Valokuituliittymien markkinointi käy kuumana – kuluttajan kannattaa olla tarkkana sopimusehtojen kanssa
Valokuitusen toimitusjohtajan Heikki Kauniston mukaan kuumenevassa kilpailussa kuluttajan tulee olla erityisen tarkkana sopimusehtojen suhteen.
- Aina kun markkinaosuuksista käydään kova kamppailu alalla kuin alalla, markkinoille tulee lukuisia eri toimijoita erilaisine lupauksineen kuluttajalle. Toimijoiden määrän kasvaessa kuluttajan on entistä vaikeampi tietää, mitä hänen pitäisi huomioida valokuituliittymäsopimusta solmiessaan. Liittymiä markkinoidaan nyt jopa 0 euron hinnalla, mutta vastapainona edulliselle liittymiselle on saatettu sopimusehtoihin asettaa palveluihin ja rakentamiseen liittyviä merkittäviä vastuita kuluttajalle, sanoo Kaunisto.
- Kaikkien tutkimusten mukaan tietoliikenteen määrä kodeissa kasvaa eksponentiaalisesti. Sujuvat verkkoyhteydet ovat entistä tärkeämpi osa toimivaa arkea. Valokuitu on nopein ja ympäristöystävällisin teknologia kodin kasvaviin tiedonsiirron tarpeisiin. Nyt rakennettavat valokuituverkot kestävät seuraavat 50 vuotta, joten kyseessä on merkittävä sijoitus tulevaisuuteen. Kuluttajan on syytä perehtyä asiaan kunnolla, Kaunisto jatkaa.
Valokuitunen listaa asiat, joita kuluttajan kannattaa huomioida ennen valokuitusopimuksen allekirjoittamista:
- Onko valokuitutarjoajan toimitusvarmuus riittävän korkea?
Ennen kuin sopimuksen valokuitutoimittajan kanssa solmii, kannattaa selvittää, miten todennäköisesti toimittaja kykenee rakentamaan kiinteistön valokuidun. Mikäli kyseinen toimittaja ei saa sitoutettua tarvittavaa määrää kotitalouksia mukaan hankkeeseen, verkkoa ei rakenneta. - Kuinka pitkä sitoutumisaika sopimuksessa on?
Valokuituverkkoa koskevat sopimukset saattavat sitouttaa kuluttajan ensin liittymän toimittamisen osalta kuudesta 36 kuukauteen ja sen jälkeen palveluiden ostamisen osalta vielä jopa 24 kuukauteen. - Onko kuluttajalla vapaus kilpailuttaa verkon palvelutarjoajat?
Kannattaa tarkistaa, onko kuitutoimittajan verkossa useita eri palveluntarjoajia. Näin vapaus valita oma nettiliittymä ja TV-paketti säilyy kuluttajalla, eikä siirry kuitutoimittajan määriteltäväksi. - Kuuluvatko verkon rakentamisen kustannukset valokuituverkon toimittajalle?
Valokuituliittymän toimituksen kuuluisi olla aina rakentajan vastuulla. Asennustyöt tulisi tehdä asiakkaan puolesta ilman ylimääräisiä veloituksia. Myös rakentamisen korjausjäljet kuuluisivat kuitutoimittajan vastuulle. - Onko myyntitilanteessa luvatut asiat kirjattu selkeästi sopimusehtoihin?
Kannattaa huolehtia, että myyntitilanteessa luvatut asiat löytyvät sopimuksesta tai muista materiaaleista. Kuitutoimittajan tulee myös selvittää asiakkaalle valokuituliittymään liittyvät velvoitteet ja vastuut yksityiskohtaisesti. Liittymän toimittajan on annettava todellisuutta vastaava kuva kuluttajan oikeuksista sekä lopullisesta laskutusmallista. - Millä ehdoilla ja hinnalla valokuitusopimuksen voi perua?
Peruutusmaksu vaihtelee kuitutoimijasta riippuen nollasta tuhansiin euroihin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heikki KaunistoToimitusjohtajaValokuitunen
Puh:050 440 5224heikki.kaunisto@valokuitunen.fiKirsi JännesViestintäpäällikköValokuitunen
Puh:050 564 4645kirsi.jannes@valokuitunen.fiTietoja julkaisijasta
Valokuitunen Oy:llä on Suomen kattavin runkoverkko. Valokuitua tarvitaan, koska datan määrä kasvaa eksponentiaalisesti niin yhteiskunnassa kuin suomalaisissa kodeissa. Siksi Valokuitunen investoi 300 miljoonaa euroa taajamien nopeisiin ja varmoihin nettiyhteyksiin. Valokuidulla kotitaloudet saavat tiedonsiirtoyhteydet kerralla kuntoon seuraavaksi 50 vuodeksi. Valokuitusen omistavat suomalainen sijoitusyhtiö CapMan Infra ja pohjoismainen media- ja teknologiayhtiö Telia Company.
valokuitunen.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Valokuitunen Oy
Valokuitunen aloitti valokuituverkon päätelaitteiden vaihdot Hyvinkäällä9.4.2025 06:55:00 EEST | Tiedote
Valokuitusen Telialta ostaman valokuituverkon asiakkaiden kodeissa alkaa päätelaitteiden vaihdot, jotka koskevat ensimmäisessä vaiheessa noin 4 000 asiakasta. Hyvinkää on yksi ensimmäisistä kaupungeista, joissa vaihdot ovat jo käynnissä. Tänä vuonna Valokuitunen vaihtaa ostetun verkon kaikki päätelaitteet uusiin. Uudet laitteet mahdollistavat sen, että kaikki valokuituyhteydet voidaan siirtää avoimeen kuituun eli verkko muutetaan avoimeksi.
Suomi on valokuidutettu ennätystahtia – Valokuitusella 50 % osuus markkinan kasvusta8.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Valokuituyhteyksien saatavuus Suomessa on nyt parempi kuin koskaan ennen. Vuonna 2020 perustettu Valokuitunen on kasvanut viidessä vuodessa Suomen suurimmaksi pientaloalueiden valokuituverkkojen rakentajaksi ja vauhdittanut valokuitusaatavuuden kehitystä Suomessa merkittävästi. Toimitusjohtaja Heikki Kauniston mukaan kilpailu isoista taajama-alueista alkaakin olla tämän vuoden jälkeen takanapäin, mikä tarkoittaa asukkaille vähitellen myös rakentamisen haittojen vähentymistä.
Valokuitunen aloitti valokuituverkon päätelaitteiden vaihdot Hämeenlinnassa7.4.2025 07:07:00 EEST | Tiedote
Valokuitusen Telialta ostaman valokuituverkon asiakkaiden kodeissa alkaa päätelaitteiden vaihdot ympäri Suomen. Hämeenlinna on yksi ensimmäisistä kaupungeista, joissa vaihdot ovat jo käynnissä. Tänä vuonna Valokuitunen vaihtaa ostetun verkon kaikki päätelaitteet uusiin. Uudet laitteet mahdollistavat sen, että kaikki valokuituyhteydet voidaan siirtää avoimeen kuituun eli verkko muutetaan avoimeksi.
Valokuitusen Telialta ostamassa valokuituverkossa on alkamassa ensimmäinen vaihe: ”Muutos näkyy jokaisella asiakkaalla”31.3.2025 06:55:00 EEST | Tiedote
Suomen suurin valokuituverkko-kauppa toteutui viime vuoden lopussa, kun Valokuitunen osti Telialta sen omistamat Kotikuitu-verkot. Kaupan kohteena olevat valokuituverkot ja asiakkaiden verkkoyhteydet siirtyvät kokonaan Valokuitusen hallintaan lähitulevaisuudessa. Nyt verkossa alkaa ensimmäinen, asiakkaalle näkyvä vaihe ennen varsinaista verkkotiedon siirtoa eli migraatiota.
Kysely: Jopa nettiyhteys voi aiheuttaa naapurikateutta12.3.2025 06:10:00 EET | Tiedote
Suomalaisista joka neljäs myöntää naapurikateuden, kertoo tuore kysely. Kateutta voivat aiheuttaa niin lomat kuin autot, mutta myös hyvät nettiyhteydet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme