkirjallisuudessa on luvassa muun muassa sarjakuvataiteilijana palkitun Ulla Donnerin ensimmäinen kuvakirja ja Eva Frantzin jännittävä uusi lastenromaani.
Nimitysuutinen: Kustantamo S&S:n kustantajaksi Johanna Forss26.3.2025 13:04:07 EET | Tiedote
FM Johanna Forss on nimitetty Kustantamo S&S:n uudeksi kustantajaksi 1.6. alkaen. Lähes 20 vuotta kirja-alalla työskennellyt Forss siirtyy tehtävään Schildts & Söderströmsin liiketoimintapäällikön paikalta.
Minna Mikkosen omakohtaisessa romaanissa väkivalta osuu lähelle19.3.2025 08:25:00 EET | Tiedote
Henkirikos jättää aina jälkeensä joukon läheisiä, jotka joutuvat jatkamaan elämäänsä sen jälkien kanssa. Minna Mikkosen omakohtainen teos laajentaa muistelman rajoja: talvisodan vankileirin kauhuja ja pikkusiskon väkivaltaista surmaa seuranneet suru ja syyllisyys ottavat kielettömän hirviön hahmon. Miten sydänhirviön kanssa eletään?
Katri Tapola kirjoitti todistusvoimaisen romaanin byrokratian julmuudesta ja elämänhalusta18.3.2025 12:35:49 EET | Tiedote
Elämänsä käännekohdassa oleva kirjailija alkaa avustaa turvapaikanhakijoita ja yrittää samalla saada otteen omasta tilanteestaan kirjoittamalla. Oman elämän kertominen on kohtalonkysymys myös turvapaikanhakijoille: kaikki riippuu siitä hyväksyykö maahanmuuttovirasto heidän kertomansa totena ja hylkääkö sen epäuskottavana. Oikeus omaan tarinaan kietoutuu oikeuteen elää.
Anu Kaajan Rusetti on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi27.2.2025 11:25:05 EET | Tiedote
Anu Kaaja on Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon ehdokas romaanillaan Rusetti, joka ilmestyi suomeksi vuonna 2023. Palkintoraadin mukaan kyseessä on "virtuoosimainen, triptyykkimäinen kollaasiromaani". Siinä "Ihmisen esinesuhdetta pohditaan hersyvän aistillisesti, ja tarinoissa esineellistetään ihmisiä ja inhimillistetään esineitä. Metaforista runsaudensarvea voi lukea esseistiikkana tai ajankuvana, jossa risteävät traumatisoivat rakkaussuhteet ja teknobileiden hurmos, tai molempina."
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme