Palkittu ruotsalainen rikostoimittaja Diamant Salihu jengirikollisuudesta: Suomella on yhä hyvät mahdollisuudet panostaa ennaltaehkäisevään työhön

Jaa
”Ei tule tuudittautua siihen ajatukseen, että Suomessa ei voisi tapahtua sitä, mitä Ruotsissa tapahtuu”, Salihu toteaa Hanasaaren podcastissa ja kertoo, että Ruotsista on tullut kauttakulkumaa Suomen markkinoille matkalla oleville huumeille.
Hanasaaren Röster från Hanaholmen ‑podcastissa Diamant Salihu kertoo, miksi hän alkoi tarkkailla juuri jengeihin liittyviä ongelmia.
Hanasaaren Röster från Hanaholmen ‑podcastissa Diamant Salihu kertoo, miksi hän alkoi tarkkailla juuri jengeihin liittyviä ongelmia.

SVT:n toimittaja Diamant Salihu, joka palkittiin Bonnierin suurella journalistipalkinnolla vuonna 2021, on saanut ainutlaatuista luottamusta rikollispiireissä.

Vuonna 2021 hän julkaisi kirjan Kunnes kaikki kuolevat, jota ruotsalaiset tiedotusvälineet ylistivät yksimielisesti ja jota Svenska Yle kuvaili ”tasapainoiseksi ja vahvaksi kuvaukseksi Ruotsin jengisodista”.

Hanasaaren Röster från Hanaholmen ‑podcastissa Salihu kertoo, miksi hän alkoi tarkkailla juuri jengeihin liittyviä ongelmia.

”Jengirikollisuus on tällä hetkellä yhteiskunnan kipupiste, kun kaikki yrittävät ymmärtää, mitä tapahtuu. Miksi niin monia nuoria poikia ammutaan kuoliaaksi?” Salihu kysyy.

Diamant Salihu on tarkkaillut erästä konfliktia yhdellä Tukholman levottomimmista alueista ja pyrkinyt näkemään sen osana laajempaa yhteiskunnallista näkökulmaa.

”Kun ymmärtää konfliktia, ymmärtää myös laajemmassa mittakaavassa sitä, mitä koko Ruotsissa tapahtuu”, Salihu sanoo.

Ongelma ei koske pelkästään suurkaupunkeja, vaan kuolemaan johtaneita ammuskeluja on ollut pienemmissäkin paikoissa, kuten Eskilstunassa, Kalmarissa ja Örebrossa.

”Kyseessä ei ole yksittäinen ongelma, vaan se levittäytyy yhä lähemmäs ihmisiä, jotka tulevat entistä tietoisemmiksi siitä ja haluavat ymmärtää paremmin, mitä on tekeillä. Asialta ei voi enää ummistaa silmiään, kuten ehkä pystyi vielä viisi vuotta sitten tekemään”, Diamant Salihu sanoo.

Jengien ongelmat pohjautuvat Salihun mukaan Ruotsin laajamittaiseen huumeiden käyttöön, joka on myös Suomea monella tasolla koskeva ongelma.

”Ruotsista on poliisin mukaan tullut kauttakulkumaa huumeille, jotka ovat matkalla muun muassa Suomeen”, Diamant Salihu toteaa.

Salihu on hyvin tietoinen siitä, että myös Suomessa ja etenkin Helsingissä on herännyt huoli jengirikollisuudesta.

”Oman käsitykseni mukaan se on kuitenkin vielä lapsenkengissä verrattuna ongelmiin, joita meillä on tietyissä Tukholman osissa”, hän sanoo.

Diamant Salihu kehottaa Suomea olemaan varuillaan ja ottamaan opiksi siitä, mitä Ruotsissa on tapahtunut.

”Pitäkää huolta siitä, etteivät alueenne ja koulunne pääse eriytymään niin paljon kuin meillä Ruotsissa. Huolehtikaa siitä, että nuorilla on tekemistä, jotta he käyvät koulunsa loppuun ja tekevät parempia valintoja elämässään. Ei tule tuudittautua siihen ajatukseen, että Suomessa ei voisi tapahtua sitä, mitä Ruotsissa tapahtuu”, Diamant Salihu painottaa.

Kuuntele Diamant Salihun koko haastattelu: https://shows.acast.com/hanaholmens-podcast/episodes/diamant-salihu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Hanasaaren Röster från Hanaholmen ‑podcastissa Diamant Salihu kertoo, miksi hän alkoi tarkkailla juuri jengeihin liittyviä ongelmia.
Hanasaaren Röster från Hanaholmen ‑podcastissa Diamant Salihu kertoo, miksi hän alkoi tarkkailla juuri jengeihin liittyviä ongelmia.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye